StoryEditor
Splittri desetljeća služenja

Monsignor Barišić predao dužnost nasljedniku riječima: ‘Nadbiskup nije nadčovjek, griješio sam, ali sam svima sve oprostio. Sada ću se posvetiti svetom Titu, voziti biciklu i ići na Hajduka‘

Piše split sd
13. svibnja 2022. - 15:44

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić je, nakon 30 godina visoke službe, danas, točno u podne, na petak 13. svibnja, obratio uzvanicima u splitskoj katedrali svetog Dujma kako bi objavio da prestaje obavljati dosadašnju dužnost i postaje nadbiskup u miru.

- Svaki put kad vas pozovem ovako „iznenada“ imam nešto važno objaviti. Danas sam primio vijest iz Apostolske nuncijature da je sveti otac Franjo prihvatio moje odreknuće od službe i to zbog napunjene kanonske dobi. To znači da je od ovoga trenutka mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor ipso facto postao splitsko-makarski nadbiskup i metropolit sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa. Dujmov nasljedniče, nadbiskupe Dražene čestitam i Bog Vas poživio! - kazao je Barišić, predajući nasljedniku biskupski štap, prsten i prsni križ. Na euharistiji 29. lipnja nadbiskup će u Rimu od pape dobiti palij, komad odjeće koji označava poseban vid zajedništva metropolita i Svete stolice.

Priznao je da je ređenje bilo ispunjenje svih njegovih mladenačkih snova i maštanja, ali da svakoga dana primjećuje prst Božji i ruku milosrdnog Oca koja ga je vodila i kojoj se dao voditi. Ustvrdio je da nitko ne može biti sam na svijetu, a biskup ne može obavljati svoju pastirsku službu bez drugih. 

- Drugo što želim je reći - oprostite. Nad-biskup nije nad-čovjek. Svi smo mi „Adam“ – zemljani koje je Bog satkao od krvi i mesa i udahnuo život. I ja sam „Adam“ – zemljanin od krvi i mesa, grešan i ograničen, kojem se Bog smilovao. PZato dok svima zahvaljujem od sviju pitam i oproštenje ako sam svojim mislima, riječima, djelima, propustima i postupcima koga povrijedio. Zahvaljujem tolikim anonimnim i ustrajnim osobama koje su molile i mole za mene. Sigurno jesam jer čovjek griješi svaki dan, a iza mene je gotovo 30 godina biskupske službe od kojih 22 kao nadbiskup. Dok molim milosrdnog suca da se smiluje meni grešniku od vas pitam oproštenje. Osobno sam svima sve oprostio i zaboravio - priznao je umirovljeni pastir.

image
Josko Supic/Cropix

Pričao je Barišić i o budućim planovima te naveo da će se više posvetiti molitvi i duhovnosti, pročitati knjige koje ga već dugo čekaju na stolu i meditirati nad molitvom Očenaša. Posebno je istaknuo da će se posvetiti proučavanju života svetog Tita, ali i šetati, diviti se ljepoti stvorenoga i probati ponovo voziti biciklu. Najavio je i češće odlaske na Poljud te izrazio vjeru da će Hajduk osvojiti ovogodišnje prvenstvo. "Koliko imam želja ispada da sam tek na početku, a ne na zalazu svoga života", zaključio je.

Po odlasku s govornice, Barišić se svečano rukovao s nasljednikom Kutlešom, koji je onda preuzeo riječ i zahvalio dosadašnjem namjesniku.

- Značajan dio svoje životne dobi nadbiskup Marin je ugradio u ovu, Splitsko-makarsku nekoć salonitansku Crkvu, disao s njome, navijao s njome, te je s juga domovine širio prepoznatljivu gorljivost svoga puka u ljubavi prema Bogu i zemlji Hrvatskoj. S lakoćom je pristupao drugima i nastupao pred svima ohrabren, vjerujem, i vašom vjernošću te bratskom i vjerničkom podrškom. Posebno hvala onima koji su u skrovitosti srca i služenja svoju molitvu upravljali Bogu, zazivajući tako rosu milosti Božje na ovu njivu Gospodnju i na mene koji sam bio i ostajem potrebit vaše molitve.  

Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu prije 54 godine od oca Kreše i majke Danice. Osnovnu školu završio je u Prisoju, gimnaziju u Dubrovniku, a potom okončava i Filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen u lipnju 1993. godine, doktorirao je 2001. godine. Na svom je pastirskom putu bio župni vikar u mostarskoj katedrali, župni upravitelj u Grudama, djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu, biskup koadjutor i dijacezanski biskup Porečke i Pulske biskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 14:20