StoryEditorOCM
SplitNIŠTA NIJE UPUĆIVALO

Najpoznatiji dječji park u Splitu prestaje s radom nakon 28 godina, vlasnik je totalno zatečen: ‘Nisu me ni saslušali‘

Piše Petra Klarić
1. veljače 2024. - 21:03

Dječji park ‘Gripi’ nakon 28 uspješnih godina poslovanja više neće poslovati na svima dobro znanoj lokaciji na splitskim Gripama. Iako je vlasnik planirao nastavak rada iz Javne ustanove Športski objekti Split (JUŠO) su ga obavijestili da to više neće biti moguće. 

JUŠO je inače zadužen za upravljanje dvoranom Gripe pa tako i svim ostalim pripadajućim joj površinama, među kojima je i ona na kojoj već 28 godina posluje ovaj popularni dječji park. Cijelu priču javio nam je Ivica Meštrović, vlasnik "Gripija". 

image
Privatni album

- Riječ je o dječjem parku za djecu od tri do deset godina, koji je kompletno uredila i opremila moja tvrtka. On u svom sastavu ima dva komercijalna sadržaja (dječje mini formule i trampoline) i sedam besplatnih dječjih sprava, kao i 14 šentadi i sedam kanti za smeće. Sve to mi smo svakodnevno održavali i čistili od 1996. godine, kada je park i otvoren – objasnio nam je vlasnik. 

Sve je počelo 22. prosinca prošle godine, kada je Ustanova poslala dopis vlasniku da se očituje o produljenju ugovora koji ističe završetkom godine, na što im je Meštrović odgovorio da je zainteresiran, ali pod istim uvjetima.

Nakon toga, 3. siječnja, dobio je od Javne ustanove obavijest o tome da ne mogu produžiti Ugovor pod istim uvjetima te ga sukladno tome pozivaju da u roku od osam dana predmet zakupa preda oslobođen od osoba i stvari. 

Na tu obavijest Meštrović im je poslao dopis s upitom da Ustanova predloži novu cijenu zakupa za novi Ugovor. U istom dopisu zamolio je da se pri formiranju nove cijene uzme u obzir da je na istoj lokaciji već 28 godina te da nikada nije imao nikakvih problema niti dugovanja prema Ustanovi. 

image
Privatni album

Također je zamolio za zajednički sastanak na kojem bi se iznašao dogovor na obostrano zadovoljstvo zakupodavca i zakupnika, kao i zadovoljstvo brojnih korisnika dječjeg parka.

Međutim, iz  gradske ustanove su mu 22. siječnja poslali dopis u kojem navode da su "pristupili izradi projekta uređenja javne površine te da Ustanova istu više neće davati u zakup". 

Meštrović je ovom viješću ostao apsolutno iznenađen i zatečen, s obzirom na to da u dosadašnjoj korespondenciji Ustanova nije spominjala projekt uređenja predmetne površine. Također, neugodno iznenađenje bilo mu je i to što nakon 28 godina rada i suradnje s Ustanovom, ravnatelj Gordon Cerjan njegove zahtjeve ignorira, a oglušio se i na prijedlog o zajedničkom sastanku.

image

Gordon Cerjan

Duje Klarić/Cropix

Projekt uređenja 

Kako bismo saznali o kakvom se to projektu uređenja radi, obratili smo se Javnoj ustanovi Športski objekti. Pošto su Meštrovića već obavijestili da su pristupili projektu uređenja, mislili smo da će nam moći kazati nešto više o samom projektu. Na prvi upit su nam odgovorili samo da su trenutno u tijeku pripreme izrade projekta "tematskog uređenja parka za bavljenje sportskim aktivnostima na otvorenom". 

Nakon toga, upitali smo ih za nešto više detalja, zanimalo nas je o kakvom se sadržaju radi i kada počinje uređenje sporne površine, pošto su odluku o projektu donijeli u vrlo kratkom razdoblju. 

- Kada budemo imali konačnu verziju projekta tematskog uređenja parka obavezno ćemo Vam se javiti, do tada, kako smo vam i naveli, u tijeku su pripreme izrade samog projekta –  šturo su nam odgovorili. 

Ne odgovara ni gradonačelnik

Osim ravnatelju Cerjanu, Meštrović kaže da se obratio i gradonačelniku Ivici Puljku te Zoranu Zindoviću, predsjedniku Upravnog vijeća Javne ustanove. U dopisu ih je zamolio da zamole Ustanovu da preispita svoju odluku i dopuste dječjem parku "Gripi" da nastavi poslovanje na istoj lokaciji.

image
Privatni album

Do danas nije dobio nikakav odgovor. Kako kaže, njegov park je popularan među roditeljima i djecom, a zahvaljujući njemu taj se prostor održava urednim i čistim još od 1996. godine. 

Dodaje i da park u svom sastavu ima i jedinstvenu dječju mini žičaru kao i dječje mini formule 1, a ujedno je i jedini privatni dječji park u Hrvatskoj koji funkcionira na taj način (kombinacija komercijalnih i besplatnih sadržaja). Sve to bez ugostiteljskog objekta u sklopu parka. 

Nakon što je saznao da je u tijeku priprema izrade projekta “tematskog uređenja parka za bavljenje sportskim aktivnostima na otvorenom”, pita se koja je razlika između novog projekta u odnosu na njegov postojeći koji upravo ima sve te sadržaje (i sportske i na otvorenom).  Postavlja na kraju i pitanje i kolike će prihode donositi budući tematski park u usporedbi s trenutnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:21