StoryEditorOCM
SplitNE ISPLATI SE

Na poznatoj splitskoj šetnici ovog ljeta se neće moći ni kava popiti?! ‘Najamnina nam je skočila za 200 posto‘

Piše Milena Budimir
22. ožujka 2023. - 20:43

Gradska tvrtka “Splitska obala” je raspisala javni natječaj za davanje u potkoncesiju ugostiteljskih prostora na Zapadnoj obali. Drugi put.

Na prvi se, naime, baš nitko nije javio. U razgovoru s ugostiteljima koji vode tamošnja tri objekta doznajemo kako drže da su uvjeti natječaja nerealni. Uvjerenja su i kako oni koji su natječaj pisali ne poznaju načela poslovanja kao ni uvjete rada na toj lokaciji.

Prva stavka koja im smeta je cijena. Četvorni metar štekata koji je do sada koštao sedam eura, ubuduće bi trebalo stajati 20, a cijena “kvadrata” zatvorenog prostora sa 17 je skočila na 50, u prvom natječaju, odnosno na 45 eura po najnovijem. Plus PDV, naravno.

image

‘Maduro‘ i ‘Basta‘

Nikola Vilić/Cropix

Druga stavka kojoj se trenutni potkoncesionari čude je smanjenje jamčevine za sudjelovanje na natječaju sa 70 tisuća na 20 tisuća eura. To, tvrde, otvara mogućnosti mnogim "neozbiljnim" ponuditeljima da se jave i sudjeluju u licitaciji. Sudjelovanje, koliko god neozbiljni bili, dozvoljava im da “pumpaju” cijene u nebeske visine.

Porez na prihod

Treća pak stavka je nešto što im smeta već dugo vremena. Naime, svi zaboravljaju kako sva tri objekta moraju na ime potkoncesije (koncesijska naknada) uz sva druga davanja plaćati još i tri posto svog ukupnog prihoda, ostvarenog obavljanjem ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga na području potkoncesije.

image

‘Sidi bar‘

Nikola Vilić/Cropix

- Ako postojeći potkoncesionari za objekte A, B i C prihvate najvišu ponuđenu cijenu potkoncesijske naknade, ugovor o potkoncesiji sukladno sklopljenim ugovorima, a po uvjetima ovog natječaja će se sklopiti s njima - stoji u natječaju.

Poslujemo na slobodnom tržištu pa se na natječaj može javiti bilo tko, onaj tko poslovanje na Zapadnoj smatra dobrom poslovnom prilikom. Dobronamjerni savjet sadašnjih potkoncesionara nekim eventualno budućima: prije slanja dokumentacije, raspitajte se o stvarnim uvjetima.

O situaciji na Zapadnoj obali i, kako nam rekoše, vjerojatnosti da ćemo sredinom lipnja ostati bez tri ugostiteljska objekta na tom mjestu, razgovaramo s Dinom Zrilićem, voditeljem poslovanja "Madura", Josipom Čulićem, suvlasnikom "Sidi bara" i Ivanom Bogdanom, voditeljem poslovanja "Baste".

image

Ugostitelji sa Zapadne obale Dino Zrilić i Josip Čulić

Nikola Vilić/Cropix

Ulaganje u objekte

- Normalno je da cijena najma prati inflatorne indekse, da prati tržišnu utakmicu, ali bi onda bio normalan porast najamnine od nekih 15 posto, a ne 200 posto - kazuju nam.

- U ovom trenutku iza nas je gradilište (hotel "Marjan", op.a.) i tako će biti najmanje dvije godine, imamo ugovor koji je kraći, preživjeli smo dvije godine pandemije bez olakšica, zabranjeno nam je tijekom zime zatvoriti prostor... Sve su to stvari koje utječu negativno na poslovanje - vele nam, slikovito opisujući situaciju:

- Kada prođete ovuda, recimo, u subotu oko 11 sati vidjet ćete prepune štekate, traži se mjesto više. Prošetajte koji sat poslije i vidjet ćete pustoš! Nema nikoga - žale nam se.

image
Nikola Vilić/Cropix

Uložili su u objekte koji su se tada nalazili u visokom rohbau stanju svaki više od 200 tisuća eura. Ako ne dobiju ugovor za daljnji rad - sve svoje sa sobom nose. Dakle, oni iza njih moraju početi s uređenjem ispočetka.

Da se cijena na natječaju može korigirati, potvrdio nam je i direktor "Splitske obale" Marijan Ciprijan, ali u kojem smjeru će se korigirati, vidjet će se kada za to dođe vrijeme.

Pitali smo ga zašto je smanjena jamčevina za sudjelovanje na natječaju.

- Polog je 50.000 eura, s tim da se prvo uplaćuje 20.000 eura za sudjelovanje na licitaciji, a ponuditelj koji pobijedi prije potpisivanja ugovora mora uplatiti ostatak od 30.000 eura. Namjera je privući što veći broj ponuditelja kako bi vidjeli što je tržišna cijena.

image
Nikola Vilić/Cropix

Objasnio nam je i zašto ugostiteljima na Zapadnoj obali nije za vrijeme haranja Covida bila smanjena najamnina.

- Tijekom pandemije Splitsko-dalmatinska županija nije smanjivala stalnu niti promjenjivu koncesijsku naknadu koncesionaru "Splitskoj obali", pa slijedom toga nisu smanjivane potkoncesionarima njihove naknade.

Napominjem da je Zapada obala na pomorskom dobru pod koncesijom te nije u istom položaju kao dijelovi grada koji nisu na pomorskom dobru. Na pomorskom dobru zakonski gledano glavnu riječ vodi Županija, a ne Grad - rekao nam je Ciprijan.

Postoji li “opasnost” da će prazni, rohbau objekti, dočekati turiste na početku sezone?

- Što se tiče datuma 15. lipnja on je još daleko, a mi ćemo učiniti sve da prostori ne ostanu prazni - kazao nam je direktor. 

Ugostitelji se boje stečaja gradske firme

Ugostitelji vjeruju kako postoji rizik od stečaja “Splitske obale”, čime bi izgubili pravo na koncesiju nad Zapadnom obalom.

Naime, Zakon veli da se u slučaju stečaja prekida koncesija. To su, tvrde, trebali navesti u natječajnoj dokumentaciji.

- Naš rizik je manji jer je ugovoreno 10+10, pa u slučaju otkaza koncesije imamo pravo potraživat naknadu štete od Grada - vele nam.

- U Revizorskom izvješću za 2021. godinu spominje se neograničenost poslovanja, što je računovodstveni izraz koji se koristi za utvrđivanje hoće li tvrtka “preživjeti” sljedeću godinu.

Tvrtke koje ne posluju s neograničenim poslovanjem možda nemaju dovoljno novca za opstanak, a ta činjenica mora biti javno objavljena kada revizor revidira njihova financijska izvješća - vele.

"Splitska obala", podsjećamo ostala je bez najvažnijeg izvora financiranja, a to je bila naplata vezova na Zapadnoj obali. Moraju platiti i kaznu “tešku” šest milijuna kuna.

- Ugrožena im je likvidnost i sada gubljenjem koncesije nad Bačvicama - dodaju ugostitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 08:43