StoryEditor
Splitintenzivna izgradnja

Na zapušteno zemljište uz Poljičku stižu neboderi? "Utjerivači dugova" prodaju zemljišta za pet zgrada, cijena je ogromna

Piše Sandi Vidulić
21. siječnja 2020. - 07:32
Izgled planiranih nebodera u postojećem prostoru Mertojaka i TrstenikaDruštvo Arhitekata Split

Zovu ih utjerivačima dugova, kupcima loših kredita, na blogu Blokirani.hr za njih piše da maltretiraju klijente uzastopnim pozivima dok ne pristanu na nagodbu sa njima.

Tvrtka je registrirana za usluge otkupa duga i naplate potraživanja. Oni su “B2 Kapital”. Novi oglas kojeg su stavili ovih dana odnosi se na prodaju nekoliko zemljišta u Splitu, a cijena duga kojeg prodaju iznosi čak 208 milijuna kuna ili u protuvrijednosti - gotovo 28 milijuna eura.

No, još je nevjerojatnija količina gradnje koja je na tim parcelama omogućena u sklopu važećega Generalnog urbanističkog plana (GUP) i provedenog arhitektonskog natječaja.

Zemljište o kojem je riječ se uglavnom odnosi na “rupu” jugoistočno od križanja Poljičke ceste i Velebitske ulice, ispred ambulante Doma zdravlja na Mertojaku.

image
Izgled planiranih nebodera u postojećem prostoru Mertojaka i Trstenika
Društvo Arhitekata Split

Svatko tko je onuda prošao uhvatio bi se za glavu pri pomisli da bi netko bio toliko lud da kupi dug od nekoliko stotina milijuna kuna koji je stvoren na tim parcelama. Kako je uopće mogao tamo nastati? Zahvaljujući GUP-u i bankama koje su izdašno davale kredite splitskoj tvrtki “Egzedra” i upisivale zaloge na zapuštene terene, a njihova ogromna dugovanja je otkupio “B2 Kapital”.

Riječ je o području koje se u ključnom urbanističkom dokumentu karakterizira kao Pojediniačni zahvat P11. Obuhvat mu je s dviju strana velikoga gradskog raskršća, a unutar njega je omogućena nevjerojatno intenzivna gradnja, osobito na spomenutom dijelu koji pripada teritoriju kotaru Mertojak, a sada je ponuđen na prodaju.

Astronomski krediti

Nekoliko firmi dizalo je astronomske kredite na području koje se nalazi i istočno i zapadno od križanja Poljičke i Velebitske. “B2 Kapital” u konačnici je preuzeo sve zaloge. Djeluje suludo? Pa i ne baš.

Sa strane koja pripada području Gradskog kotara Trstenik, u lipnju 2019., tvrtka “Kaufland” je preuzela zaloge od “B2 Kapitala” u visini od 15 milijuna eura na tri parcele, ukupne površine oko 10.900 četvornih metara. Taj podatak je svakako zanimljiv, jer je spomenutim natječajem predviđeno da se do planiranog trgovačkog centra, koji ima površinu 5500 kvadrata, izgradi hotel s 250 soba, visok čak 25 katova!

Zemljišta koja su sada predmet prodaje prema propozicijama tog istog natječaja nalaze se u obuhvatu od 12.200 četvornih metara u kojem je predviđena mogućnost građenja čak 100.000 kvadrata. To je super intenzivna izgradnja po jedinici prostora. Kada su objavljene simulacije planiranih četiriju nebodera u toj današnjoj dračom okovanoj “rupi”, građani iz okolnih zgrada su bili konsternirani, a protiv pobjedničkog arhitektonskog rješenja u medijima je negativnim komentarima reagirala tadašnja predsjednica Kotara Mertojak.

image
Joško Šupić

Također, protiv gradnje sa zapadne strane raskrižja bunili su se iz kvartovski čelnici s Trstenika, osobito protiv nebodera od 25 katova, a nije im se svidio niti plošan i dugačak planirani “Kauflandov” trgovački centar kojeg su nazvali “palačinkom”. Dio stručnjaka je na internetskoj stranici Društva arhitekata Split komentirao da se takvim natječajem devastira visokovrijedna arhitektura Ive Radića u Papandopulovoj ulici.

Natječajno rješenje je predložio dosta visoke zgrade prema kojima su blokovi u Papandopulovoj, koji inače doista nisu kržljave, djeluju patuljasto. No, ono što je osobito oneraspoložilo građane, osim prevelikog intenziteta gradnje u već debelo urbaniziranim područjima, jest činjenica da su planirane zgrade djelovale nemaštovito, kao utrpavanje što veće količine betona pod svaku cijenu.

E sad, tko bude htio graditi takve objekte na lokaciji uz glavni istočni cestovni izlaz iz grada morat će platiti veliku cijenu, oko 28 milijuna eura. U nju je uključena i bivša “Uzorova” upravna zgrada na Poljičkoj cesti, točnije šest etaža u vlasništvu založnog dužnika, tvrtke “MD poslovna savjetovanja”, od kojih je “B2 kapital” također preuzeo dug.

Valja reći da “Egzedra” nije cjeloviti vlasnik na svim parcelama koje prodaje tvrtka za utjerivanje dugova. Također, dio arhitektonskog natječaja koji se odnosio na taj dio zahvata P11 bio je anketnog karaktera.

Četiri nebodera

Naime, fokus je bio na zapadnoj strani križanja, jer je provoditelj natječaja, firma “Asicon”, htjela dovesti “Kaufland” na taj dio Trstenika, a rubni dio Mertojaka je bio obuhvaćen jer je tu obvezu propisivao GUP. Provedeni postupak je trebao poslužiti da bi se mogle dobiti dozvole za izgradnju trgovačkog centra i hotela do njega, dok je za prostor “preko ceste”, koji se sada prodaje, natječaj trebao poslužiti za “definiranje prometnog rješenja, prikladnih volumena i prostornih pokazatelja za istraživanje mogućnosti prostornog uređenja predmetnog područja”.

U svakom slučaju, predloženo je da se na parceli nešto većoj od 12.000 kvadrata mogu izgraditi četiri velika nebodera. Svi bi imali podzemne garaže na šest etaža u sklopu čega bi trebala biti javna garaža od minimalno 300 mjesta. Tri nebodera bi bila poslovne namjene, dva po 18 katova i jedan sa 16. Četvrti neboder bio bi hotel od čak 20 katova.

Hoće li poslovno ugostiteljska namjena po toj nemaloj cijeni privući kupce ostaje za vidjeti. Dodajmo na kraju da je “Egzedra”, u doba kada je tadašnji poteštat Ivo Baldasar, u posljednjem “polugodištu” svog mandata, pokrenuo propale izmjene GUP-a, iako je u to vrijeme grcala u dugovima, poslala zahtjev da se zahvat P11 izmjeni tako da se omogući veći udio stanogradnje.

Ista tvrtka za vratom i Kerumovima

Kako smo na našim stranicama objavili prošle subote, “B2 Kapital” je preuzeo i dug “Latebre”, tvrtke preko koje je trebala ići izgradnja nesuđenog Kerumova restorana na Prvoj vodi protiv kojeg su se Splićani pobunili. Tvrtka je na pragu brisanja iz sudskog registra, ali time neće prestati biti vlasnik marjanskih parcela. “B2 Kapital” bi preuzeo zemljište u zaštićenoj park-šumi, očito u namjeri da ga nekome proda kao građevinsko.

Rodonačelnik projekta bio je - Todorić

Mogućnost da se intenzivno gradi uz križanje Poljičke i Velebitske otvorio je još “Agrokor”, oni su bili jedan od potencijalnih investitora radi čijih interesa je mijenjan GUP prije 12 godina, a radi toga je bilo planirano rušenje ambulante na Mertojaku. Iako tadašnji Todorićev koncern na koncu nije postao ulagač, na urbanističko arhitektonskom natječaju 2015. godine je pobjedio rad “Studija XXL”, poznatog po projektiranju trgovačkih centara za “Konzum”. Na natječaj se odazvalo malo natjecatelja, više od 40 ih je prediglo podloge, ali sudjelovalo je samo šest.

 

#POLJIčKA CESTA#SPLIT#NEBODER#NEKRETNINE

Izdvojeno