StoryEditorOCM
SplitKlara Schedlich

Najmlađa zastupnica parlamenta Berlina došla u Split i zaključila: ‘Vaš grad muče isti problemi kao i moj!‘

Piše split sd
14. travnja 2023. - 11:41

U organizaciji Pametno za Split i Dalmaciju i Zelene alternative ORAH u Splitu je sinoć gostovala Klara Schedlich najmlađa zastupnica parlamenta Berlina iz redova njemačkih Zelenih od koje smo saznali kako Berlin ima puno sličnih problema kao i Split, poput prometnih gužvi, nedostataka parkirnih mjesta, ali i biciklističkih staza i pješačkih zona.

Možda najveći i najsličniji izazov Berlin i Split trenutno proživljavaju zbog divljanja cijena stanova za najam, što je u Berlinu u kojem velika većina građana ne posjeduje nekretnine golemi problem, osobito za mlade. U Berlinu je osnovana radna skupina čiji je zadatak osmisliti akte i propise koji bi omogućili lokalnoj vlasti da zauzda stanje na tržištu, a za takav se pristup izjasnilo čak 60 posto građana Berlina na referendumu o ovom pitanju.

Gradski stanovi za dugoročni najam rješenje je pak za koje se već dugo zalažu u Pametnom za Split i Dalmaciju konstantno upozoravajući da je odljev mladih obitelji iz Splita prema susjednim gradovima i općinama smrtonosan za život grada.

Kod zbrinjavanje otpada i nedostataka zelenih površina najveća je razlika između Splita i Berlina jer u Berlinu takvih problema nema niti su oni dio političke diskusije. Otpad odvajaju svi, a konstantno se ulaže u edukaciju djece i mladih po tom pitanju. Berlin je i grad s najvećom površinom zelenih parkova u Europi na kojima se odvija veliki dio urbanog života i odlučni su u tome da ih sačuvaju.

Split je nažalost daleko od rješenja po pitanju zbrinjavanja otpada iako se trajanje Karepovca debelo približilo kraju, a već nekoliko desetljeća nije dobio niti jednu novu zelenu površinu, iako će kao mediteranski grad biti značajno izložen problemima koje donose klimatske promjene. Pametno za Split i Dalmaciju će i dalje zagovarati da gradski stanovi za najam, zbrinjavanje otpada i nove zelene površine postanu prioritet lokalnoj vlasti jer bez njih nema ni budućnosti životu u Splitu zaključak je jučerašnjeg druženja s Klarom Schedlich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 11:56