StoryEditorOCM
SplitPonos grada

Nakon duge obnove Vestibul zasjao u originalnom stanju, konzervatori tvrde: Sada tek vidimo da je jedinstven na svijetu

Piše Katarina Lujak
5. svibnja 2016. - 15:32
vestibul5-050516

Svečanim otvorenjem gradska uprava prezentirala je završene konzervatorske i restauratorske radove na Vestibulu. Ukupna vrijednost izvedenih radova od 975.000 kuna financirana je iz gradskog proračuna, no sama vrijednost ovakvog spomenika nemjerljiva je.

- Dioklecijan bi bio zadovoljan da Vestibul nakon 1700 godina izgleda u svom veličanstvenom originalnom izgledu. U prošlosti su Vestibul okruživale mnoge građevine, bilo je čak i ideja da se on sruši, no na sreću se to nije ostvarilo. – kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar uz kojeg su o zahvatima govorili Siniša Kuko, pročelnik za Staru gradsku jezgru, Goran Nikšić, voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru te Radoslav Bužančić iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Tek je postavljanje skela omogućilo pogled u stvarno stanje stvari, kazao je Nikšić.

- Ispod prljavštine i ostataka prošlih restauratorskih radova ostalo je 80 posto originalne rimske građevine koju smo sada očuvali i sačuvali za buduće naraštaje. U 19. stoljeću nekoliko se obiteljskih kuća naslanjalo na Vestibul što ga je oštetilo, kao i postavljanje armirane strukture da ga čuva od propadanja. – kazao je Goran Nikšić, voditelj Odsjeka za staru gradsku jezgru.

Ako postoje različite intrepretacije o njegovoj namjeni, konzervator Radoslav Bužančić, smatra da je riječ o najznačajnijoj građevini Dioklecijanove palače, izumu jednog od posljednih careva: ulaznim ceremonijalnim vratima u njegove odaje.

- Ona nose ime brončana vrata iz samog Dioklecijanovog doba, grčki kalkeos ili kalke. Znamo za kalke Teodorikove, Justinijanove i Konstantinove palače, međutim ni jedan od njih nije u potpunosti sačuvan. Ovdje imamo jedini cjeloviti kalke na svijetu samo što ga do sada nismo tako interpretirali. – kazao je Radoslav Bužančić iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

Nakon Vestibula, idući veći zahvat koji se planira početak je obnove jugoistočne strane podruma, kazao je gradonačelnik Baldasar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 02:56