StoryEditor
Splitu poljičkoj republici

Nadbiskup Barišić blagoslovio obnovljenu župnu kuću u Srinjinama. Ova župa ima oko 1400 žitelja, od početka godine tamo je kršteno 16 djece, a pokopano osam ljudi

20. rujna 2021. - 09:32

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u nedjelju misno slavlje ispred župne crkve Porođenja Blažene Djevice Marije u Srinjinama nakon kojega je blagoslovio obnovljenu župnu kuću.

U koncelebraciji su bila trojica svećenika: župnik don Tomislav Ćubelić, bivši župnik don Ante Delić i nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić, a za vrijeme mise pjevali su pučki pivači iz Srinjina.

U svom pozdravnom govoru župnik don Tomislav je naglasio da je blagoslov župne kuće povod da se nadbiskup susretne s ljudima i ohrabri ovu župnu zajednicu, koju je više puta pohodio.

- Vi ste danas oče nadbiskupe u Poljičkoj Republici koja stoljećima ima svoj statut u koji je utkan Bog, čovjek, vjera, bližnji i sve to negdje živi u životima ovih ljudi - naglasio je don Tomislav, zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi župne kuće.

Nadbiskup Barišić je u svojoj propovijedi govorio o pravedniku i svijetu koji je neprijateljski raspoložen prema njemu kako u Isusovo vrijeme tako i danas.

- Pravednik nad pravednicima, Sin Božji nije dobro prošao u ovom svijetu, koji je neprijateljski raspoložen prema pravednosti, ljubavi, vjernosti i vjeri. Pravednik nad pravednicima bio je izrugan, optužen, mučen i razapet na križ. Slično se i danas događa s pravednicima.

- Svatko od nas želio bi imati u susjedstvu poštenu, odgovornu, solidarnu i savjesnu osobu, obitelj. Međutim, mnogo je zavisti, obijesti, svadljivosti koja stvara nered u čovjekovu srcu i u međuljudskim odnosima. U čovjeku koji izda Boga stvara se averzija prema svemu što je dobro - kazao je nadbiskup dodavši da ratovi prvo nastaju u ljudskom srcu.

Srinjine se prvi put spominju u darovnici kneza Trpimira od 4. ožujka 852. godine, kao selo Srinjin, što znači da je naseljeno odmah nakon doseljenja Hrvata ili nedugo poslije njihova doseljenja u 7. stoljeću.

image
NSM

Poslije toga selo se više puta spominje u povijesnim dokumentima i bilo je jedno od 12 katuna na početku povijesti Poljica.

Srinjine se prvi put spominju u darovnici kneza Trpimira od 4. ožujka 852. godine, kao selo Srinjin, što znači da je naseljeno odmah nakon doseljenja Hrvata ili nedugo poslije njihova doseljenja u 7. stoljeću. Poslije toga selo se više puta spominje u povijesnim dokumentima i bilo je jedno od 12 katuna na početku povijesti Poljica.

Župna crkva Male Gospe spominje se 7. srpnja 1413. godine. Župa ima cjelokupni arhiv od 16 stoljeća pisano na bosančici do polovice 19. stoljeća a onda na jezicima kojima se koristilo.

U zvoniku koji je završen 1683. godine postoji zvono napravljeno 1727. godine a zvoni i danas.

Današnja župna kuća sagrađena je od klesanog kamena 1903. godine. Za župnikovanja don Mate Selaka 1985. je obnovljena, a sada za vrijeme župnika don Tomislava Ćubelića je potpuno renovirana, pljeskareni su vanjski zidovi, nalivene dvije nove terase, nova krovna konstrukcija, izoliran i krov i zidovi.

Unutar kuće iskopana je do 60 cm i stavljena hidroizolacija jer je vodno područje; novi su zatvori, električna instalacija i instalacije za vodu te novi namještaj. Uređena je garaža, prostor ispred kuće i novi ulaz te je uređen vrt.

Financijsku konstrukciju radova nosio je Nadbiskupski ordinarijat u Splitu, a namještaj čitave kuće financijski je zatvoren od priloga vjernika. Radovi su počeli 7. rujna 2020., a kuća je useljiva od 23. srpnja 2021. Radove je izvela tvrtka "ŽING".

Župa Porođenja bl. Djevice Marije u Srinjinama danas ima oko 1400 žitelja, ima vrtić, osnovnu školu, poštu, ambulantu. U župi je 2021. godini kršteno 16 djece, a pokopano osam ljudi.

Župljani su za ovu prigodu pripremili prigodni domjenak, soparnike i kolače, u crkvenom dvorištu.

image
NSM
item - id = 1128541
related id = 0 -> 1134831
related id = 1 -> 1115425
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 12:34