StoryEditor
Splittreća faza

Na nastavu se danas vraća samo 129 splitskih đaka, polovina škola ostaje prazno. Nešto više djece kreće u vrtiće, roditeljima je ulaz strogo zabranjen

11. svibnja 2020. - 07:18
Joško Ponoš/HANZA MEDIA

Od danas vrtići u vlasništu Grada Splita i dio osnovnih škola započinje s radom, doduše u krnjem sastavu. Nakon provedenih anketa roditelji i skrbnici izjasnili su se kako će 129 učenika, odnosno 345 vrtićanaca - ponovno krenuti u svoje grupe i razrede, u kojima će ih dočekati posve drukčija atmosfera nego ona na koju su navikli.

Prema detaljnim uputama koje su na web- stranicama objavile predškolske ustanove, djeca će u vrtiću boraviti u malim grupama (do 9 djece u grupi), s jednim odgojiteljem u jutarnjoj i jednim u popodnevnoj smjeni, bez preklapanja, te dežurnim odgojiteljem kod prijema i otpusta djece. Strogo će se paziti da ne dođe do interakcije s drugim skupinama djece i drugim djelatnicima vrtića.

Djeci će trebati mjeriti temperatutu prije odlaska u vrtić, ona koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome ili koja su mogla biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 moraju ostati kod kuće, a svaku promjenu zdravstvenog stanja treba prijaviti odgojitelju i liječniku. U dječji vrtić strogo se zabranjuje dolazak roditelja, zaposlenika i djece sa simptomima bolesti: povišena temperatura, kašalj, kihanje, kratki dah, grlobolja, povraćanje, proljev… Roditelji uopće ne smiju ulaziti u vrtiće, već na ulazu predaju djecu odgojiteljima.

Tih 345 djece koja kreću u splitske vrtiće bit će raspoređeno u 53 skupine, 14 jasličkih i 39 vrtićkih, i to u 25 objekata. U ustanovi "Grigor Vitez" radit će objekti "Adriana", "Mali princ", "Mala sirena", "Rašeljka" i "Duga", a u Dječjem vrtiću "Marjan" objekti "Kaštelet", "Mandalina", "Gajeta", "Koralj" i "Veseli dani". U Dječjem vrtiću "Cvit Mediterana" radit će objekti "Bosiljak", "Mimoza", "Gariful", "Oblutak", "Brnistra", "Rusulica", "Vrapčić", "Palčić" i "More", te u Dječjem vrtiću "Radost" objekti "Popaj", "Latica", "Veseli patuljci", "Nevica", "Margaritela" i "Petar Pan".

Učenici razredne nastave, njih 129, od ovog ponedjeljka počinju s nastavom, od toga je 47 učenika u produženom boravku, a najviše ih je u OŠ "Žnjan - Pazdigrad", njih 28. U polovini splitskih škola, njih 14, ni jedno dijete neće krenuti na nastavu, prazne će ostati škole "Bol", "Kman-Kocunar", "Lokve-Gripe", "Lučac", "Marjan", "Mejaši", "Plokite", "Pujanke", "Ravne njive", "Slatine", "Srinjine", "Stobreč", "Sućidar" i "Visoka".

U školama će biti ista situacija kao i vrtićima: male grupe, strogi higijenski uvjeti, razmaknute klupe, mjerenje temperature prije nastave... Iz Grada Splita potvrđuju kako su sve osnovne škole i vrtići u Splitu spremni za rad, a odgojitelji i učitelji obavijestili su roditelje o načinu na koji će sve funkcionirati.

Poruka iz ‘Prometa‘


Od danas gradski i prigradski promet autobusima odvijat će se po 'pojačanom' rasporedu.

- 'Promet' d.o.o. intenzivira polaske na gradskim i prigradskim linijama, uvodi se međužupanijski prijevoz na liniji Split - Drniš - Split, a prestaje s prometovanjem posebna linija Sinj - Split - Sinj. Vozni red će se prilagođavati i mijenjati prema potrebama korisnika, te će ovisiti o razvoju epidemiološke situacije i naputcima nadležnih tijela - poručuju iz 'Prometa', na čijim je web-stranicama naveden aktualan vozni red svih linija.

Unatoč popuštanju mjera, higijenske mjere i dalje su naglašene. Pri ulazu u autobus ruke se trebaju dezinficirati, treba održavati razmak od minimalno 1 metra, a preporučuje se korištenje zaštitnih maski.
Opet se uspostavlja redoviti željeznički putnički prijevoz u unutarnjem prometu.

Za buduće prvašiće


Iako škole još uvijek ne raspolažu službenim informacijama o vremenu i načinu testiranja djece za upis u prvi razred osnovne škole, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ pozivaju roditelje da se radi liječničkog pregleda djece povodom upisa jave nadležnom školskom timu telefonom, mobitelom ili preko službenog e-maila medicinske sestre, i to u vremenu od 15. do 22. svibnja, kako bi dobili termin pregleda. Kontakti školskih liječnika objavljeni su na stranici NZJZ SDŽ.

Ostanite online


Iz firme Autobusni kolodvor Split poručuju kako se od ponedjeljka uvodi postupna normalizacija javnog linijskog prijevoza u županijskom i međužupanijskom prijevozu.

- Molimo da režim prometovanja pratite na našoj internetskoj stranici koja se stalno osvježava novim podacima. Organizacija rada bit će omogućena uz pridržavanje epidemioloških mjera koje će korisnicima biti jasno istaknute na vidljivu mjestu. I dalje vas molimo da čuvate svoje zdravlje i zdravlje sugrađana, te poštujete mjere nadležnih tijela - kažu iz AK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 23:19