StoryEditor
SplitNNNI

Na Mertojaku ne žele čekati novu nevolju nespremni: Vatrogasci i Hitna pomoć moraju imati pristup kvartu! Doverska više ne smije biti slijepa ulica!

Piše Ana Franić
4. veljače 2020. - 12:40
Arhiv/Hanza media

Stravičan požar koji je krajem studenoga prošle godine poharao stan u Papandopulovoj ulici podsjetio nas je na stare, dobro nam poznate probleme, neriješene doduše.

Nepropisno parkirani automobili otežali su prolazak i intervenciju vatrogascima, a zahvaljujući njihovu znanju i spremnosti nije se dogodila tragedija.

Taj problem postoji u svim splitskim kvartovima, a hoće li i kada rješenje toga ugledati svjetlo dana, nitko ne zna.

Čelnici Gradskog kotara Mertojak, predsjednik Marin Jukić i potpredsjednik Josip Perić, već lani su se uhvatili ukoštac s rješavanjem takvih problema ispred svoga kućnog praga. Odlučni su u namjeri da svoj dio grada pripreme na sve.

– Tema sigurnosti od požara nikome nije pretjerano zanimljiva dok se ne dogodi zlo. Na Mertojaku imamo puno visokih zgrada, velik broj stanovnika na relativno maloj površini i odlučili smo se zajedno sa strukom napraviti analizu kritičnih točaka, a onda i prijedlog mjera prevencije – započinje predsjednik Jukić.

Kružni tok

Prvo su lani napravili idejno rješenje za izgradnju svojevrsnog kružnog toka u Doverskoj ulici gdje se nalazi garaža, a sada su u suradnji s diplomiranim inženjerom Goranom Mikačićem napravili i “Mjere za poboljšanje vatrogasnih pristupa u GK Mertojak”.
Mertojak se sastoji od četiriju ulica: Doverske, Trondheimske, Ostravske i Odeske, a pristup kvartu moguć je s tri strane, iz Poljičke ulice kod HEP-a te iz Velebitske u Trondheimsku i Odesku ulicu.

– Doverska je najopterećenija ulica na Mertojaku, a možda i u Splitu jer je slijepa ulica, uska i nema dovoljno parkirališnih mjesta, a s time ni dovoljno mjesta za mimoilaženje. Budući da nema izlaska na drugu stranu, jer ne postoji adekvatno okretište, promet je paraliziran po nekoliko sati dnevno zbog nemogućnosti mimoilaska vozila. Sve ovo ukazuje na visok stupanj rizika i nemogućnost intervencije u mogućim paničnim situacijama.

Doverska je u samom središtu kvarta te se sastoji od zgrade velike katnosti, a niži objekti nemaju nikakav pristup zgradama ni s jedne strane – objašnjava nam Mikačić, predlažući mjere kako bi se situacija na Mertojaku popravila.

– Glavna i kapitalna mjera za rješavanje problema pristupačnosti vatrogasnih vozila, hitne pomoći je rekonstrukcija Doverske tako da ne bude više slijepa ulica, da se njezin završetak ispred kućnog broja 1 produži podzemnim ili nadzemnim putem natrag prema Sportsko-rekreacijskom objektu Mačak. Trebao bi se uspostaviti i jednosmjerni kružni tok na tom dijelu, što je i najzahtjevnija mjera jer traži angažman cjelokupne lokalne zajednice.

image
Predsjednik GK Mertojak Marin Jukić i zamjenik Josip Perić
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Predstavnici kotara rade na idejnom projektu koji bi trebao potaknuti ostalu vertikalu vlasti na realizaciju samog projekta – objašnjava Mikačić, kazujući kako je druga mjera koju predlažu izgradnja i povećanje parkirališnih mjesta čime bi se stekli uvjeti za uređenje i iscrtavanje svih ostalih parkirnih mjesta te bi se time omogućio prilaz vatrogasnim vozilima.

– Neki pomaci već postoje i očekuje se izgradnja garaže u Trondheimskoj ulici, postoje planovi i za nadogradnju garaže u Doverskoj, a moguća lokacija je i nadogradnja postojeće garaže u Odeskoj ulici, navodi inženjer.

Objašnjava kako na samom ulasku u Doversku ulicu postoji balotaško igralište koje se ne koristi više od 20-ak godina, a uz manju investiciju moglo bi se pretvoriti u parkirališna mjesta.

Parkirališna mjesta

– Trebalo bi provjeriti osposobljenost stanara za korištenje vatrogasnih aparata i hidrantske mreže. U požaru na Trsteniku, niti jedno protupožarno sredstvo nije upotrebljeno, što ukazuje važnost ove mjere.

Potrebno je hitno sanirati i ispitati (atestirati) sve vatrogasne priključke koji se nalaze izvan samih građevina, najčešće u zidovima koji omeđuju vrtove prizemnih stanova. Ti priključci su u većoj mjeri devastirani – govori nam Mikačić, predlažući i manje komunalne zahvate, poput proširenja pojedinih ulaza na parkirališta ili korištenje nekih pješačkih zona za vatrogasne pristupe.

– Moguće je izgraditi prolaznu rampu za vatrogasni prilaz između ulaza Doverska 9 i Doverska 11. Rekonstrukcijom ovog dijela, koji bi ostao pješačka zona, ali s vatrogasnim prilazom, omogućio bi se pristup južnim pročeljima visokih građevina Doverske te pristup manjim zgradama parnih brojeva koje uopće nemaju pristup – kazao nam je.

Nakon izrade mjera, čelnici GK Mertojak planiraju ih poslati Gradu Splitu kako bi zajedničkim snagama mogli djelovati. Vjeruju kako je strahota koju su proživjeli stanari u Papandopulovoj ulici posljednje upozorenje svima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 05:09