StoryEditorOCM
SplitBEZ KOMPROMISA

Najpoznatija splitska aktivistica napušta Društvo Marjan: ‘To je udruga građana, ne političara! Šutjela sam dugo...‘

Piše Milena Budimir
7. veljače 2023. - 13:48

U jednoj od najstarijih europskih udruga, u splitskom Društvu Marjan već duže vrijeme vlada nezadovoljstvo. Jedna od prvih koja se usudila javno progovoriti i zatražiti ispisnicu, zbog, kako je navela "neprihvatljivih današnjih ciljeva i načina rada Društva" bila je poznata aktivistica Lara Javorčić.

Nije očekivala, priznala nam je, ovoliki interes medija, jer samo radi ono kako je odgojena i ne može "kontra sebe".

- Šutila sam dugo, ali više neću. Ne pristajem na kompromise. Nisam političar, niti je politici mjesto u Društvu Marjan. To je udruga građana, ne političara. Ne dižem ruku za nešto za što nisam suglasna - jasna je Javorčić.

Nakupljalo se nezadovoljstvo duže vrijeme, dobro je razmislila o svemu, priznaje, ali kap koja je prelila čašu bila je najava postavljanja modula na lukobran nedaleko Prve vode.

image
Facebook

- Moduli su kiosci, kiosci su kafići. Po meni Društvo Marjan treba i dalje biti protiv štekata i kafića na Marjanu, nemamo što o tome uopće raspravljati - čvrsta je u svojem stavu.

Ne želi nikoga prozivati, vjeruje kako nije jedina nezadovoljna, no hoće li i oni izaći "imenom i prezimenom" ne zna.

image

Ivica Puljak i Lara Javorčić u sadnji biljaka na Kili u studenom 2021. u sklopu kampanje ‘Zasadi stablo, ne budi panj‘

Tom Dubravec/Cropix

- Split je rasadnik dobrih ideja i mjesto dobrih ljudi, ali raditi političku priču od svake udruge nema smisla. Neki su aktivisti ušli u politiku i zašutili, ali nismo svi isti - tako će Javorčić, koja je i sama bila na "Listi bez kompromisa" na prvim izborima, rame uz rame uz Bojana Ivoševića i Srđana MArinića.

Kada je Ivica Puljak dao ostavku - na drugim izborima svojom voljom nije bila. Rastave se i ljudi u braku, kaže, pa kako ne bi i istomišljenici.

- Ako misle da je ovo pravi put, želim im uistinu puno uspjeha i zdravlja, ali ja više nisam dio te priče - veli, priznajući kako je dobrih promjena u samoj Park šumi Marjan vidjela, kao i kod odlaganja otpada, povećanja zelenila u gradu, ali ne može nikako "provariti" što je, primjerice, profil Društva Marjan na društvenim mrežama postao glasilo Grada Splita i Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 21:59