StoryEditor
Splitproblematična stajaćica

Nakon smrti muškarca, stručnjaci istražuju slučaj legionele u Splitu; Dr. Šimunović: Mislim da se opasna bakterija razmnožila u praznim stanovima

11. listopada 2019. - 14:00

Nalazi uzoraka vode koji su izuzeti u ponedjeljak u "donjoj Lazarici", u kojoj se pojavila legionela, bit će poznati početkom idućeg tjedna, kada će se odlučiti hoće li se u "zaraženim" zgradama provesti mjere dezinfekcije.

Tu nam je informaciju rekao dr. Aleksandar Šimunović, epidemiolog s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), voditelj Odjela za terenske intervencije. Djelatnici toga Odjela bili su u ponedjeljak u Splitu, gdje su iz stanova "donje Lazarice" uzimali uzorke vode.

– Uzeli smo uzorke hladne vode na ulazima u obje zgrade, a metodom slučajnog odabira uzeli smo uzorke i iz raznih stanova, kao i iz stana u kojemu je živio preminuli muškarac. Uzeli smo više od 50 uzoraka i njihove nalaze očekujemo početkom idućeg tjedna.

U tim zgradama nije u pitanju centralni sustav zagrijavanja vode, kao što je slučaj u hotelima, nego svaki stan zasebno ima mogućnost zagrijavanja. Prema onome što smo vidjeli u Splitu, mislim da se radi o problemu s vodom stajaćicom, odnosno s vodom u onim stanovima koja se neredovito koristi, odnosno zagrijava.

U takvoj vodi se najlakše pojavljuje legionela. U te dvije zgrade ima podosta stanova koji se neredovito, odnosno rjeđe koriste, pa samim time i u njima se rjeđe koristi voda – rekao nam je dr. Šimunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 21:15