StoryEditor
SplitUSPOMENE POZNATIH ĐAKA

Najstarija splitska škola slavi 90. rođendan, brojne face nekad su sjedile u njenim klupama, pa i Severina: ‘Sve sam bitke NOB-a otpjevala s pionirskom kapom, a bila sam dobra i na kozliću‘

Piše Anita Matić
19. lipnja 2022. - 20:23

Kada bi krenuli provjeravati koja je škola u Hrvatskoj najveći rasadnik talenata u svim mogućim sferama; od sporta, medicine, glazbe, kazališta, politike, ma u što god "takneš", teško, ali uistino teško bi iti jedna po tom pitanju mogla konkurirati Osnovnoj školi "Dobri"u Splitu, koja se prije devedesetih zvala Nenad Ravlić.

Škola u centru grada ima tradiciju dugu respektabilne devedeset i dvije godine, a u povodu svog okruglog devedesetog rođendana pripremili su i vrlo bogatu monografiju dopunjenog izdanja. No, kako je, znate sve, pandemija učinila svoje, na njezino predstavljanje se čekalo pune dvije godine, ali eto, dočekali su je, predstavili su je. Dakako, najdojmljiviji njezin dio odnosi se na nekadašnje slavne učenike, objavljene pod egidom "Oni su naš ponos".

A odakle da krenemo, hajdemo od sporta...ova osmoljetka bila je prepuna hajdukovaca - školovali su se tu i Zvonko i Ivo Bego, Mario Boljat, Luka Bonačić, Tomislav Ivić, Fredi Fiorentini... Nekoliko splitskih gradonačelnika svoj životni put započeli su upravo u tamošnjim klupama, a među njima Zvonimir Puljić, Petar Slapničar, Ivo Baldasar, Slobodan Beroš. Slavenka Drakulić, Anatolij Kudrjavcev, Boris Dvornik, Zoja Odak, Josip Genda, Ivo Lipanović, Gertruda Munitić, Hari Zlodre, Marija Škaričić...također su nekoć bili prvašići ove najstarije splitske škole.

Ona je ujedno "udarila" temelj za mnoge buduće liječnike, a među njima izdvajamo Julija Meštrovića, Borbena Uglešića, Ivana Urlića, a njenim su hodnicima nekada prolazili i Ante Tukić, Ljubo Pavasović Visković, Petar Selem, Duško Kečkemet...

'Đordano Borovčić - Kurir'

Ma čudo jedno, kažemo vam.

A tek koliko je glazbenika iznjedrila; od Doris Dragović, Jasmina Stavrosa, Harija Rončevića, Gorana Karana, preko Lidije Bačić, Severine, Doris Dragović...

Prva slova, prve ljubavi, prve petice, a možebitno i prve jedinice, školske "kecelje", pioniri, omladinci...Što sve pamte iz ovog perioda svojih nježnih godina, kakve ih sve uspomene vežu uz osnovškolske dane odrastanja? Jedna od onih koja se sjeća svega, kao da je to bilo jučer jest i Severina. Nije zaboravila učitelje, razrednicu, ekipu iz razreda, njihova imena, doživljaje...

image

Severina: Bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci
 

Ranko Suvar/Cropix

- Išla sam i u školu Đordano Borovčić - Kurir, a razrednica je bila prekrasna učiteljica, Ksenija Vidošević. Ona je prepoznala moju muzikalnost od prvog razreda te sam morala uvijek izlaziti na ploču i otpjevati pred razredom neku pjesmicu ili svirat ksilofon ili melodiku. Ali je hvalila moju gibljivost, jer sam bila dobra na gredi i kozliću. Naime, tada sam htjela biti Nadia Comăneci. Također smo svi od prvog do četvrtog razreda išli na folklor koji je ona vodila. Otpjevala sam solo sve bitke za Kozaru, Zelengoru, Kadinjaču, sve s pionirskom kapom.

Ali i plesali smo na folkloru i splitsko i vrličko i druga kola. Tako smo slavili u školi sve praznike… 1. maj, 29. novembar, Dan zasjedanja ZAVNOH-a, AVNOJ-a… Bitku na Neretvi i u njoj Borisa Dvornika, sve smo bitke slavili (pogotovo kad je Boris glumio, jer je naravno iz Splita). Od petog razreda, učiteljica glazbenog i voditeljica zbora (od 5. do 8. osnovne) bila mi je gospođa Katalinić. Jako se ljutila na mene jer nisam imala vremena za zbor. Već sam s 10 godina otišla u KUD "Mozaik" i u muzičku školu pa bi mi oprostila, al' s obrvom ''prema gore'' i prstom k'o laserom u mene i riječima: ''Imaš vrimena za ladit zube (pričat), a nemaš za zbor, aaa?''

Najdraži predmet mi je bio "Hrvatski jezik" i bilo mi je drago domaćinstvo. Šteta da tog predmeta više nema u školama. Učitelj iz tjelesnog me slao na takmičenja iz trčanja za školu. Moja razrednica Ksenija me došla posjetiti u rodilištu... Pamtim sve iz razreda… Ivana Krolo, Sergej Ban, Silvanu Srdoč, Anitu Delić, Anu Donđivić, Ani Eterović, Peru Bilića, Mili Brakus, moj Bubaja (najpametniji, svu matematiku bi mi riješio), Romano Vukelić, Mate Bašić, Drita Haliti, Eleonora Teskera, Ilijana Ojdanić (sestra mlađe Ecije)…, ispričala nam je poznata splitska glazbenica.

Uspomene Lidije Bačić

I Lidija Bačić nije se mogla oteti sjeti dok je s nama podijelila svoje uspomene.

- Najbolja škola u Splitu, sritno djetinjstvo, to je prvo što mi pada na pamet. Najteža mi je bila matematika, najlakši Engleski jezik. Imala sam super prijatelje, neke još i danas srećem. U školu sam kasnila, ali i izbivala zbog glazbenih nastupa, volila sam glazbu, likovni i to vrime. Bila sam malo na svoju stranu ali dobra kao ime moje škole..ha-ha..Pamtim da sam čekala marendu i bila prva u redu za sendviče i bublice. Pamtim i ulice i sve detalje na putu od Marmontove do škole, uvik me uhvati nostalgija kad prođem tamo, ispričala nam je Lille.

image
Ante Cizmic/Cropix

I premda smo ga nedavno mogli gledati u potrazi za ljubavi svoga života u showu "Gospodin Savršeni" još uvijek nismo sigurni je li je i pronašao, no znanstvenik Toni Šćulac posve je siguran gdje je pronašao svoju prvu simpatiju - u školi"Dobri".

- Osnovna škola "Dobri" ostala mi je u prelijepom sjećanju. Iz mog razreda ostao sam u bliskom kontaktu s Ivanom Caktašom s kojim se redovno čujem, a s ostatkom razreda se nažalost izgubio redovni kontakt. Ali zato se znamo sresti u gradu i uvijek lijepo popričamo i prisjetimo se osnovnoškolskih dana. Kada se prisjetim osnovne škole, sjetim se sati i sati igranja u školskom dvorištu, prvih simpatija i prvih prijateljstava. To su sve predivne uspomene koje ću zasigurno pamtiti cijeli život. U osnovnoj školi sam uvijek bio odličan učenik, a najviše me zanimala matematika i fizika. Tu moju ljubav je prepoznala moja razrednica Jadranka Vujčić koja je sigurno jedna od najzaslužnijih osoba za usmjeravanje moje znanstvene karijere, isprišao nam je Šćulac.

Fani Kerum 'rasturila'

Jedna od onih učenica za pamćenje bila je i Fani Kerum, u to vrijeme prezivala se Horvat. Kao sedmašica napravila je crtež koji je izašao na poštanskoj marci! Riječ je u ondašnjem projektu vezanom uz borbu protiv visnosti, na kojem je Fani bila najbolja; pobjedila je na natječaju, a kako doznajemo od ravnateljice škole Mirjane Dodig, time je priskrbila školi i pozamašna novčana sredstva.

image

Fani Kerum je u sedmom razredu napravila pobjednički crtež koji je završio na poštanskoj marci
 

Tom Dubravec/Cropix

Spomenimo i to kako je predstavljanje održano u prostorijama "Školske knjige", a bila je to sjajna prilika za susret mnogih generacija koje se prodefilirale školom. Okupili su se sadašnji i bivši djelatnici škole, bivši učenici, a monografija koja prati povijesni pregled rada i događaja od osnutka škole davne 1930. godine do danas, oduševila je svih.

image

Na predstavljanju monografije okupili su se i mnogi učitelji koji su predavali u školi

 

Oš Dobri

- Nama je bilo jako bitno da monografija ne bude dosadna, a ova naša to definitivno nije. Ona je prepuna zanimljivih anegdota, fotografija, ali i povijesnih činjenica, na koje će svi rado baciti oko. Tako, primjerice, mogu ovdje vidjeti i kako se školska moda mijenjala tijekom godina, tu je i nevjerjatno uglednih ljudi koji su tu prošli. Sam položaj škole upisao ju je i u povijest grada Splita, kao i učitelje i učenice koji su svojim djelom ostavljali neizbrisivi trag i ispisivali njenu povijest. Sve ono što se događalo kroz povijest grada Splita obilježavalo je i obilježilo školu. Školu smo modernizirali kroz svoj rad i projekte, ali pazimo da joj ne izbrišemo gotovo stoljetnu posebnost i prepoznatljivost. Ostaviti smo bivšim, sadašnjim i budućim učenicima u nasljeđe knjigu o njihovoj školi koja će poslužiti kao udžbenik povijesti, ali i zanimljivo štivo prepuno fotografija i anegdota, poentirala je Dodig.

image

Za koju godinu školi će biti okruglih sto
 

Paun Paunovic/Cropix
image
Jakov Prkic/Cropix
image

Isječci iz monografije- More poznatih lica prodefiliralo je zgradom

 

OŠ Dobri Monografija
image
OŠ Dobri Monografija
image

I oni će možda jednom biti dio nekog novog izdanja monografije

 

Oš Dobri
image

Ravnateljica Mirjana Dodig

 

Oš DobrI
image

Nina i Kate su budućnost ove škole

 

Oš Dobri
image

Monografija je zaokupila pažnju i mladih i starih

 

Oš DobrI

 

Djelo arhitekta Josipa Kodla

 

Monografiju su pripremili i uredili bivši ravnatelj škole Robert Kučić i ravnateljica Mirjana Dodig, a u pisanju monografije su sudjelovali i učitelji škole. Spomenimo još nekoliko zanimljivih činjenica; arhitekt Josip Kodl je 1928.godine dovršio izgradnju suvremene avangardne škole. Ona je ujedno bila i prva zgrada čija je prvobitna namjena bila da bude osnovna škola. Tijekom godina mijenjala je imena, ovisno o režimu, dok konačno nije dobila današnje ime Osnovna škola Dobri-Split.

Škola danas ima niz aktivnosti kojim se ponosi - sudjeluje u mnogobrojnim projektima: Northland, Mala škola roditeljstva, Radost čitanja, Erasmus + projekti: job shadowing, " Future, work, home- today Erasmus + projekti: job shadowing, "Future, work, home – today's planning tomorrow's realization", "Inovativne metode poučavanja drugog jezika korištenjem IKT tehnologije".

Monografija

 

Monografija je ovako koncipirana:

- Povijesni pregled (Priča o školi – Naš Pepik – Prvi dan – O zgradi)

- Muška i ženska osnovna škola Kralja Petra I., velikog oslobodioca

- Drugi svjetski rat i okupacija Splita (Pad Italije – NDH – kraj rata)

- Mir – Muška osnovna škola Manuš-Dobri Split i Ženska osnovna škola Manuš-- Dobri Split – Osmogodišnja narodna škola Manu i IV. osmogodišnja narodna škola Manu

- Pod istim krovom – Osnovne škole "Luka Botić" i "Nenad Ravlić"

- Osnovna škola "Nenad Ravlić"

- Osnovna škola "Dobri" (Domovinski rat – Obnova – Aktivnosti u školi – Kreativne socijalizacijske skupine – Dani osnovne škole Splitsko-dalmatinske županije – Bratimljenje Gemellaggio – Promocija monografije škole (2006.) – Ostali događaji – Produženi stručni postupak u školi – Školska knjižnica – Učenička zadruga Dobrići – Suradnja s lokalnom zajednicom – Školski projekti – Školske aktivnosti – Ima neka tajna veza – Postignuća naših učenika i djelatnika – I škola Dobri ima svoju himnu

- Dnevni tisak o nama

- Od prvašića do četvrtašića

- Popis učenika osmih razreda koji su pohađali našu školu

- Oni su naš ponos (Istaknuti učenici i njihova postignuća)

- Školski album

- Sažetak (Hrvatski – Engleski – Talijanski)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. kolovoz 2022 23:34