StoryEditor
SplitAJMO SVE ISPOČETKA

Nakon javnog šoka arhitekata obustavljena energetska obnova škole Pojišan: Grad ih nije pitao za mišljenje, pa je projektant izolaciju lijepio na pročelje zgrade

Piše Sandi Vidulić
11. lipnja 2021. - 18:11
Jakov Prkić/Cropix

Energetska obnova OŠ "Pojišan", vrijedno djelo moderne arhitekture, koju je 1957. projektirao splitski arhitekt Dinko Vesanović (1915. - 2000.) konsternirala je arhitekte.

Reagiralo je Društvo arhitekata Split, a posebno je emotivno reagirao profesor i arhitekt Ante Kuzmanić, nekadašnji učenik te škole, koji je proglasio svetogrđem lijepljenje termoizolacije na kameno pročelje zgrade. Obnova je inače vrijedna 12 milijuna kuna, od čega je 4,8 milijuna bespovratnih sredstava.

Kako doznajemo od Josipa Giljanovića, direktora tvrtke "Gilan", koja je izradila projekt energetske obnove OŠ "Pojišan", nakon sastanka koji je ove srijede održan u Banovini, radovi su obustavljeni. Izvođaču radova "Jukić Damu" je rečeno da zaustavi radove, skine izolaciju s kamenih fasada, da ih obrusi i izvrši pjeskarenje kako bi se vratilo prvobitno stanje na kamenim fasadama.

Slijedi izrada novog projekta energetske obnove koji će poštovati oblikovne i stilske vrijednosti jedne od najznačajnijih škola splitske moderne arhitekture.

Nisu znali za vrijednost objekta

- Početkom 2018. bile su gotove dvije radne verzije, koje su poslane Gradu. Škola nije pod konzervatorskom zaštitom, nismo imali informaciju da zgrada posjeduje arhitektonsku vrijednost koju bi trebalo sačuvati, niti nam je iz Grada rečeno da se ne smiju oblagati kamene fasade.

S tom je idejom izišao u javnost cijenjeni arhitekt Ante Kuzmanić. Bili smo 9. lipnja na sastanku s njim i pročelnikom Službe za društvene djelatnosti Matom Omazićem.

Na sastanku smo zaključili da ćemo napraviti preinaku projekta, tako da ćemo staviti jedan dio termoizolacije iznutra, tamo gdje su kamene fasade, iako to po zakonima fizike ne daje takve rezultate kao vanjska izolacija - kaže nam Giljanović.

Navodi da im je ranije trebalo biti istaknuto da se želi taj dio fasade sačuvati. Napominje da su radili projekt za školu u Sisku, koja je pod konzervatorskom zaštitom i na kojoj nisu smjeli dirati vanjsku fasadu.

image
Jakov Prkić/Cropix

- U učionice će se postavljati knauf, koji će se obraditi. Ravnatelj škole je rekao da nije problem što će se izgubiti 10 do 15 centimetara prostora iznutra.

Parnu branu će se morati staviti iznutra da se ne bi dogodilo kondenziranje vlage. Nisam pobornik toga, ali se može napraviti sa dobrim materijalima, nadzorom i izvođačima, kako ne bi došlo do gljivica.

Naime, zimi odjenete kaput, jer izvana sprječavate hladnoću da prodre u tijelo. U ovakvim slučajevima unutra imate grijan prostor, a vani hladan - napominju iz tvrtke koja se bavi energetskom obnovom.

image
Jakov Prkić/Cropix

Troškovnik će se morati provjeriti da se ostane u proračunskim gabaritima, objekt će se ponovno energetski certificirati i napravit će se novi projekt za energetsku obnovu. Budući da je Grad vezan rokovima, sve će trebati napraviti što prije.

Upitali smo za komentar prof. dr. Darovana Tušeka, autora monografije o Dinku Vesanoviću:

- Ma koliko energetska obnova pročelja zgrada bila izuzetno vrijedna intervencija i u pogledu njezinih znatnih ekoloških učinaka i kao oblik djelomične obnove graditeljskog fonda, toliko pri svim takvim zahvatima treba primjerenu pozornost posvetiti uščuvanju arhitektonskih vrijednosti izvornog autorskog projekta.

U 90 posto slučajeva sve ove recentne intervencije ne izazivaju nikakve osobite probleme, no ponekad se dogode velike nevolje - navodi prof. dr. Tušek.

image
Prof. dr. Darovan Tušek
Vojko Bašić/Cropix

Problem tretiranja baštine

Nastavlja dalje da slučaj jednog zida na školi na Pojišanu na prvi pogled izgleda posve bezazlen i nebitan, ali taj slučaj, veli, ukazuje na puno širi problem voluntarističkog tretiranja preoblikovanja ključnih zgrada koje obilježavaju arhitektonsku baštinu novijeg razdoblja razvoja moderne hrvatske arhitekture.

- Ako smo već i spremni ocijeniti brojne neprimjerene individualne intervencije na novogradnjama neciviliziranim i nekontrolabilnim inicijativama pojedinaca - vlasnika, onda bismo ipak trebali sprječavati takve intervencije koje se događaju u okviru institucionalnog sustava.

Ne može se prihvatiti pod "zastavom" energetske obnove izmjena arhitektonskog identiteta zgrade, bilo da je riječ o naoko bezazlenoj kromatskoj izmjeni pročelja, ili pak, kao u ovom slučaju, o materijalnoj pojavnosti fasadnog platna.

image
Jakov Prkić/Cropix

Tako bi se moglo, na primjer, u cilju energetske obnove, izolacijskim oblogama prekriti i veličanstveno kameno pročelje Kaliternina Biološko-oceanografskog instituta na rtu Marjana ili pak Šegvićevu antologijsku zgradu na Peristilu.

Ovo je zapravo poziv da se u postupku energetske obnove nepromišljeno ne degradiraju umjetničke vrijednosti postojećih arhitektonskih realizacija modernog doba te da se primjerena pozornost posveti projektnom rješenju obnove koje treba biti prilagođeno svakom konkretnom specifičnom slučaju - napominje prof. dr. Tušek.

Damir Vesanović: Ovakav zahvat drastično mijenja autorsku zamisao‘


Sin arhitekta Damir Vesanović poslao je prvog lipnja dopis u kojem je, kao nasljednik autorskih prava svoga oca, zatražio zabranu radova od ravnatelja OŠ "Pojišan" Borisa Poljaka, Građevinske inspekcije, Udruženja projektanata Split i Ureda gradonačelnika.
U dopisu je naglasio da "takav zahvat drastično mijenja stanje u prostoru i mijenja autorsku zamisao. Isti zahvat se može provesti na drugi način, koji neće uništavati ovaj izuzetni objekt suvremene arhitekture".
- Problem nije u izvođaču, nego u tome što Grad kod energetske obnove ne pita za stručno mišljenje arhitektonsku struku - komentirao nam je ovaj slučaj Vesanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 16:12