StoryEditor
SplitAlarm u elitnom kvartu

Najveći hrvatski ekspert za legionelu stiže u Split, predstavnik stanara napomenuo jednu bitnu stvar i otkrio mogući uzrok zaraze

5. listopada 2019. - 12:27
Nardi Nardelli, predstavnik stanara, susjedima je ostavio obavijest o prisutnosti legionele

Dr. Aleksandar Šimunović, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) iz Zagreba koji je najveći ekspert za borbu protiv legionele u RH, u ponedjeljak dolazi u Split zbog slučaja "donja Lazarica". Naš sugovornik bit će na čelu tima odjela za terenske intervencije HZJZ-a i provest će sve potrebne radnje kako bi se utvrdilo što se zaista dogodilo u spomenutim stambenim objektima.

– Ponovit ćemo uzorkovanje hladne i tople vode iz vodovodne mreže dviju zgrada. Prema onome što sada znamo, u stanovima postoje hladnjaci koji proizvode led pa i njih moramo prekontrolirati, da se možda u njihovu sustavu ne pojavljuje legionela. Tip legionele koja je pronađena u tim zgradama rijetko napada ljude i razlikuje se od one koju je imao preminuli čovjek. Temperatura od 70 Celzijevih stupnjeva ubija legionelu, a na 50 stupnjeva već joj je onemogućen razvoj – rekao nam je dr. Šimunović.

Alarm u elitnom splitskom kvartu: stanar preminuo od legionarske bolesti! Bakterije 'plivaju' u cijevima dvije zgrade sa 65 stanova, čekaju se i nalazi iz Zagreba

Zanimalo nas je što će eksperti iz Zagreba poduzeti ako se u vodi potvrdi postojanje legionele.

– Najsigurnije je ispiranje cijevi vodom, sistemom toplo-hladno. Ako se legionela dokaže u toploj vodi, ide se na pasterizaciju, odnosno u cijevi se pušta vrela voda. Ako ni tako ne uspijemo uništiti legionelu u cijevima, u sustav ćemo ubrizgati klor, odnosno obavit ćemo kemijsku dezinfekciju – navodi naš sugovornik.

Što će se točno poduzeti i kako će se stanovnici "donje Lazarice" riješiti ove bakterije, moglo bi se znati krajem idućeg tjedna, jer je potrebno pet do šest dana kako bi se uzeti uzorci analizirali, odnosno kako bi se utvrdilo postojanje legionele u stambenim objektima na Firulama.

Za to vrijeme stanovnici "donje Lazarice" nastavljaju s manje-više normalnim životom. Neki od njih zbog straha kupuju vodu u plastičnim bocama, a oni hrabriji piju vodu iz slavine.

– Ja pijem vodu iz špine i najnormalnije obavljam osobnu higijenu, iako govore da se legionela prenosi aerosolom. Legionelu, kako su mi rekli iz Higijenskog, ubija visoka temperatura vode, i ako je temperatura u bojleru 70 stupnjeva, ona trenutno umire. Ako netko nije stavio bojler na najjače i ako je temperatura zagrijane vode oko 45 stupnjeva, postoji opasnost od aerosolnog udisanja čestica vode u kojima je legionela. Zagrijavaju li svi stanari u svih 60 i nešto stanova vodu na najjače i na taj način ubijaju moguću bakteriju, ne znam niti to mogu znati – rekao nam je Nardi Nardelli, predstavnik stanara obiju zgrada u Spinčićevoj, koji je u ulazima zgrada ostavio obavijest o prisutnosti legionele.

Dalje navodi kako se legionarska bolest najčešće pojavljuje u nedovoljno zagrijanoj vodi stajaćici, pa se tako često može naći u bojlerima praznih stanova koji se rijetko koriste.

– Ujedno, prisutnost legionele moguća je i u hotelskim sobama koje dugo nisu iznajmljene. U ovim zgradama ima dosta stanova koji su dio godine prazni, pa ne znam prazni li se u njima voda iz bojlera redovito. Čim smo postali svjesni da je kod nas moguća pojava legionele, izvijestili smo "Higijenski", čiji su djelatnici odmah izišli na teren i nekoliko su puta obavili testiranja – ističe Nardelli.

Napomenuo nam je još jednu, vrlo bitnu stvar.

– Svi smo kupili stanove u ovim zgradama s već opremljenim kuhinjama, u kojima su bili i hladnjaci koji proizvode led, iz kojih se može i piti hladna voda. I njih se mora održavati, odnosno mora im se jednom u šest mjeseci promijeniti filtar, koji i nije tako jeftin, košta od 350 do 400 kuna. Ne znam mijenjaju li svi susjedi taj filtar, ali ja to redovito činim – veli predstavnik stanara.

Zanimalo nas je zbog čega se filtar mora redovito mijenjati.

– Hladnjaci koji proizvode led imaju rezervoare kroz koje prolazi tekuća voda, koja je hladna i koja se pije. Međutim, voda koja kroz njih prolazi u jednom trenutku nije hladna, bude između 20 i 50 stupnjeva, pa se u njoj i na takvoj temperaturi može stvoriti stanište legionele. Kad se voda rashladi, može se piti i od nje nema opasnosti. No, ako se koriste kockice leda, u njima se može nalaziti legionela, koja se, doduše, ne može širiti – kaže Nardelli.

Legionela lani usmrtila 10 ljudi

Čak desetero stanovnika Lijepe naše prošle je godine preminulo zbog upale pluća uzrokovane bakterijom legionele.

– Svakako valja napomenuti da se radilo o ljudima starije životne dobi koji su već bolovali od neke teške bolesti ili su imali zdravstvene komplikacije. Inače, u 2018. godini na području Hrvatske ukupno je 80 osoba oboljelo od legionele. Ona se u pravilu vrlo jednostavno liječi antibiotskom terapijom, Sumamedom – rekao nam je dr. Šimunović

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 18:03