StoryEditor
Splitpovratak u normalu

Najmlađi učenici vratili se u klupe: Većina ih je došla na nastavu. Učenici ne dijele razrede, sve dezinficiramo. Ali žao mi je zbog osmaša

Piše Merien Ilić Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA
25. svibnja 2020. - 12:26
Vladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Za učenike razredne nastave ovog ponedjeljka opet je počela nastava u školskim zgradama. U jutarnjoj smjeni u škole je došlo 3453 učenika, od čega 674 u produženom boravku, dakle velika većina djece, izuzev onih za koje roditelji imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih ih ne žele poslati u školu.

- Jedva smo dočekali! Svi smo se vratili na posao, a djeca su bila doma sama. Stariji je čuvao mlađeg koji je pratio nastavu preko televizije. Zapravo, više je ležao nego sjedio za stolom, pa će sad konačno učiteljica preuzeti svoj posao koji smo mi roditelji radili proteklo vrijeme - komentar je jedne mame koja je dovela trećaša ispred OŠ Gripe.

Nije je strah korone jer djeca se već naveliko druže i igraju vani, pa nema razloga da ne idu i na nastavu u školu. Oni roditelji koji nisu poslali djecu u školu, ipak će za objektivne razloge izostanka učenika trebati donijeti opravdanje.

No, ne misle svi jednako. Mnogima je ova situacija s povratkom u škole apsurdna jer smatraju kako bi trebalo svu djecu vratiti u škole, a ne samo mališe.

- Mislim da se nastava mogla održavati online za mališe, a po meni je logičnije da su se u klupe vratili oni stariji kojima su ocjene važne, pogotovo sedmaši i osmaši. Pa, osmaši se neće ni oprostiti od prijatelja i nastavnika, ni od škole, baš kao ni maturanti! Nitko ne gleda na to!

Mališe će samo zbuniti ovih nekoliko tjedana prije kraja škole jer je ovo opet nova okolnost na koju se treba naviknuti. Svatko sjedi sam u klupi, pa treba držati razmak između prijatelja, pa nema odmora s ostalima, pa ne mogu u wc, pa mjeri im temperaturu prije škole...- veli nam tata Petar dok vodi svog drugaša Luku pred školu.

Dječak je još pospan, pa malo negoduje. Sestra srednjoškolka ostala je kući, a on mora u školu. Za neku djecu i ovaj povratak je svojevrstan stres, a i vrijeme izolacije je ostavilo traga na malene.

Prema uputama HZJZ-a kao i MZO-a, razredna nastava u kolama odvija se uz preporuke držanja fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Kako u učionici može biti od 15 do 20 učenika, mališi će narednih tjedana imati nastavu u učionicama koje koristi predmetna nastava.

Veliki odmor, kao i sam ulazak u škole, organiziran je po uzrastima, svatko u svoj termin i na svoj ulaz. Pranje ruke je obavezno, pa su škole konačno opremljene sredstvima za pranje ruku i dezinficijensima. Tjelesni će se odvijati isključivo vani.

- Napravili smo kompletnu preraspodjelu unutar škole, pa smo mališe rasporedili i u razrede predmetne i razredne nastave radi poštivanja mjera. Učenici ne dijele te razrede s drugima, a nakon odlaska kućama, učionice se dezinficiraju. Roditelje moram pohvaliti jer su poštivali naše upute da svaki razred dolazi u svoj termin pred školu, kako bi izbjegli gužve na ulasku, a došlo nam je oko 95 posto djece uključujući i produženi boravak.

Djeca su svjesna svega, i željna povratka u školske klupe i tog socijalnog kontakta koji im je nužan. Ministarstvo je izdalo upute oko vrednovanja učenika po kojima ne bi trebalo biti 'testomanije' već će se nastava odvijati na ležeran način, a djeca će dobiti zaključne ocjene temeljem cijele godine - kazala je Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš. Ne krije kako joj je teško što se učenici predmete nastave ne vraćaju u škole posebice osmaši.

- Iskreno se nadam da će stožer proglasiti kraj epidemije pa ćemo imati mogućnost organizirati oproštaj s osmašima, a i mnogi roditelji su me zvali oko toga. Ta djeca trebaju dobiti pravovaljane informacije oko upisa u srednje škole, a mnogi su i dalje neodlučni, pa im nedostaje ona orjentacija koju bi inače dobivali u školi - smatra ova ravnateljica koja poput ostalih kolega vodi ovih dana i brigu oko upisa prvašića, odnosno testiranja, pa je cijelom osnovnom školstvu stavljen velik teret u ovih mjesec dana.

Roditelji koji nisu poslali djecu u škole imali su svoje razloge. Među onima subjektivnima, iskazali su bojazan jer žive sa starijim ukućanima koji spadaju u rizične skupine. Ravnatelji poručuju kako je na njima da procjene situaciju, savjetuju se sa školom, a da djecu mogu uključiti u nastavu kad god to žele.

- Više od 90 posto učenika razredne nastave nam je došlo na nastavu, a u objekt na Sirobuji gdje su dva razreda čak 100 posto. Tako da imamo ukupan postotak od gotovo 95 posto učenika koji su došli u školu dok je njih nekoliko ostalo kod kuće zbog bolesti, slomljene ruke, no nitko nije strah od zaraze naveo kao opravdanje. Vjerujem da će narednih dana i ostali doći na nastavu kad prizdrave - kazuje nam Božo Ujević, ravnatelj OŠ Kamen Šine kojeg smo zatekli kako presađuje stablo masline i lovora koji su se morali izmjestiti zbog nadogradnje školske zgrade.

Mali Bračani u školu će od srijede


Za razliku od malih Bračana koji će na redovnu nastavu krenuti od srijede, sve škole u Županiji splitsko-dalmatinskoj su krenule s radom ovog ponedjeljka, s preko 80 posto ukupnog broja učenika razredne nastave.

- Škola nije mjesto za čuvanje, nego mjesto u kojem trebaju raditi i živjeti učenici i nastavnici. Škola na daljinu bila je nužno zlo, a došao je trenutak da se zbog relaksiranja epidemioloških mjera djeca mogu vratiti na nastavu. Učionice su spremne, a i nastavnici - izjavio je Đuro Baloević iz dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 11:15