StoryEditor
Splitludilo đir

Na Spinutu je danas najluđe igralište u gradu, nasred kvarta niknuo i bazen! Pogledajte što je okupilo toliko ekipe ispred Kineskog zida, naša novinarka odmah je dobila balun u glavu...

Piše Gabrijela Radanović
1. rujna 2019. - 18:01
spinut

- Kako vam se čini… - potpisnica ovih redaka nije uspjela dovršiti pitanje, a već joj je doletjela lopta u glavu.

Dok smo se osvrnuli kako bi pronašli dijete kojem balun pripada, po prvi puta nismo ugledali odrasle koje je nasmijala ta scena, s obzirom da je najmlađima to tako uobičajena situacija.

Tajna ravnodušnosti je baš u tome što su to ove nedjelje previše puta vidjeli, ali i osjetili na svojoj glavi, budući da je park ispred Kineskog zida od jutra bio najveće i najglasnije igralište toga dana u gradu.

Udruga "Poljud" na čelu sa Željkom Baljkasom zajedno s Gradskim kotarom Spinut i ove su godine uoči početka vrtićke i školske godine organizirali feštu u kvartu koja je razigrala sve generacije te okupila više od tri stotine malih i velikih posjetitelja.

Gledajući djecu i odrasle kako trčkaraju po prostranoj travnatoj površini, teško je bilo kontrolirati nagon u nogama koji vas tjera da poskočite ili se barem malo zatrčite.

Upravo taj osjećaj je u svima okupljenima probudio dijete tijekom održavanja "Festivala dječjeg sporta Spinut" u sklopu kojega su mališani i odrasli prakticirali čak 15 različitih sportova - od nogometa, košarke, odbojke, preko badmintona, tenisa i streličarstva, a okušali su se i u demonstracija veslanja, jedrenja, gimnastike i borilačkih sportova.

Za potrebe ovog događaja montiran je i mali bazen dimenzija pet puta pet metara u kojem se, naravno, moglo plivati.

- Ovo je peta godina da se održava fešta od portuna, a ideja nam je bila da vikend prije početka vrtićke i školske godine najmlađima ne bude stresan i tužan, nego da ga provedu u veselju i radosti.

Također, ovo je prilika da se djeca međusobno druže kroz sportske aktivnosti, u želji da svoje mobitele i tablete barem ovaj dan ostave kući - kazao je Baljkas te istaknuo da se ove godine fešta digla na puno viši nivo budući da se slavi i 40. obljetnica održavanja Mediteranskih igara, a iduće godine obilježavaju jubilej od čak pola stoljeća useljenja prvih stanara u Kineski zid.

 

Zato ne čudi da jedna od najpoznatijih splitskih zgrada ima i svoju himnu koja se naslanja na stihove Dina Dvornika iz pjesme "Ništa kontra Splita" - pjevača koji je sam "dite Kineskog zida".

- Ti mo'š govorit kontra mene bez imalo stida, al' neću da čujem ništa kontra Kineskog zida - otkrio nam je Baljkas dio refrena koji se puno puta ponavljao tijekom današnjeg dana. Dodao je da je povodom okrugle proslave useljenja napravljen idejni projekt za uređenje spomenutog parka površine 9000 kvadrata, u kojem se danas održavao festival.

- Osim toga, cilj ove fešte je sigurnost djece. Da bi pustili svoje dijete samo da se igra u parku, morate poznavati druge roditelje, morate imati nekakvu interakciju s njima, jer tek onda opušteno možete otići kući i ostaviti svoje dijete koje će pripaziti netko drugi - istaknuo je organizator sportskog festivala.

S njim su se složili i roditelji, budući da je Ivana, 35-godišnja majka dvoje djece priznala da je susjede tek upoznala na kvartovskom druženju.

- Ne mogu riječima opisati koliko nam ovo znači! Jedno dijete kreće u školu, drugo već sutra u vrtić i nismo mogli poželjeti bolju nedjelju koja nagovještava kraj ljeta i početak obaveza - priča nam mlada majka.

Osim toga, priliku za rekreaciju neki su roditelji iskoristili kako bi otkrili koji bi od sportova za njihovo dijete bio kvalitetna izvannastavna aktivnost.

- Sin želi trenirati tenis i sada mu je jedna mlada djevojka pokazala osnove tog sporta. Više mu se baš i ne sviđa ta ideja - uz osmijeh govori majka desetogodišnjeg dječaka i djevojčice od dvije i pol godine. Umjesto tenisa, sinu je odlično "ležalo" streljaštvo, a djevojčica je na strunjačama naučila "praviti kolut".

Da je ova sportska manifestacija već prešla granice kvartovske fešte dokazali su osmogodišnji blizanci Ana i Josip koji su s prijateljima stigli iz Kaštela.

 

- Igrali smo košarku, tenis i judo. Da smo znali da će bit i bazen ponili bi kupaći - kažu blizanci. No, saznali su da će kasnije biti i gradele, pa se pametnoj djeci razvukao osmijeh preko lica.

Dok meso na gradelama ne dobije boju, osigurane su im bile krafne, slanci, sladoled, sokovi, a osvojili su i brojne nagrade te medalje.

Osim jutarnjeg rekreativnog dijela, popodnevno i večernje druženje naziva "Ljubi susjeda svoga", koje će uz večeru okupiti ekipu iz nekoliko obližnjih portuna, zaključit će ispred zgrade već savršen dan u kvartu.

#SPINUT

Izdvojeno

04. srpanj 2020 08:10