StoryEditor
SplitPRATIMO UŽIVO

Strahuje se da se zaraza proširila na 4. kat Doma, u bolnicu prebačeno još troje štićenika, danas nema novih korisnika s povišenom temperaturom

Piše I. Ma., PSD
9. travnja 2020. - 01:14

U splitskom Domu za starije i nemoćne osobe koronavirusom je zaraženo najmanje deset osoba, a danas se očekuju rezultati ostalih 40-ak testova koji su poslani u Zagreb.

Sve najnovije informacije o koronavirusu u Splitu možete čitav dan pratiti u ovom tekstu iz minute u minutu.

13:14 - Iz stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije izvijestili su kakvo je stanje u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici. 

- Jučer tijekom dana u izvidu epidemiološke službe ustanovljeno je kako tri korisnika s prizemlja Doma za starije i nemoćne imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Odmah su dati naputci službama u Domu da se febrilni korisnici premjeste u dio Doma na drugom katu koji je propisno dezinficiran kako bi se stvorili uvjeti za boravak korisnika.  Svaki korisnik je izoliran u svoju sobu.

Provjerom stanja u večernjim satima ustanovljeno je da su još 4 korisnika tijekom večeri postala febrilna te je odmah izdan naputak da se isti također izmjeste na drugi kat u zasebne sobe. Kontaktirani su KBC Split i Hitna služba koja je nakon pregleda odvela 3 korisnika na hospitalizaciju u KBC Split. 

Korisnicima se temperatura mjeri dva puta dnevno, po potrebi i češće. Pri dolasku na posao svi djelatnici također mjere osobnu tjelesnu temperaturu. 

- Današnjom provjerom i izvidom ustanovljeno je kako nitko od korisnika nema povišenu temperaturu. 4 korisnika koja su sinoć imala temperaturu danas nemaju povišene tjelesne temperature i uzet im je bris na koronu. S obzirom na epidemiološku situaciju i procjenu vremena uzimanja briseva do sada su uzeti brisevi 55 djelatnika doma i prema epidemiološkoj indikaciji uzeti će se brisevi svim djelatnicima ustanove, stoji u priopćenju.

11:33 Zbog virusa u splitskom Domu možemo očekivati porast oboljelih, tek idućih dana ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija, upozorava riječka epidemiologinja, koordinatorica aktivnosti Operativne epidemiologije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, dr.sc. Danijela Lakošeljac. Opširnije OVDJE

11.04 - Nakon što je jučer evakuiran cijeli treći kat Dom u Splitu, strahuje se da se zaraza proširila po domu, s obzirom da i sedam korisnika smještenih na četvrtom katu ima povišenu temperaturu.

- Troje korisnika s četvrtog kata imalo je povišenu temperaturu, a nakon toga još četvero. Poslan je tim hitne medicine i odlučeno je da troje korisnika bude prebačeno u bolnicu. Pratimo situaciju, brisevi se uzimaju onima sa simptomima, a drugima po epidemiološkoj procjeni, razmjestit ćemo one sa simptomima od onih bez da se ne bi miješali i dovodili u opasnost, a na isti ćemo način rasporediti i djelatnike, objašnjava nam dr. Karin.

Također, odlučno opovragava navode glavne sestre u Domu koja tvrdi da je na vrijeme konatktirala epidemiologe, ali da ih nije mogla dobiti na telefon. Opširnije OVDJE

10:10 -  Nemamo informaciju da u domu na Zenti ima osoba sa simptomima. Sinoć sam osobno zvala i svi su korisnici bili u dobrom stanju, bez simptoma zaraze koronavirusom. Redovno se sve provjerava, korisnicima se mjeri temperatura tako da je za sada sve u redu. Dodala bih i da djelatnici doma u Vukovarskoj nisu bili u kontaktu s onima sa Zente - kazala nam je ravnateljica NZJZ-a Željka Karin, nakon što se u medijima pojavila informacija da se u još jednom Domu za starije sumnja na pojavu koronavirusa. Opširnije OVDJE

09:35 Policija će na traženje Općinskog državnog odvjetništva započeti izvide u Domu za starije i nemoćne u Splitu iz kojeg je evakuirano 52 štićenika, javlja HRT.

09:30 Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović potvrdio je u izjavi za HRT kako je još troje štićenika Doma prebačeno na splitske Križine. Podsjetimo, nakon što su evakuirani svi štićenici s drugog kata Doma u Vukovarskoj, pojavila se informacija kako i nekoliko korisnika Doma s drugih katova pokazuje simptome. Opširnije OVDJE.

09:00 Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije potvrdila nam je kako su četiri djelatnika Doma pozitivna na koronavirus, a još se čekaju rezultati za njih troje.

07:45 Stanje svih 10 pacijenata kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom je dobro i nepromijenjeno u odnosu na jučer, saznajemo iz splitskog KBC-a. Nitko od njih nije na respiratoru.

07:00 Glavna medicinska sestra Doma, Zdravka Đapić, sinoć je još jednom potvrdila kako je epidemiologe zvala prije 11 dana, ali ih nije uspjela dobiti na telefon. Nije objasnila zašto je čekala povratni poziv 10 dana umjesto da o potencijalno opasnom razvoju događaja hitno ponovno obavijesti epidemiologe.

RANIJE OBJAVLJENO:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 07:11