Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
SplitIDE NATJEČAJ

Na Korešnici će se graditi tisuću stanova za četiri kategorije Splićana; Šef splitskih arhitekata: Nakon 30 godina dobit ćemo prvo planirano naselje

Piše Nikolina Lulić
12. veljače 2020. - 12:31
U Banovini su gradonaČelnik Andro KrstulovĆc Opara, predsjednik DAS-a Dragan Žuvela i gradski vijećnik Božo Zadro predstavili Natječaj za izradu idejnog urbanističkog rješenja za područje KorešniceJoško Šupić/HANZA MEDIA

Sredinom iduće godine trebalo bi početi ishođenje svih potrebnih dozvola za gradnju oko 1000 stanova na Korešnici u kojima bi bili smješteni stradalnici Domovinskog rata, mlade obitelji kroz program POS-a, članovi znanstvene zajednice i zaštićeni najmoprimci.

Najavio je to gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavio ovaj projekt u kojem bi stambeno pitanje riješilo 3000 građana Splita.

- Uskoro kreće raspisivanje natječaja za urbanističko rješenje kao podlogu za izradu urbanističkog plana Korešnica 2. Radi se o površini od 15 hektara koje smo na sjednici Vlade u Splitu dobili od države. U međuvremenu smo odradili pretparcelizaciju te se katastarski razgraničili sa Solinom. Natječajna rješenja očekujemo krajem travnja - najavio je poteštat istaknuvši kako je projektom predviđeno 15 posto zelenih površina.

DAS će provesti natječaj

Provoditelj urbanističkog natječaja, koji bi trebao biti raspisan kroz sljedeći tjedan, bit će Društvo arhitekata Split (DAS), čiji je predsjednik Dragan Žuvela naglasio kako se u ovom slučaju stručni žiri uključio u sam program kako bi se dobilo što kvalitetnije rješenje.

image
Dragan Žuvela: Ovo neće biti getoizirano područje, jer će na Korešnici živjeti različite socijalne kategorije, što je svakako poželjno u urbanističkom planiranju
Joško Šupić/HANZA MEDIA

- Ovo je prvi plan nakon deset godina koji jamči ekspanziju grada kojim ćemo dobiti planirano naselje u zadnjih 20 do 30 godina. Važno je napomenuti da ovo neće biti getoizirano područje, jer će na Korešnici živjeti različite socijalne kategorije, što je svakako poželjno u urbanističkom planiranju.

S obzirom na veliki priljev ljudi koji će se dogoditi, možda ne bi bilo loše već sada paralelno početi rješavati koridore pristupnih cesta i rekonstrukciju OŠ Žrnovnica - navodi Žuvela i dodaje kako će novo naselje imati i trgovački i pastoralni centar, te sve potrebne zdravstvene i društvene sadržaje.

Također naglašava kako će se nakon provedenog natječaja znati točan broj stanova, a u ovom trenutku još uvijek nije poznato u kojim će se omjerima oni raspodijeliti.

Zna se samo da će najveći broj stambenih jedinica biti izgrađen za stradalnike Domovinskog rata, kojih oko 800 na području našeg grada, prema riječima Bože Zadre, vijećnika HDZ-a, ostvaruje zakonsko pravo na stambeno zbrinjavanje.

image
Božo Zadro:  Ovo je veliki dan za naš grad jer smo konačno došli do natječaja
 
Joško Šupić/HANZA MEDIA

- Ovo je veliki dan za naš grad jer smo konačno došli do natječaja. Na moju inicijativu ovaj su projekt započeli još 2014. godine Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo branitelja, kada sam bio na čelu Udruge veterana 4. Gardijske brigade.

Prošlo je od tada šest godina, održano je niz sastanaka, a ključan trenutak se dogodio prije dvije godine kada je Vlada predala državno zemljište Gradu. Za nekoliko ćemo mjeseci imati gotov natječaj, a za nekoliko godina i naselje - kazao je Zadro.

Članovi žirija


Za ocjenu natječajnih radova imenovan je ocjenjivački sud od pet članova na čijem je čelu Tihomir Jukić, a ostali članovi su Lea Pelivan, Tomislav Vreš, Gojko Berlengi, Ana Sapunar i Božo Zadro kao zamjenik člana.

Stručni savjetnici bit će Dražen Pejković i Luka Oršulić, u tehničkoj komisiji su Jana Novaković i Luka Mužinić, dok je tajnik natječaja Dragan Žuvela.

Uskoro ide GUP


Gradonačelnik je na novinarsko pitanje što je sa splitskim GUP-om s obzirom da onaj zagrebački nije dobio zeleno svjetlo, kazao kako će se u njegovom mandatu pokrenuti izmjene GUP-a te sa Split ima svoj put.

- Predstavili smo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima sažetak Masterplana, a taj će dokument sasvim sigurno biti savršena podloga za potrebne izmjene planske dokumentacije u Splitu kako bi se aktivirale te velike državne investicije - rekao je Krstulović Opara.

Na izravno pitanje hoće li biti izmjena GUP-a u mandatu ove vlasti odgovorio je kako će se o izmjenama raspravljati temljem Masterplana koji je javnosti predstavljen na javnom savjetovanju i na kojem se zadnjih godinu i pol dana marljivo radi.

#KOREšNICA#ANDRO KRSTULOVIć OPARA#DRAGAN ŽUVELA#BOžO ZADRO#SPLIT

Izdvojeno