StoryEditor
Splitpotrošači na čekanju

Najave iz 'Vodovoda' o pojeftinjenju usluge pale u vodu, nekim Splićanima uplatnice stižu tek - u svibnju?!

9. travnja 2019. - 16:36

Splićani su se ovaj mjesec nadali dobiti nešto niže račune za potrošnju vode u ožujku, no izgleda još ništa od toga. Naime, Tomislav Šuta, direktor splitskog "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) najavio je takvu odluku u korist kupaca koji su lani imali problema zbog zamućenja vode.

Davatelj usluge im je odlučio djelomično nadoknaditi štetu, i to jednokratnim pojeftinjenjem za jednu kunu za metar kubni potrošene vode. Izračunali smo već kako bi to značilo da se jedna četveročlana (i ne pretjerano štedljiva obitelj), koja potroši mjesečno oko 20 "kubika" vode i plati račun 230 kuna, može nadati uplatnici s iznosom nižim za otprilike 20 kuna.

– Nadao sam se nižem računu za vodu jer su iz "Vodovoda" rekli da će se pojeftinjenje odnositi na ožujak. Naše vodomjerilo u zgradi očitali su 26. ožujka, a potrošnja koja nam je obračunata jest ona od 21. veljače do 26. ožujka. S obzirom na to da je to glavnina trećeg mjeseca, očekivao sam manji iznos od ovih dosadašnjih. Sad sam u nedoumici hoće li uopće biti išta od toga – govori čitatelj iz Splita.

Šuta nam je poručio kako od spomenutog pojeftinjenja nisu odustali, već će ono biti obračunato na računima kojima je datum izdavanja iza 1. travnja.

Pojedini njihovi korisnici kojima je očitano brojilo početkom travnja, niži će račun stoga dobiti sad za koji dan (ili su ga već dobili), a svi ostali kojima je račun izdan koncem ožujka, kao našem čitatelju, uplatnicu na kojoj će biti evidentirano pojeftinjenje zaprimit će u svibnju.

– Podsjećam kako je zbog zamućenja pitke vode koje je tijekom 2018. godine trajalo ukupno 13 dana, Skupština ViK-a, na prijedlog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, odlučila svim građanima Splita, Trogira, Solina, i šireg područja Kaštela, umanjiti mjesečni račun za vodu i to za jednu kunu po metru kubnom potrošene vode. Umanjeni račun odnosit će se na pitku vodu potrošenu tijekom ožujka 2019. godine, a odobrenje će biti prikazano u prvom idućem izdanom računu s datumom izdavanja nakon 1. travnja 2019. godine. Za kupce kojima je obračunato manje od pet kubika potrošene vode računat će se kao da su potrošili više, odnosno, točno pet kubika. Drugim riječima, minimalno umanjenje računa za ožujak iznosit će pet kuna jer će u tom iznosu ono biti obračunato i potrošačima kojima je mjesečna potrošnja bila ispod pet kubika – objašnjava Tomislav Šuta.

Na pitanje koliko bi mogla biti maksimalna ušteda korisnicima s obzirom na spomenuto pojeftinjenje, naš sugovornik kaže kako bi ono moglo ići i do 900 kuna za stambenu zgradu. Taj će se iznos, naravno, dijeliti na stambene jedinice.

– Željeli smo to učiniti, premda su nas neki prozivali, zato što su korisnici zbog lanjskih zamućenja bili prisiljeni prokuhavati vodu ili je kupovati. Smatram da je to bilo fer prema njima – kaže Šuta.

S obzirom na novo zamućenje vode, pitali smo Šutu jesu li u ovoj tvrtki spremni organizirati cisterne.

– Naravno, mi smo uvijek spremni, a najvažnije je da ništa ne tajimo našim korisnicima – poručuje direktor "ViK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 02:26