StoryEditor
Splitsv. duje

Nakon dvije godine ponovno otvoren zvonik splitske katedrale: završen projekt rekonstrukcije stubišta i konzervatorsko-restauratorskih radova

18. srpnja 2020. - 13:47

Sjajna vijest stigla je ovoga vikenda iz Splitsko-makarske nadbiskupije, dvije godine nakon zatvaranja zvonika splitske prvostolnice, zbog rekonstrukcije stepeništa i konzervatorsko-restauratorskih radova, zvonik je od ove subote ponovo otvoren za javnost! Doduše, javnost je ostala malo zatečena jer nije bilo nikakve ranije obavijesti o skorom otvaranju, kao ni najave o skorom završetku radova.

Ipak, iz Nadbiskupije pozivaju građane da razgledaju kampanel obnovljenog sjaja, napominjući kako je proces rekonstrukcije stepeništa unutar zvonika, te konsolidacije kamena trajao nešto duže od predviđenog. Pripremni radovi započeti su još 2015. godine kada se radio arhitektonski snimak postojećeg stanja zvonika pod vodstvom arhitektice Josipe Ružić, a iste godine tvrtka "Genista" predložila je projekt za rekonstrukciju stepeništa. Za glavnog izvođača radova od 2016. pa sve do 2018. godine zadužena je bila tvrtka "Art projekt" iz Kaštel Gomilice, a od 2018. godine pa sve do okončanja radova izvođač je bila tvrtka "Rocoso".

U navedenom razdoblju odvijali su se konzervatorsko-restauratorski radovi unutar i izvan zvonika splitske katedrale. Konsolidaciju kamena u unutrašnjosti zvonika te konzervatorsko-restauracijski tretman kamene plastike vodila je magistra konzervacije-restauracije Tihana Višić, dok su konzervatorsko-restauratorski radovi na sjevernoj vanjštini zvonika odrađeni pod stručnim vodstvom magistrice Ane Doljanin.

– Događaj koji je prethodio ovom, a možda nije zadobio onoliku pažnju koju je zaslužio zbog ovogodišnjih okolnosti, svakako jest povratak starih zvona splitske katedrale nakon punih šesnaest godina. Uoči otvaranja moćnika sv. Dujma u svibnju ove godine našim gradom iznova se pronio taj dugo čekani zvuk. Zvonik je od davnina bio i jest vizualni i duhovni identitet našega grada, stoga i ovi posljednji zahvati na unutrašnjosti i vanjštini zvonika ulaze u povijest. Govoreći o tome treba imati na umu da je zadnja obnova zvonika bila prije više od sto godina. Između 1890. i 1908. godine prema projektima bečkog arhitekta i konzervatora Aloisa Hausera zvonik je restauriran, a o njemu prije prve poznate obnove postoje skromna saznanja – kažu iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Vrijedi napomenuti kako je projekt obnove zvonika uz našu nadbiskupiju financirao Kaptol, matična župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Nakon završnih pregleda obavljena je primopredaja zvonika u nazočnosti mons. Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, don Ante Mateljana, kanonika splitskoga Prvostolnog kaptola i od 15. kolovoza župnika katedrale, te župnika na odlasku don Tomislava Ćubelića, koji su cijeli ovaj projekt nadgledali i pratili od početaka pa do otvaranja za javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2022 12:31