StoryEditor
Splitkontra mraku, kontra sili

Nakon 50 godina objavljeno novo izdanje ‘Hajdučke legende‘ Miljenka Smoje, knjige koja je trasirala Hajdukovu mitologiju. Promocija u ponedeljak u HNK Split

Piše Siniša Kekez
7. svibnja 2021. - 13:42
Miljenko Smoje s Franom Matošićem na Starom placu oko 1967. na terenskom istraživanju za 'Hajdučku legendu'Feđa Klarić/ Arhiva Slobodne Dalmacije

"Hajdučku legendu", legendarnu knjigu legendarnoga Miljenka Smoje, izvorno i jedino objavljenu 1971. godine, reizdala je Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA, a promocija je zakazana u ponedjeljak, 10. svibnja u 11 sati u HNK Split.

Knjigu će predstaviti Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Hajdukov veteran Ante Ivković Zonzi, urednik knjige Marin Kuzmić i predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić.

Riječ je o prvoj Smojinoj knjizi, objavljenoj koji mjesec prije "Kronike o našem malom mistu" kojom je meštar pisane riječi dobrim dijelom stvorio i trasirao Hajdukovu legendu i mitologiju. Tu je ispripovijedano kako su entuzijasti, dobrim dijelom bosi i gladni, pod Murvom stvarali Klub koji je bio više od baluna. Klub koji je bio uvik kontra, ali se uvijek nalazio na pravoj strani, tamo gdje je grb i tamo gdje je srce, pa i kada je to značilo biti proganjan, ušutkan, ili natjeran na neigranje ili odlazak iz svoga grada.

Smoje je to definirao, u "Velome mistu" i nadogradio, a generacije onih koji su to usvojili prenose dalje kao samorazumljivo, unatoč drugačijim vremenima. Kao i obično, Smoje je kopao po biblioteci i arhivu, ukotvljen u činjenicama, ali je utisnuo svoj neponovljivi osobni pečat. "Hajdučka legenda" zato je faktografska priča, ali i, kao što joj naslov kaže, legenda. Da nije bilo "Hadučke legende" javno poznata priča o Hajduku izgledala bi sasvim drugačije. I bila puno siromašnija.

I ovu dugogodišnju krizu "Hajduka" lakše je izdržati iz Smojine male velike knjige jer suu njoj opisane i teške godine i desetljeća, krize rezultata i igre, koji se javljaju u životu klubova, baš kao i kod ljudi. Dapače, krize i porazi klubove i ljude čine jačim.

Fotoreporter Feđa Klarić, član VeDRA-e, Smojin dugogodišnji prijatelj i nositelj autorskih prava, kaže da će naslovnica biti identična izdanju iz 1971. godine s Hajdukovim grbom sa zvijezdom.

- Razlika od prvog izdanja je u tome što su tada u knjizi objavljeni oglasi dvjestotinjak dalmatinskih firmi, od kojih mnoge danas ne postoje. "Hajdučku legendu" objavili smo ne gledajući na zaradu. Dogovorili smo distribuciju sa knjižarama, tako da će biti šire dostupna. Nakladnik je VeDra, čiji bi član, da je živ, sigurno bio i Smoje. On je bio čovjek ispred svoga vremena, znao je mentalitet ovdašnjih ljudi, imao je iskustvo Drugog svjetskog rata i znao je da će nakon rata biti otimačina i da se zaludu gine, kaže Feđa Klarić o knjizi čije je reizdanje velika vijest ne samo za hajdukovce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 23:32