StoryEditor
Splitimaju razloga za slavlje

Najveći jedrenjak na svijetu prvi put podignuo sva jedra i zaplovio splitskim akvatorijem, prizor je uistinu impresivan; Ponosni škverani sve su proslavili uz pjesmu i ples

Piše PSD
27. rujna 2019. - 00:51

Brodograditelji hrvatskog brodogradilišta Brodosplit stvorili su najsofisticiraniji jedrenjak i najsloženiji putnički brod ikad izgrađen. Flying Clipper je, ne samo najveći, nego vjerujem i najljepši, a sa svojim najvećim jedrima i jarbolima vjerojatno i najbrži jedrenjak na svijetu, koji će biti upisan u Guinnessovu knjigu, objavio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe.

Naši reporteri visjeli su s jarbola najvećeg jedrenjaka na svijetu: pogledajte iznimno opasnu operaciju u splitskom škveru, i najmanja pogreška mogla je prouzročiti katastrofu...

Flying Clipper je projektiran prema nacrtu jedrenjaka France II iz 1911. godine. Luksuzno je uređen sa štihom koji podsjeća na stare jedrenjake. Dug je 162 i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona. Ima 5 čeličnih jarbola s 36 jedara u aluminijskim križevima ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Najveći jarbol visok je 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ je dug 31 metar. Ima pet paluba, beauty centar, saunu, jacuzzi, spa i fitness centar, prostor za biblioteku i velike salone, a najveći se proteže na tri palube.

Velebni jedrenjak krenuo je i na probnu vožnju, u splitskom je akvatoriju prvi put zaplovio sa svim podignutim jedrima. Prizor je uistinu impresivan.

A ponosni škverani to su prolavili uz pjesmu i ples. Dijelić vesele atmosfere nakon uspješno obavljenog posla pogledajte u njihovom videu.

 

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:03