StoryEditor
Splitraspisan natječaj

Na splitskoj školi 'narast' će hotel s 22 sobe i tri restorana, a pod njom niknuti garaža: traži se projektant, a ravnatelj objašnjava tko će koristiti usluge hotela 

Piše Merien Ilić
15. svibnja 2019. - 14:14

Turističko-ugostiteljska škola raspisala je natječaj za izradu glavnog projekta za prvu fazu rekonstrukcije te dogradnje obrazovnog objekta i nove podzemne garaže.

Vrijednost ugovora procijenjena je na gotovo 1,6 milijuna kuna, a cjelokupan postupak se sufinancira iz fondova Europske unije.

- Škola je lani dobila status Regionalnog centra kompetencije zbog svog bogatog iskustva s projektima vezanim uz Europsku uniju i njezine fondove. Predstoje nam rekonstrukcija i dogradnja postojeće školske zgrade koja će otvoriti puno novih prostora za strukovna zanimanja, školsku radionicu, te hotel za trening učenika, studenata i naših partnera.

Prema svim kriterijima, bit će to hotel s četiri zvjezdice, s 22 sobe i tri restorana, no radit će isključivo u funkciji obrazovanja, za nastavu naših polaznika i gostujućih partnera iz svijeta ugostiteljstva i hotelijerstva. Puno pažnje pridavat će se praktičnom radu s ciljem unaprjeđenja turističke usluge i ulaganja u turistički kadar, odnosno ljude koji su zapravo pokretači i nositelji cijelog turističkog proizvoda - potvrđuje za naš list Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole, dodajući kako su im partneri, osim lokalnih firmi i obrazovnih institucija, i četiri fakulteta, te visoke škole i stručni studij.

U srednjoj školi na sjevernoj padini Marjana danas djeluje ukupno 29 razrednih odjeljenja, a oko 650 učenika školuje se za zvanja hotelijersko-turističkog tehničara, turističko-hotelijerskog komercijalista, konobara, kuhara i slastičara, kao i za pomoćnog kuhara i slastičara, te pomoćnog konobara.

- Plan je da se kapacitet naše škole poveća na 34 razreda, jer iz godine u godinu bilježimo sve veći interes novih učenika, posebice za kuharska zanimanja. Također, godišnje imamo oko 300 polaznika u programima obrazovanja odraslih, pa nam je povećanje kapaciteta zgrade i programa zaista nužno.

Neće to biti klasična nastava kada se projekt dogradnje završi. Unutar naše škole odvijat će se razne aktivnosti - od sajmova, natjecanja, videokonferencija, gostovanja vrhunskih stručnjaka, do provođenja inovativnih oblika podučavanja, unaprijedit će se kapaciteti strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu... Škola će zaista postati centar strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj - najavljuje ravnatelj Bilić.

Projekt će u prvoj fazi koštati oko 80 milijuna kuna plus opremanje zgrade, a natječaj za izradu glavnog projekta otvoren je do konca rujna ove godine. Županija splitsko-dalmatinska sufinancirat će projekt u iznosu od 55 milijuna kuna.

#TURISTIČKO UGOSTITELJSKA ŠKOLA# HOTEL# NADOGRADNJA

Izdvojeno

06. srpanj 2020 11:18