StoryEditor
Splitu novim uvjetima

Najmlađi Splićani vraćaju se u vrtiće: ‘Mnogi roditelji vjerojatno koriste mogućnost neplaćanja za svibanj, očekujemo više djece od ponedjeljka‘

25. svibnja 2020. - 13:15
Željko Puhovski/arhiva/HANZA MEDIA

Vrtići su u ponedjeljak ponovno u punom pogonu otvorili svoja vrata. Jedva su to dočekale odgojiteljice, ali sigurni smo i mališani kojima su nedostajali prijatelji, igra i druženje.

Kakva je situacija u splitskim vrtićima i koliko djece je danas došlo, provjerili smo iz prve ruke, kod ravnatelja predškolskih ustanova.

Dječji vrtić "Radost" obuhvaća 19 objekata-vrtića, a ove godine upisano je 1500 djece.

- U jutarnjoj smjeni smo imali 187 djece, a zajedno s popodnevnom mislim da ćemo doći do brojke oko 200 djece. Iskreno, očekivali smo da će veći broj djece doći, ali kako postoji mogućnost da se ne plaća mjesec svibanj ukoliko dijete ne ide u vrtić, mislim da su roditelji to iskoristili. Mislim da će puno veći broj djece krenuti od ponedjeljka (1. lipnja), govori nam ravnateljica Endica Radić-Hozo.

Što se tiče svih uputa i mjera koje su morali ispuniti, ravnateljica Radić-Hozo kaže da su se maksimalno angažirali oko toga.

- I prije zatvaranja vrtića nabavili smo zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva. Tijekom cijelog ovog razdoblja radio nam je dežurni vrtić "Popaj", a odgojiteljice su dale sve od sebe i odmah po zatvaranje krenule s vrtićem na daljinu kroz koji su predlagale aktivnosti i igre, kako bi djeci, ali i roditeljima olakšali ostanak kod kuće. Ova cjelokupna situacija je za sve nas bila nešto novo. Drago nam je što smo neizvjesnost zamijenili srećom što nam ponovno djeca dolaze, zaključuje ravnateljica Radić-Hozo.

Kakva je situacija u dječjem vrtiću "Princeza", pitali smo ravnateljiua Đinu Milović.

- Već zadnja dva tjedna imamo određeni broj djece koji dolazi u vrtić. Prema uputama HZJZ-a za u grupi je do sada moglo biti devetero djece i nama se poklopio taj točan broj, u jasličkoj i vrtićkoj grupi imali smo po devetero djece. Danas nam je u vrtićima bilo do devetero djece, a u jaslicama između pet do sedam. Roditelji su još skeptični i oprezni, kazala nam je ravnateljica Milović.

U dječji vrtić "Grigor Vitez" proteklih dva tjedna dolazilo je 60-ak djece, a je li se taj broj povećao danas, pitali smo ravnateljicu Viktoriju Rogulj.

- Danas nam je došlo oko 180 djece u jutarnjoj smjeni. Do sada smo imali više djece u vrtićkim skupinama, ali u ponedjeljak nam se povećao i broj jasličara, objašnjava nam ravnateljica Rogulj.

U "Grigoru Vitezu" trenutno je 930 upisane djece. Ravnateljica Rogulj objašnjava kako su od 19. ožujka stalno imali jedno do dvoje djece u dežurnom vrtiću, a vjeruje i kako će se broj djece povećati s 1. lipnja. Mjere i upute, kaže, nije bilo teško ispoštovati.

- Koliko nam god to u početku izgledalo prezahtjevno za pedagošku ustanovu, zapravo se sve može. Uz pomoć zdravstvenih djelatnika osmišljavali smo svaki korak i dogovorili provedbu i funkcioniranje u vrtiću. Primjerice, sveli smo broj igračaka na minimum, odnosno ostavili smo sve one koje je lako oprati i dezinficirati, poput plastičnih ili drvenih. Označili smo i stolice, razmaknuli ležaljka te napravili mali razmještaj kako bi se što lakše poštovao propisani razmak, objašnjava ravnateljica dodajući kako je u cijeloj ovoj situaciji dobro što se s mjerama ide korak po korak, epidemiološki, ali i u smislu navikavanja i prihvaćanja mjera.

U splitskim gradskim vrtićima ima oko 4600 mjesta. Prema podacima dobivenim iz Banovine, jučer je do 11 sati u dječje vrtiće Grada Splita došlo ukupno 795 djece odnosno 17 posto: DV Grigor Vitez – 174, DV Marjan – 208, DV Radost 187, DV Cvit Mediterana – 226 djece.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 02:49