StoryEditor
Splitinternacionalizacija

Na splitskom PMF-u predstavljena četiri nova studijska programa

18. prosinca 2018. - 23:27

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu (PMF) u sljedećoj će akademskoj godini upisati studente na dva nova diplomska studijska programa - astrofiziku i fiziku elementarnih čestica te na fiziku okoliša.

To je najavljeno u utorak na uvodnoj konferenciji projekta "Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu". Tom je prigodom istaknuto kako će to pridonijeti otvaranju još dvaju novih diplomskih studijskih programa - molekularne biologije te podatkovne znanosti i inženjerstva, a svi će se studijski programi izvoditi na engleskom jeziku.

Kako se ističe u priopćenju sa splitskog Sveučilišta, projekt je 100-posto financiran nepovratnim novcem Europske unije iz Europskoga socijalnog fonda u iznosu većem od 1,7 milijuna kuna. Projekt je počeo u listopadu potpisivanjem ugovora o dodjeli nepovratnih financijskih sredstava, a trajat će 36 mjeseci. Prijavitelj projekta je Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, a partneri na projektu su Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Mediteranski institut za istraživanje života i Oracle Hrvatska d.o.o. 

Podsjetivši da je taj fakultet najstarija sastavnica splitskog Sveučilišta, dekan Nikola Koceić-Bilan je rekao kako imaju 73 godine iskustva u obrazovanju mladih ljudi i da nude širok dijapazon studijskih programa u nastavničkim, istraživačkim i inženjerskim smjerovima. Istaknuo je da je fakultet znatno pridonio dobrom rankingu splitskog Sveučilišta, posebice u dijelu znanstvene izvrsnosti.

Budući studij astrofizike i fizike elementarnih čestica predstavio je Marko Kovač, ističući da će se studentima omogućiti razumijevanje prirode na najmanjim i najvećim skalama kroz međusobnu isprepletenost astrofizike i fizike elementarnih čestica. Naglasak će biti na razumijevanju eksperimentalne pozadine tih područja te primjene modernih metoda u analizi podataka, kao što su umjetne neuronske mreže, a studenti će se imati priliku uključiti u znanstveno-istraživački rad velikih kolaboracija kao što su CERN, MAGIC, CMS, CTA.

Darko Koračin govorio o fizici okoliša, ističući da će taj studij razvijati u suradnji s Sveučilištem u Bremenu, a jedan od ciljeva je uspostavljanje metereološkog laboratorija za eksperimentalni rad na mjerenjima korištenjem suvremenih instrumenata. Na tom studiju će se obrazovati stručnjaci za poslove u područjima znanstvenog razvoja, zaštite okoliša, vremenskih i klimatoloških prognoza te obnovljivih energija.

"Projekcije analitičara tržišta rada pokazuju da će biti velika potražnja za stručnjacima iz područja molekularnih bioznanosti", rekla je Jasna Puizina predstavljajući studij molekularne biologije, koja je usmjerena prema stjecanju ključnih teorijskih znanja, kompetencija i vještina iz područja molekularnih bioznanosti – biologije, biotehnologije i bioinformatike, a imat će naglašen praktični dio nastave i rad na najsuvremenijim uređajima za molekularne analize.

O studiju podatkovne znanosti i inženjerstva Željko Agić je rekao da mu je cilj "obrazovati novu generaciju stručnjaka koja će se baviti prikupljanjem, organizacijom i pohranom velikih količina raznorodnih podataka, statističkim analizama i vizualizacijama te strojnim učenjem, koji bi se primjenjivali u medicini, ekonomiji, jeziku i analizi složenih mreža.

Projekt "Internacionalizacija diplomskih studijskih programa na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu" jedan je od 30 projekata koji se provode u Hrvatskoj u sklopu poziva "Internacionalizacija visokog obrazovanja".

item - id = 580525
related id = 0 -> 1134835
related id = 1 -> 1134395
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:36