StoryEditor
SplitPOPUŠTAJU MJERE

Nadbiskup Barišić dopustio pričesti u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, ali je odluku o dodjeli sakramenta prepustio župnicima

20. svibnja 2020. - 10:24
Mons. Marin Barišić je početkom ovog tjedna uputio im je dopis u kojem im je, uz poštivanje mjera opreza, dao mogućnosti slavlja Prve pričesti, no odluka je u potpunosti na župnicimaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Teška dvojba i velika odgovornost stavljena je pred svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije. Njihov nadbiskup, mons. Marin Barišić, početkom ovog tjedna uputio im je dopis u kojem im je, uz poštivanje mjera opreza, dao mogućnosti slavlja Prve pričesti, no odluka je u potpunosti na župnicima.

Sve dodjele sakramenata koje podrazumijevaju slavlja i veća okupljanja vjernika, za vrijeme strogih epidemioloških mjera bila su otkazana, no evo prilike da se to promijeni.

- Po tom pitanju trebamo biti veoma oprezni jer još službeno nije proglašen završetak epidemije. Tako da još uvijek postoje određene mjere koje nas sve zajedno pozivaju, obvezuju i potiču na povećani oprez. Slavlja Prvih pričesti obično okupljaju, osim djece i roditelja, i veći broj rodbine i prijatelja prvopričesnika kao i članove župne zajednice. A treba imati u vidu i socijalni razmak među osobama, poglavito u zatvorenom prostoru tj. u crkvama.

Također, svjesni smo da nije svaka župa ista tj. da nema svaka župa isti broj prvopričesnika niti jednako prostranu crkvu. S obzirom na sve ovo navedeno dopušta se župnicima organizirati slavlja prvih pričesti u župama. No, oni koji se odluče imati slavlje Prve pričesti u svojoj župi, moraju biti veoma oprezni jer će ta slavlja biti pod povećalom javnosti.

Uopće prije odluke o organiziranju slavlja prve pričesti i prve ispovijedi, treba se održati sastanak s roditeljima te dobiti njihov pisani pristanak - stoji u nadbiskupovom dopisu, uz napomenu kako se slavlja prvih pričesti, mogu slaviti tijekom ljeta ili na jesen, to jest na početku nove školske godine, ovisno o vjeronaučnoj pripravi.

Moguće je slavlja odgoditi i za sljedeću godinu, kao što je, recimo, odlučeno za sve krizme - taj sakrament se u našoj nadbiskupiji bez iznimke odgađa za 2021. godinu. Pokušali smo saznati kako će postupiti splitski župnici, no iz gotovo svih župa koje smo kontaktirali potvrdili su nam kako odluke neće donositi sami, već će u ovu nedjelju, 24. svibnja, održati sastanke s roditeljima, poslušati njihova mišljenja, te u skladu s njima donijeti odluku.

Dat će se preporuke i za naknadna obiteljska slavlja.

Neće se puno komplicirati, gotovo svaki župnik pripremit će do nedjelje dvije, do tri opcije, a roditelji će odlučiti koju smatraju najboljom. Pozivaju se stoga svi roditelji prvopričesnika da se u nedjelju odazovu na sastanke sa svojim župnicima, te zajedno odluče o prvoj pričesti svojih mališana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 00:59