Splitkad mislite da gore ne može

Nakaradna mjenjačnica nasred Marmontove je zacementirana, ali vlasnici su našli novo, ništa finije rješenje; Gdje nestaje Split u kojem smo donedavno živjeli?!

Piše Sandi Vidulić
mijenjačnica

Mjenjačnica u Marmontovoj, koja je izazvala zgražanje zbog bahatog odnosa prema baštini probijanjem otvora na zidu kuće Pavlović bez odobrenja konzervatora, zatvorena je jer se kao bespravni objekt mora ukloniti.

Prošli put smo građevinsku inspekciju pokudili da nisu ništa učinili, no ovaj put se moramo ispraviti.

Naime, poslali smo im upit i dobili od njih odgovor iz kojeg se vidi da su intervenciju “Auro Domusa” proglasili bespravnom i zatražili njezino uklanjanje, u suprotnom će biti uklonjena na trošak investitora.

- Građevinska inspekcija u navedenom je slučaju donijela rješenje o uklanjanju te je vezano uz to daljnji inspekcijski postupak u tijeku.

Inače, lokacija je stavljena i u plan za prisilno izvršenje, što znači da ako investitor ne postupi po rješenju građevinske inspekcije, tada će to učiniti ugovorni izvođač o trošku investitora - napominju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Od Ministarstva kulture doznajemo da su i oni stegnuli obruč oko mjenjačnice na Marmontovoj.

- Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel u Splitu poduzeli su sve radnje iz svoje nadležnosti. Radovi su obustavljeni, inspekcijski postupak je u tijeku - stoji u odgovoru glasnogovornice.

'Mjenjačnica u zidu' zatvorila svoj prozor! Konačno je s radom prestalo ruglo u Marmontovoj

Bode vas u oko mjenjačnica u Marmontovoj? Evo što o tome kaže ministar graditeljstva i prostornog uređenja

'Crna mjenjačnica' izazvala brojne reakcije Splićana, iz 'Auro Domusa' tvrde: Ne znamo tko nas je 'napao', samo smo otvorili stari prozor...

U što se pretvara centar Splita? Nećete vjerovati gdje su, nasred Marmontove, uspjeli otvoriti mjenjačnicu

Gips i cement

Problem s mjenjačnicom nije samo u probijanju otvora na Marmontovu, o čemu se dosta pisalo. S druge strane stogodišnjega zida, u portunu kuće Pavlović, “Auro Domus” je od ytonga izgradio maleni prostor za mjenjačnicu. Time je, bez odobrenja nadležnih, izmijenjen tlocrt prizemlja i dodan poslovni sadržaj.

Nije nam se ni ovaj put javio njihov glasnogovornik, koji nas je ovog ljeta uvjeravao kako su im "stručnjaci rekli da se radi o jednostavnom zahvatu koji nije u nadležnosti građevinske inspekcije".

Zatvaranjem bespravno probijenog otvora, s gips pločama i malo cementa, što se ne može smatrati vraćanjem devastirane baštine u prvobitno stanje, "Auro Domus" je, izgleda, obustavio rad mjenjačnice. No, da ne bi bili na gubitku, našli su “utješno rješenje”. Na žalost, nimalno suptilnije od probijanja zida prema Marmontovoj.

Naime, sa strane Ulice kralja Tomislava, ova novčarska kuća postavila je još jedan od brojnih bankomata koje drže po splitskoj jegri. Zbog toga su uklonili jednu od dvije stare vratnice koje se nalaze na ulazu u kuću Pavlović.

Umjesto tamnosmeđe bojanog drva koje vjerojatno ima stotinu godina, bankomat “uokviruje” metalna vratnica debela poput najčvršćih antiprovalnih vrata, s kričavim logotipima, potpuno neskladna samoj zgradi i drugoj vratnici.

Skinuta vratnica naslonjena je u portunu zgrade, iza bankomata, odbačena je kao ostavština iz vremena jednog Splita u kojem smo donedavno živjeli. A sada se čini tako daleko.

 

#MARMONTOVA#AURO DOMUS