StoryEditor
Splitpotresno svjedočanstvo

'Nakon 25 sati na terenu mišaju se osićaji tuge, ljutnje, bisa': mladi splitski vatrogasac na Facebooku opisao pakao kroz koji su on i njegovi kolege prošli i objasnio građanima kako im mogu pomoći

Piše T.S.M.
18. srpnja 2017. - 17:13
bv_zrnovnica_pozar10-180717.JPG

Potresno svjedočanstvo borbe s vatrenom stihijom iznio je u svom Facebook statusu mladi splitski vatrogasac Ivan Džoja, koji je već nekoliko godina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Splita.

Dvadesetpetogodišnji Ivan, koji je prije par dana diplomirao na FESB-u, zorno je opisao kroz što su vatrogasci prošli u borbi s nezapamćenim požarom nadomak Splita te kratko i jasno objasnio kako im oni koji žele mogu pomoći.

'Ko želi pomoć, neka donese spizu i vode u prostore DVD-a Žrnovnica. Zapitan se kad će ovo ludilo pristat. Ni sam ne znan kako mi je. Nakon više od 25 sati na požaru u meni se mišaju osićaji tuge, ljutnje, bisa, neroze... Puno toga ružnog se dogodilo jučer.

U Sitnu Gornjen smo se našli u okruženju vatre i jednostavno smo morali bižat od ognja kako bi spasili vlastiti život. Nadalje, u Sitnu Donjen nan je umra čovik kojeg smo oživljavali nakon srčanog udara. Nikakvi, umorni radimo dalje.

Stalno nas prati problem s nestašicon vode. Nema struje, nema signala, jedva uspostaviš poziv. Požar se neumoljivo širi u smjeru Žrnovnice, Podstrane, Kučina, Mravinaca...

Navečer, vatra priti mojoj vlastitoj kući. Vatra je došla na 20-ak metara od kuće, al moje kolege vatrogasci, članovi obitelji, susidi i ostali, koji su ti bili su napravili, lavovski posa pa je kuća bila obranjena i svima in fala. Živci na tisuću, al glava mora bit ladna jer u Sitnu Donjen moramo bit spremni branit kuće.

Kolegi izgorilo auto, troje kolega iz grupe završilo na hitnoj. Ljudin gore auta, kuće, katastrofa. Požar se neumoljivo bliži kući koju moramo obranit. U kamiončiću 300-ak litara u kamiončiću. Ne znamo šta ćemo, al Bog je uz nas i s toliko malo vode smo spričili širenje požara u većen razmjeru i Bogu fala ubrzo dolazi i cisterna s vodon.

Želin se zafalit svin svojin kolegan koji su hrabro borili protiv vatrene stihije i fala dragon Bogu koji nas je pratija tokon požara i dava nan snagu. Fala dragon Bogu koji nan je pomoga da spričimo da se dogodi još veća katastrofa. Vatru gasi, brata spasi.'

 

item - id = 497366
related id = 0 -> 505714
related id = 1 -> 501559
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2021 02:25