StoryEditorOCM
SplitMAJA ĐEREK U ŠOKU

Najpoznatija ‘zviždačica‘ stanje gradske imovine opisala je - katastrofalnim. Grad niti zna šta ima, niti koliko mu duguju. Nećete vjerovati što je sve zatekla u Banovini

Piše Gabrijela Radanović
8. lipnja 2022. - 20:03

- Zatekla sam bolje stanje u državnoj imovini nego u Gradu Splitu. Daleko bolje. Barem smo imali program u koji smo mogli unositi podatke kako spada pa smo uspjeli nešto napraviti. U Splitu krećemo od totalne nule, čak smo u minusu. Program postoji, ali postavke nisu dobro napravljene - u uvodu je kazala Maja Đerek, trenutačno najpoznatija hrvatska "zviždačica" koja je u travnju stupila na dužnost savjetnice u Gradu Splitu za projekt izrade registra imovine Grada.

Premda je kratko u Gradskoj upravi, duže od 20 minuta je pričala o problemima koji su je dočekali u bespućima gradske imovine.

Konkretno, postoje udruge koje besplatno koriste prostore na ekskluzivnim lokacijama, a dobili su ih bez javnog natječaja. Pisali smo već o jednoj takvoj udruzi veterana Specijalne policije BATT, koja besplatno koristi prostore pokraj kompleksa Ville Dalmacije, a čak su na tim prostorima izvodili građevinske radove "rekonstrukcije" bez potrebnih dozvola. Potvrdila nam je to građevinska inspekcija Državnog inspektorata nakon obavljenog inspekcijskog nadzora na objektu smještenom na Meštrovićevu šetalištu.

Takav problem se još može riješiti po brzom postupku, veći je izazov detektirati i sanirati posljedice dugogodišnjeg nerada i nemara. Primjerice, zaostalo društveno vlasništvo ili općenarodnu imovinu s kojom se hvatamo u koštac tek sada, kao država članica Europske unije.

- Tražili smo iz zemljišnih knjiga ispis svih pojavnih oblika imovine gdje je upisan Grad Split. Treba se znati čija je to imovina. Nažalost, toga je previše, a problem je odavno trebala riješiti pravna služba. Prvo moramo dobiti ispis iz zemljišnih knjiga da bismo se mogli prilagoditi s postojećim dostupnim informacijama, a tek onda možemo uspostaviti funkcionalni program u kojem će biti popisano stvarno vlasništvo grada. To je ogroman posao, jer netko godinama to nije upisivao - navela je Đerek. Dodala je da ne postoje ni adekvatni propisi kojima se normira i kontrolira dodjela gradskih nekretnina.

Pravilnici i norme

- Primjerice, nema kriterija prema kojima političke stranke ili udruge dobivaju prostore. Za sve to treba napraviti pravilnike i normirati kako bi se mogla odrediti namjena nekog prostora - objasnila je savjetnica za projekt izrade registra imovine Grada.

Pregledom dokumentacije i u razgovoru s gradskim službenicima ustanovila je da je špranca ugovora o zakupu godinama ista, a propisi su se promijenili. Na tome se sada intenzivno radi u gradskoj upravi.

- Osim toga, na tržištu su se nekoliko puta povećale cijene nekretnina, a cijene zakupa gradskih prostora ostale su iste. Dakle, treba regulirati cijene da bi Grad što više dobivao od imovine i da bi se što bolje plasirao na tržištu - navela je naša sugovornica.

Istaknula je da se potencijal imovine treba što bolje iskoristiti da bi Grad Split ostvario što veće prihode od upravljanja imovinom i preusmjerio te prihode na društveno važne projekte.

Poslovni prostori su se počeli popisivati tek dolaskom aktualne v.d. pročelnice Službe za gospodarenje gradskom imovinom Marijane Bronzović, a taj posao niti malo ne olakšava program u kojem radi spomenuta služba.

- Problem je nastao kad su za vrijeme bivše uprave nabavili skupi program koji je sve to trebao pratiti. Ja sam spona između firme koja je napravila taj program i održala sam s njima sastanak u Zagrebu. Premda je ogroman novac potrošen, a po ugovoru je trebalo biti utrošeno sedam milijuna kuna, nisu osigurali službenika koji će Gradu pomoći unijeti adekvatne podatke u taj sustav.

Problem je i sam ugovor s tom tvrtkom, jer se plaća svaka daljnja intervencija. Dakle, bilo tko iz Banovine da zovne tu tvrtku naplatit će se konzultantske usluge, a nisu u startu osigurali unos podataka kako spada - naglasila je Đerek te podsjetila na to da je spomenuti program kupljen za vrijeme bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

- Očito nije organizirana nekakva radna skupina koja će to napraviti kako treba. Tvrtka koja je to radila nije mogla sama napraviti sustav. Netko im je morao dati smjernice prema kojima će kreirati taj ključan alat za rad. Kasnije sam saznala da je Banovina imala svoj program u koji su se unosili podaci te informatičku službu koja je svakodnevno radila na tome. Sad se pitam zašto je rad u tom programu prekinut, da bi došao drugi koji se plaća, ako je već postojala služba unutar Banovine koja se time bavila i već je imala svoj program? Njihov prijašnji program je jako dobar, ali ga ne koriste jer su podatke prebacili u novi i ne mogu vam opisati koliki je problem nastao zbog toga - istaknula je naša sugovornica.

Zahtjevan posao

Problem je i što je financijski dio tog programa odvojen od podataka o imovini.

- Dakle, netko tko radi s imovinom ne zna koliki su dugovi na nekoj nekretnini, što je sasvim nelogično. Takav podatak se mora tražiti od odjela za financije, a može se dogoditi da se firma ugasila i da taj dug nikad ne naplatite. Sve su to stvari koje sam tamo zatekla. Komunicirala sam također s odjelom koji se bavi imovinsko-pravnim poslovima i nastojali smo detektirati probleme koji su se dogodili - ispričala je Đerek, savjetnica u Banovini za projekt izrade registra imovine Grada.

Nakon adekvatnog popisa imovine, a tvrdi da će sigurno nakon popisa iz zemljišnih knjiga biti vidljivo da mnoge nekretnine nisu uopće bile u dosadašnjoj bazi, slijedi izlazak na teren i utvrđivanje tko sve te iste nekretnine koristi. Istaknula je da će to biti jako zahtjevan posao.

Zadnja faza projekta je aplikacija kroz koju će građani moći pretraživati imovinu i nekretnine te vidjeti tko ih koristi, a sve bi to trebalo biti vidljivo na webu Grada Splita.

- Ako netko za nula kuna koristi imovinu, to građani moraju znati, a isto tako moraju znati za što je koristi i temeljem čije odluke. Teško je sve to napraviti kad ne znamo čime Grad upravlja - poentirala je naša sugovornica. Tvrdi da ima dobru suradnju s pojedinim gradskim službenicima koji aktivno sudjeluju u nastojanjima da se riješe sve poteškoće. Veliki broj gradskih službenika želi red i nudi pomoć.

- Na kraju, greške su detektirane, ali treba donijeti odgovarajuće propise, što nije moguće bez formiranja vlasti u gradu Splitu koja će imati zajednički cilj da se uvede red, a ne opstruirati ovako važne stvari - zaključila je Đerek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 23:23