StoryEditor
SplitBUDUĆNOST STIGLA U SPLIT

Na Pazaru se provodi bežični internet, postavljaju podzemni kontejneri, na red će doći i web stranica, ali i QR kodovi za prodavače, evo što je još u planu

Piše Maja Vejić
7. veljače 2022. - 18:50

Nakon čišćenja Hrvojeve od štandova, tamo bi uskoro trebala započeti arheološka istraživanja, primarno na području Kule.

Kako doznajemo iz "Parkova i nasada", ona neće zahtijevati duboka kopanja, ali će biti na široj površini.

image
Nikola Vilić/Cropix

Istovremeno, radovi na renovaciji Pazara idu po planu. Nakon što je dio raščišćen, sljedeći korak je izgradnja podzemnih kontejnera koji će biti namijenjeni skladištenju opreme.

– Odlučili smo se za izgradnju podzemnih kontejnera kako bi površina mogla biti prazna ostatak vremena i koristiti se i u druge svrhe – rekao nam je Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada".

Navodi kako se na terenu 4 rade i novi štandovi, koji bi se također držali u spomenutim kontejnerima.

–​ Očišćen je i teren 5, tamo je sljedeći korak postavljanje svih potrebnih instalacija i struje, a nakon toga formiranje novih štandova za tekstil. U planu je potom i obnova pothodnika, koja bi isto trebalo početi ovih dana. Tamo treba obnoviti stropove i urediti rasvjetu. Inače, na čitavom ovom području provodi se i bežični internet, negdje je već aktivan. Potpuna pokrivenost preduvjet je i nekim drugim unaprjeđenjima koja planiramo – otkrio nam je.

image
Nikola Vilić/Cropix

Pitali smo ga što nam se to dodatno priprema.

– Pa, s jedne strane provedba interneta na to područje dobra je vijest po pitanju sigurnosti, jer se mogu onda provesti i kamere i nekakvi dodatni nadzori. To će svakako olakšati posao i policiji, a i građani će se sigurnije osjećati – navodi Gašparević.

– S druge strane, digitalizacija znači i moderniziranje poslovanja na Pazaru. Prodavači će moći imati QR kod koji kupac skenira mobitelom, dobije odmah sve informacije za uplatu, uplati novac i pokaže prodavaču. A to je sigurnije nego da novac stoji na štandovima.

Uz to, planira se i web-stranica za promoviranje, moći će se naći više informacija i o prodavačima i o proizvodima. Kad se tu provede internet i postave kamere, moći će se pratiti i stanje uživo, ljudi će moći baciti pogled na stanje na Pazaru, što će ih možda namami na Pazar, ako taj dan nisu planirali doći – navodi Gašparević.

Za kraj je naveo kako se nada da će i arheolozi brzo početi s radom.

– Tko zna, možda i oni otkriju nešto interesantno. Dobro je i da se može paralelno raditi, tako da i oni mogu raditi u miru, koliko god vremena im treba, nama ne smetaju, a ni mi njima – obećao je na kraju.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 20:22