StoryEditor
Splitbožić u katedrali Sv. Dujma

Nadbiskup Barišić s oltara poslao poruku o radu nedjeljom: Zašto Sabor šuti? Nerješavanje ovog pitanja može biti fatalno za budućnost hrvatskog naroda

25. prosinca 2017. - 15:01

Svečano božićno misno slavlje danas je splitskoj katedrali Sv. Dujma predvodio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup gdje je naglasak stavio na obiteljske vrijednosti te na ulogu majke u našem društvu. 
- Otajstva Božića nema bez Djevice Marije. Nema utjelovljenja i rođenja Sina Božjega bez Majke Marije. Žena – majka je, kao i muškarac – otac, slika Oca Nebeskoga, Njegove nježnosti, ljubavi i milosrđa. Blažena Djevica Marija imala je veliku i važnu ulogu u dolasku Sina Božjega na ovaj svijet. Tako i svaka majka ima snažnu i nezamjenjivu ulogu za svoju djecu, obitelj i društvo. Budućnost svakog naroda temelji se na ženi – majci i mladima. Majka je korijen životvornog stabla, a njena djeca i mladi su mladica i plodovi, zalog za budućnost jednog naroda. No, kakav je današnji položaj žena majki u obitelji i našem društvu? Prije svega, važno je istaknuti kako je svaki pokušaj uspoređivanja žene s modelom muškarca pogrešan, ograničen i suprotan Božjem planu. Žena se može uspoređivati jedino sa svojom istinskom vrijednošću da je stvorena na sliku Božju - glasio je dio propovijedi nadbiskupa prije nego što se osvrnuo na dostojanstvo osobe i rad nedjeljom.
- Bez rada barem jednog roditelja klizi se prema gubitku dostojanstva osobe i sigurnosti cijele obitelji. Nitko ne želi ovisiti o Caritasu i drugim socijalnim ustanovama. Međutim, nerad nije jedina stvarnost koja utječe na dostojan život obitelji. Opasnost vreba i u pretjeranom radu koji sa sobom nosi dimenziju neprisutnosti roditelja, a osobito majke, u obitelji. Jer majka nije funkcija, ona je prisutnost. Ponajprije, za majku je problematičan rad nedjeljom. Nedjelja je iznimno važna za budućnost obitelji i društva. Nedjeljnim radom žena je ponižena i degradirana. Čini se kao da majka uvijek radi, i preko tjedna i nedjeljom. Svi mi znamo koliko žena – majki radi nedjeljom, koliko dugo rade, a koliko malo su plaćene za svoj rad - istaknuo je mons. Barišić i dodao kako nerješavanje ovog pitanja može biti fatalno za budućnost hrvatskog naroda.

 

- Ako u Hrvatskom savezu za nedjelju nije u prvim redovima i Hrvatski sabor, onda u Hrvatskoj nešto nije u redu. Da, naša budućnost ovisi o investicijama i otvaranju novih radnih mjesta, ali važni i snažni stupovi budućnosti ipak su žena – majka, muškarac – otac, obitelj, mladi i neradna nedjelja. Doista, ako ovako nastavimo na putu kojim idemo, u opasnosti smo ne samo od depopulacije i iseljavanja, već i od gubitka identiteta. Jer ako je majka i vjernica koja treba pratiti i odgajati svoju djecu i biti uz njih nedjeljom, tko će ih drugi odgajati ako to nije ona i otac? - dalje je nastavio nadbiskup.  
Kazao je kako je majčinstvo najveće dostojanstvo koje neka žena može imati, te je dodao kako u društvu nisu dovoljno priznate majke koje su se posvetile odgoju djece.
- Mentalitet koji polazi od tržišta i rada, kapitala i profita, da ne spominjemo ideologije, ne vrednuje ženu – majku koja je vezana uz svoj dom i obitelj, jer čini se da nije dovoljno prisutna u društvu. Majka Marija, koja je bila vezana uz svoju obitelji, svojom ulogom daleko je nadilazila dimenziju samo nazaretske kućice u ostvarenju spasenja ljudskog roda. Poput Majke Marije i žena – majka, tzv. domaćica-odgojiteljica, za koju bi se moglo reći da nije društveno eksponirana, itekako takvom svojom ulogom utječe na tokove društva čineći ga humanijim i zdravijim. Bez takvih „karijernih“ majki idemo prema tome da postanemo društvo bez duše, a što je još opasnije narod bez tijela. Bez rađanja dominirat će smrtnost. Samo Božić, rađanje, može nas udaljiti od dominacije smrti - kazao je u splitskoj prvostolnici mons.Barišić te je nastavio govoriti o nedostatku infrastrukture koja je neophodna za današnje obitelji. 

 

- Vjerojatno je naziv „jaslice“  povezan s Isusovim rođenjem, jer se kaže da ga je Majka Marija položila u jaslice. Sveta obitelj se snašla u štali. Jaslice su bile na raspolaganju za novorođenog Kralja. U sličnim poteškoćama nalaze se danas tolike mlade obitelji jer nedostaju jaslice – dječji vrtići, pa i tamo gdje to ne bi smio biti problem. Svi govorimo da nas nema, da je sve manje djece, a za djecu ni jaslica nema dovoljno. Ako ne budemo otvarali nove jaslice i vrtiće otvarat ćemo samo grobove. Slavimo Božić, rođenje kojim je Riječ tijelom postala. Kada će se ono što govorimo i obećavamo konačno utjeloviti? Hoće li i u našoj stvarnost naša riječ tijelom postati? Jer kakva nam je budućnost ako je sve manje rođenih, a ni za njih nema dovoljno mjesta u jaslicama i vrtićima? Ako nam prioritet nisu obitelj i djeca, što drugo nam može biti važnije? - pitao se nadbiskup prije nego što je okupljenim vjernicima zaželio sretan i blagoslovljen Božić.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 17:37