StoryEditorOCM
SplitNAMET NA PAMET

Nakon 'falših' kamata poreznici poslali uplatnice na - nula kuna

Piše PSD.
3. prosinca 2015. - 22:18
Nakon što je Porezna uprava poslala "kriva" rješenja za godišnji porez na cestovna motorna vozila, koje je zabunom, odnosno tehničkom pogreškom uvećala za nekoliko desetaka lipa, stvorivši tako konfuziju među stanovnicima naše županije, na red je došlo iskupljenje u vidu novih uplatnica.

Međutim, ona su podjednako, ako ne i još više zbunjujuća, budući da su odaslana na iznos od 0,00 kuna, uz napomenu da se isti mora podmiriti u roku 15 dana. Koji je ovo vrag?, naprosto je neminovno da se omaklo poreznom obvezniku kada je primio takvu neobičnu "kartolinu".

Budući da su u Poreznoj upravi nakon prvih uplatnica odmah priznali vlastitu pogrešku, uz napomenu kako će vratiti preplaćeni iznos, te da osobe koje su već platile porez ignoriraju ova druga rješenja, pitali smo ih je li ikako moglo bez njih, s obzirom da nove uplatnice, usuđujemo se reći, nemaju baš mnogo smisla, a njihovo tiskanje i slanje stvara stanovite troškove, te izaziva novu i nepotrebnu zbunjenost kod stanovnika. Čemu?

- Pogreška koja se dogodila prilikom izdavanja rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na cestovna motorna vozila za 2015. godinu za porezne obveznike kojima je na nalogu za uplatu umjesto zaduženja za 2015. bio iskazan dug s obračunatim kamatama, dogodila se u procesu obrade formiranja naloga za uplatu koji je sastavni dio dostavljenih rješenja.

Greška je tehničke prirode informatičke kuće koja za Poreznu upravu pruža programsku podršku, a radi se o procesima koji obuhvaćaju veliki broj obveznika te je zbog spomenute pogreške Porezna uprava smatrala potrebnim poslati poreznim obveznicima pismo isprike i nova rješenja s ispravnim financijskim podacima na nalozima za uplatu - službeni je odgovor koji smo dobili od Porezne uprave.

- Budući da je zbog nastale greške bilo potrebno što prije ponoviti obradu, radi potrebe žurnog izdavanja novih rješenja i ispravnih pratećih naloga za uplatu, obrada je izvršena na isti način za sve porezne obveznike uzimajući u obzir eventualne uplate koje su izvršene temeljem ranije dostavljenih naloga - navodi se u njihovom pojašnjenju.

Odgovorni ističu ako je porezni obveznik uplatio novac po prethodno dostavljenom nalogu, a posebice u iznosu koji u sebi sadržava i nepotrebno obračunate kamate, na takvim nalozima je u polju iskazan iznos od 0,00 kuna.

- Još jednom se ispričavamo poreznim obveznicima zbog nastalih neugodnosti te ih upućujemo da povrat preplaćenih iznosa mogu zatražiti u svojoj Ispostavi Porezne uprave podnoseći pisani zahtjev, a ako ne zatraže povrat novca, preplata poreza na cestovna motorna vozila uračunat će se kao akontacija za 2016. godinu.

Budući da je riječ o propustu informatičke kuće, trošak izdavanja novih rješenja i naloga za uplatu ne ide na teret državnog proračuna, odnosno poreznih obveznika, već će ga snositi informatička kuća - tvrde poreznici.


ANITA MATIĆ,
FOTO: MILAN ŠABIĆ/EPH

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 02:33