StoryEditorOCM
SplitNa Uskrs

LIVEPrvo vozilo sa štićenicima Doma u Vukovarskoj krenulo prema Makarskoj: ‘U Biokovci korisnike čeka stručan kadar koji će se brinuti o njima‘

Piše Nina Glučina Ramadža, PSD
12. travnja 2020. - 09:19

15:43 - Prvo vozilo sa štićenicima je krenulo prema Makarskoj, drugo i treće čekaju. Sve se odvija mirno i bez poteškoća, tu su policijski službenici koji se brinu kako bi sve prošlo u skladu s donesenim mjerama.

15:31 - Vozila su spremna, svaki čas bi trebalo krenuti ukrcavanje štićenika iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj koji će biti prebačeni u makarski hotel "Biokovka".

image
Tom Dubravec/Hanza Media

13: 30 - Samo što nije počeo proces evakuacije korisnika iz Doma za starije i nemoćne Split u Vukovarskoj ulici, ali ne u u samoizolaciju sa zasebnim sanitarnim čvorom, svatko u svojoj sobi, u hotelu Zagreb na Duilovu nego u Makarsku, točnije u lječilište i hotel Biokovku.

Potvrdio nam je ovo Luka Brčić, šef Stožera Splitsko-dalmatinske županije.

- U dogovoru s ravnateljem lječilišta Markom Ožićem Bebekom, a prema sugestiji liječnika i s obzirom da bi korisnici tamo mogli imati bolje zdravstvene uvjete, odustali smo od hotela Zagreb. Samoizolacija se premješta u Makarsku, sve je organizirano i samo što nije krenuo prijevoz sanitetskim vozilom. U Biokovci korisnike Doma čeka stručan kadar koji će se brinuti o ljudima, rekao je Brčić koji nam je otkrio i da je upravo u tijeku testiranje korisnika.

Otkrio nam je i da se broj onih koje evakuiraju promijenio na 54, a prvi pacijent uskoro bi trebao krenuti sa sanitetskim vozilom prema Makarskoj.

Ravnatelj Biokovke potvrdio nam je:

- Ne znamo kada će nam prvi korisnik Doma doći u Biokovku, u Splitu se radi na evakuaciji koja još uvijek nije počela. Mi smo spremni, dva kata hotela su izolirana, na svakom katu je 27 soba tako da će 54 korisnika biti raspoređena u zasebne sobe. Predviđene su i sobe za njegovateljice koje će biti smještene ispred tog zatvorenog dijela hotela. Prema mojim informacijama, svi korisnici koji nam dolaze su bez simptoma i epidemiološki nisu opterećeni. S obzirom na to trebali bi biti negativni na Covid-19, ali sve će se znati sutra kada dođu rezultati testiranja koji se upravo provode - rekao nam je Ožić Bebek i naglasio da su oni s mjerama koje su pripremili spremni i za to da se sutra ispostavi da je netko i pozitivan.

- Svi će biti u svojim sobama, a dalje ćemo postupati prema rezultatim testiranja. Dosad je lječilište hotel Biokovka radilo smanjenim kapacitetom osoblja koje je bilo na slobodnim danma, godišnjim odmorima, a dio je radio. Sada s obzirom na novonastalu situaciju će ih se dio vratiti na posao - doznajemo od ravnatelja Biokovke.

 

RANIJE:

Na uskrsno jutro vrše se pripreme za evakuaciju štićenika iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. Pred ustanovom je policija, kao i dva vozila hitne pomoći. Saznajemo neslužbeno da će na raspolaganju biti još nekoliko njih.

Prevozit će jednog po jednog štićenika u karantenu Hotela Zagreb na Duilovu. Kako javlja Stožer, svi će biti testirani na koronavirus. 

Kako doznajemo od Helene Bandalović, povjerenice u Domu za starije i nemoćne osobe u Splitu, danas bi se trebalo na Duilovo premjestiti 61 štićenika. Prema preporuci epidemioloških službi, a i s obzirom na stanje te nepokretnost nekih štićenika, to je konačan broj oko kojeg su se usuglasili.

Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a, potvrđuje nam u telefonskom razgovoru kako su u tijeku kontrole obje lokacije, a jednom kad se obave, trebala bi započeti evakuacija.

- To su sada tehničke stvari koje uigravamo, a sve u zdravstvenom interesu korisnika. Iz minute u minutu se okolnosti prate s epidemiolozima i liječnicima i to nam je sada prvi zadatak, otkrila nam je dodatno Bandalović. Nije nam mogla precizirati za kada je evakuacija predviđena.

Policijska službenica za odnose s javnošću Željka Radošević rekla nam je:

- Naši službenici su na terenu kako bi osigurali da se ispoštuju sve mjere o ograničavanju zadržavanja i da ne bi došlo do ugroze fizičke distance te da ne bi eventualno došlo do nekog incidenta. Policijski službeni ostaju radi prevencije pred Domom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 14:22