StoryEditor
SplitTOP LOKACIJA

Na više od tisuću četvornih metara i četiri kata, uređuje se dom za ‘startupovce‘ u Splitu: otkrivamo sve detalje velikog projekta vrijednog 1,8 milijuna kuna

28. siječnja 2022. - 21:55

Split će ove godine postati bogatiji za još jedan prostor namijenjen inovativnim industrijama, odnosno IT-jevcima, budući da se 10. siječnja startalo s radovima na uređenju županijskog "IT centra".

Na adresi Ruđera Boškovića 25, u splitskom kotaru Split 3, uredit će se prostor na više od tisuću četvornih metara na četiri etaže. Investicija je procijenjena na 1,8 milijuna kuna.

image
Županijski 'IT centar' uredit će se na adresi Ruđera Boškovića 25 - ulaganje za startupovce
ICT županija

– U sklopu našeg projekta "ICT županija" počeli su radovi na uređenju županijskog "IT centra". Na natječaju je krajem godine posao građevinskog uređenja dobila tvrtka "Reliance", a dovršetak prve faze, vrijedne 1,8 milijuna kuna, planira se unutar šest mjeseci. Odmah zatim krenut će i druga faza opremanja prostora kako bi dobio svu predviđenu funkcionalnost i bio spreman za korištenje našim sugrađanima – brojčane podatke iznosi nam Damir Brčić, pročelnik projekta "ICT županija" Splitsko-dalmatinske županije, koja odavno potpomaže i podržava IT zajednicu kroz brojne projekte, a sada i "šminkanjem" novog doma "startupovaca".

Planira se tako urediti prizemna etaža površine oko 310 m², etaža prvog kata bit će površine oko 474 m², uz dvije podrumske etaže: jednu od 142 m², te drugu površine oko 155 četvornih metara.

image
Županijski 'IT centar' uredit će se na adresi Ruđera Boškovića 25, u sklopu projekta 'ICT županija'
ICT županija

– Zgrada je zamišljena kao županijski inovativno-inkubacijski centar informacijskih i komunikacijskih tehnologija. To bi bio prostor u kojem bi se odvijale poslovne, popularizacijske i edukacijske aktivnosti projekta "ICT županija" te cijele lokalne IT i tehnološke zajednice. Prostor za mlade startup tvrtke, dvorane za sastanke, coworking prostor i uredi za registrirane korisnike, poput digitalnih nomada, mjesto za održavanje i organizaciju metupa te evenata, uz učionice za stručne edukacije, konferencije... sve ono što treba IT-jevcima u njihovu radu – otkriva nam naš sugovornik, objašnjavajući kako je ovo ulaganje novi vjetar u leđa budućim poduzetnicima.

image
Županijski 'IT centar' uredit će se na adresi Ruđera Boškovića 25 - prostori i za digitalne nomade
ICT županija

– Ovakav centar odlično bi se uklapao u sliku postojećih i planiranih inkubatora i tehnoloških parkova. Naime, zbog blizine sveučilišnoga Kampusa, u svojem inkubatorskom dijelu bio bi više okrenut studentskom poduzetništvu i startupovima u ranoj fazi, koji bi u njemu razvijali početni model poslovanja dok su još vezani studentskim obvezama i suradnjom s profesorima i kolegama s fakulteta. Nakon te razvojne faze imaju na raspolaganju sveučilišni SPINIT inkubator na Spinutu, koji je površinom veći i prilagođen je malo starijim startupovima, te ima mogućnost zakupa više ureda i veće zajedničke prostorije i sadržaje, dok bi budući Tehnološki park u Dračevcu bio namijenjen zrelijim tvrtkama koje imaju veće zahtjeve za površinom poslovnih prostora. Tako u lokalnom startup sustavu svaka od ustanova ima svoju svrhu i tip korisnika kojemu je prilagođena, a svi skupa čine jedan cjelovit sustav koji trebaju gradu i županiji – navodi nam pročelnik Brčić dijelove mozaika koji čine novu IT zajednicu u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

ŠTO ĆE SVE IMATI ŽUPANIJSKI ‘IT CENTAR‘?

U zgradi na Splitu 3 nudit će se raznovrstan sadržaj. U prizemlju će biti recepcija, tri dvorane za sastanke, caffe bar zatvorenog tipa... Prostor će biti uređen sa stolovima za coworking, stolovima i stolicama s utičnicama za struju, te lounge prostorom za korištenje Wi-Fija.

Etaža prvoga kata imat će višenamjensku konferencijsku dvoranu za oko 100 korisnika, te devet ureda za inkubacijske i inovacijske aktivnosti startupova proizišlih iz aktivnosti "ICT županije", poput "StartIT akademije" ili programa "GrowIT".

U podrumskim prostorima na prvoj etaži bit će dvije potpuno opremljene informatičke učionice sa po 30 mjesta za potrebe edukacija, radionica i druge namjene, te strojarnica, dok će se u drugoj podrumskoj etaži urediti fitness prostorija za vježbanje s tuševima, te će se oformiti skladišni prostor, arhive...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2022 17:26