StoryEditor
Splitpismo zbog covida

Nadbiskup Marin Barišić poslao odredbe zbog širenja koronavirusa, do daljnjega bez pjevanja i zborova preko svetih misa i bez molitvenih zajednica

Piše M.Dr.
20. listopada 2020. - 20:24
Božidar Vukičević/arhiva/Cropix

Savjetovavši se prvo epidemiolozima, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je svećenicima, redovnicima i redovnicama pismo s novim odredbama i preporukama zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

U njegovom pismu istaknuto je redom sljedeće:

'Podsjećamo i molimo da se poštuje obveza nošenja zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima gdje se okupljaju ljudi. To uključuje svete mise i druga okupljanja u crkvi kao i okupljanje djece i mladih na katehezi.

Osim zaštitnih maski jako je važno držati razmak. Nemojte se umoriti ponavljati i upozoravati vaše vjernike o potrebi nošenja maski i držanja razmaka. Štoviše, pokažite to i svojim primjerom, stoji u pismu Marina Barišića.

- Osobna higijena odnosno dezinfekcija ruku kao i dezinfekcija prostora vrlo su bitni kako bi se spriječio prijenos virusa, stoji u odredbama i preporukama.

Pjevanjem do transmisije virusa

'Neka se za vrijeme svetih misa ne okuplja zbor i neka se preko svetih misa ne pjeva. Pjevanjem se povećava aerosol u zraku, a time se povećava i moguća transmisija virusa.

Neka se obustave i sve probe župnih zborova, kao i druga okupljanja koja u ovom trenutku nisu nužna. Molitvene zajednice koje postoje u župama ili se okupljaju u župnim prostorima neka privremeno obustave svoje susrete ili neka ih održavaju on-line.

Sva međusobna druženja i okupljanja svećenika, redovnika i redovnica neka se, bilo otkažu, bilo svedu na najmanju moguću mjeru, uz minimalni broj sudionika i što kraće zadržavanje, pojašnjeno je.

Nadalje, kao i do sada, neka se u svetoj misi ne pruža ruka u znak davanja mira, a do daljnjega vrijedi da se sveta pričest dijeli isključivo na ruku.

Na kraju pisma, zahvaljujući svećenicima, redovnicima i redovnicama na njihovoj molitvi i zalaganju, nadbiskup Barišić još jednom istakao je da je ključ sprječavanja zaraze ozbiljno, savjesno i strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera i preporuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. studeni 2020 01:28