StoryEditorOCM
Splitstručnjaci zbunjeni

Na Marjanu se masovno suše borovi, pošast se proširila i na južni i zapadni dio šume: samo tijekom zime izvučeno je 700 mrtvih stabala

11. listopada 2017. - 18:12

Borovi se opet suše na Marjanu. Građani su uočili da ima sve više žutih stabala. Iz Društva "Marjan" tvrde da se ove godine sušenje borova proširilo na one dijelove šume koji prošle godine nisu bili zahvaćeni.

– Prema našim saznanjima, uglavnom se radi o novim suhim stablima, iako među njima ima i jedan broj starih, ali neuklonjenih. Sušenje je opaženo tijekom kolovoza, a posebno smo uočili da je sušenje stabala sada vidljivo i s južne strane Marjana, i to pri samom vrhu, kao i na zapadnom dijelu park-šume, što prošle godine nije bio slučaj – kaže Srđan Marinić, predsjednik Društva.

Nadležni u Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom i dalje ne znaju što je uzrok da crnogorična stabla ponovno stradavaju. Naime, prošle godine tragalo se za borovom nematodom, velikim uzročnikom propasti mediteranskih šuma, koja, srećom, nije pronađena na Marjanu. Ali, nije se otkrilo koji je razlog da se borovi suše neovisno o starosnoj dobi ili mjestu gdje se nalaze u "plućima grada".

Ništa bez novaca

Suše se starije i mlađe biljke, na različitim mjestima, a oko njih ostaju neoštećeni zeleni borovi. To je zbunjivalo stručnjake s Hrvatskog šumarskog instituta (HŠI) iz Jastrebarskog s kojim je bio sklopljen ugovor o traženju borove nematode. Zbog toga je voditelj istraživanja dr. Milan Pernek nakon obavljenih istraživanja lani izjavio da je dobra vijest što opasnog nametnika nisu našli, ali da i dalje nije poznato zašto se borovi suše, da li zbog tla, klime i vlage ili nekih drugih razloga.

Kad je novinarima 30. studenoga 2016. u Banovini objavljeno da nema borove nematode na Marjanu, iz Javne ustanove i Grada najavili su da će uskoro krenuti u otkrivanje uzročnika sušenja borova. Ali, nakon gotovo godinu dana još uvijek nitko ne istražuje zašto se borovi i dalje suše.

Iz HŠI-ja kažu da s njima nije potpisan ugovor jer Grad sve donedavno nije imao proračun pa zato nisu počeli istraživanja nakon Nove godine. Zanimljivo je da se u Baldasarovu “tehničkom proračunu” našlo novca za dokumentaciju za sporno uređenje Trga Gaje Bulata, a nije bilo kuna da se istraži zašto se suše marjanski borovi.

– Moramo prvo doznati o kakvom je sušenju riječ. Je li u pitanju normalno sušenje ili nije, suši li se podstojna etaža, postoji li neki obrazac... To je nulta točka od koje polazimo. Zatim ćemo ispitati moguće uzroke, biotske i abiotske. Šteta je da smo izgubili proljeće, ali ne možemo raditi bez ugovora, a imamo puno drugih poslova. Predviđeno je da će projekt trajati godinu dana, dalje ćemo vidjeti ovisno o tome koliko budu kompleksni rezultati – napominje dr. Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarstvo HŠI-ja, i dodaje kako se Marjan našao na popisu šuma u kojima ta ustanova istražuje prisutnost borove nematode, zbog blizine Sjeverne luke u kojoj se odvija međunarodni teretni promet.

Kako bilo, tek u 2018. doznat ćemo zašto se borovi na Marjanu suše od 2016. godine.

Robert Koharević: Ne znamo što je, zvat ćemo stručnjake
Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park- -šumom Marjan Robert Koharević kaže da je tijekom zime izvučeno 700 borova koji su se sasušili iz nepoznatih razloga. Tvrdnje čelnika Društva 'Marjan' da je sušenje počelo u kolovozu i da je prešlo na južnu i zapadnu stranu odbio je komentirati kao nestručne, ali potvrdio je da se sušenje proširilo i da se borovi od rujna suše na hrbatu.

– Dio suhih borova koji je sada vidljiv ostatak je lanjskog sušenja, a dio je i novog čiji uzrok tek treba utvrditi. Javna ustanova je u kontaktu sa stručnjacima iz Hrvatskog šumarskog instituta koji bi ovog tjedna trebali doći u Split kako bi potpisali ugovor o suradnji i na njihov prijedlog iz srpnja započeti znanstvenoistraživački projekt 'Sušenje bora na Marjanu'.

Projekt obuhvaća terenska istraživanja, postavljanje feromonskih klopki za potkornjake i strizibube na posebno određenim plohama i analizu rezultata. Ovakva sušenja i događanja u šumi nisu nešto neubičajeno jer šuma je ipak živi organizam, a naš Marjan je stara šuma te osilacije uzrokovane klimatskim promjenama sigurno utječu na njezon život – naglašava Koharević i dodaje da se prvi put u novijoj povijesti zdravstvenom stanju Marjana pristupa sa znanstvene strane kako bi najveći šumarski stručnjaci u Hrvatskoj dali mišljenje i prijedloge.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 05:11