StoryEditor
Splithajdemo u planine!

Na Mosoru se svašta događa, popenjite se i dajte ruke: šminka se dom, sređuju se livade, a sve više Splićana pridružuje se ovim entuzijastima

Piše Merien Ilić
12. prosinca 2018. - 00:31

Gradsko društvo Hrvatskog Crvenog križa ustupilo je Hrvatskom planinarskom društvu "Mosor" (HPD) automatski vanjski defibrilator koji je predan planinarima na korištenje u domu "Umberto Girometta" na Mosoru.

– Budući da smo svjedoci sve većeg broja smrtnih slučajeva u planinama, ovaj dar će uistinu značiti mnogo za sve izletnike i planinare koji se upute na Mosor. Samoj primopredaji je prethodila radionica u organizaciji Crvenog križa pod naslovom "Oživljavanje uz korištenje AVD uređaja", a koja je za sve članove "Mosora" koji će dežurati vikendom te domara organizirana nedavno – kazala je Aleksandra Kuzmanić, dopredsjednica društva.

Defibrilator nije jedina novost na Mosoru gdje volonteri intenzivno rade na obnovi planinarskog doma.

– Posljednja veća investicija na domu bila je sedamdesetih godina. Znači više od četiri desetljeća se nije ulagalo u prostorije. Konačno smo i pravno riješili pitanje vlasništva, pa je dom sada i službeno "Mosorov", a planiramo ga potpuno obnoviti. Do 9. ožujka i tradicionalnog uspona "Sto žena na vrh Mosora" sredit ćemo cijeli kat uključujući spavaonice, sanitarne čvorove i grijaća tijela.

 

Stigli su novi madraci, kreveti su već obojeni u lijepu plavu boju, a zamisao je da svaki krevet ima svoj "boks" i rasvjetu, poput onih u hostelima. U konačnici, kapacitet doma smanjit će se sa sedamdesetak mjesta na njih pedeset, ali će smještaj biti puno kvalitetniji i ugodniji.

Osigurali smo novac za uređenje, ali uvijek nam treba dodatna pomoć, pa su donatori dobrodošli. Potrebno nam je još madraca, kao i grijaćih tijela – kaže nam Denis Vranješ, prvi čovjek HPD-a koji svaki svoj slobodan trenutak ulaže u planinarsku zajednicu, Mosor pogotovo.

Uz navedeno, u domu se oprema i mala knjižnica pa se pozivaju svi izletnici da ponesu koju knjigu ili društvenu igru koju će donirati potencijalnim korisnicima, a u prosjeku ih je svakog vikenda između 500 i 600.

 

Nakon ovog plana, kreće se na uređenje livade Ljuvač, kao i planinarskih skloništa "Hrvoje Dujmić" i "Kontejner" koji će biti premješten na primjereniju lokaciju na Botajni.

Konačan cilj je i proširiti dom, pa se još po tom pitanju rade projekti, kao i oni vezani uz zamjenu krova i električnih instalacija.

– Društvo sve više raste, pa sad broji oko 1200 članova i jedno je od najvećih sportskih udruga u Splitu, uz veliki broj aktivnosti, pohoda, izleta i edukacija.

 

Sve ovo počiva na volonterstvu, pa je svačiji doprinos značajan. I onih koji markiraju staze, stavljaju nove metalne putokaze po Mosoru, i onih koji vode izlete, dežuraju na domu ili u Lugarnici, i onih koji neumorno bruse i pituravaju dom svakog vikenda – pun je hvale za svoje kolege Vranješ pod čijim vodstvom je društvo zaista procvjetalo.

Koliko je ljudi spremno čuvati planine i planinarske objekte dokaz je i što su u prošlogodišnjem požaru dom upravo obranili članovi HGSS-a i članovi "Mosora" uz domaćina Špira Gruicu.

#PLANINARI#MOSOR#PLANINARSKO DRUŠTVO

Izdvojeno

09. srpanj 2020 08:06