StoryEditor
SplitHOKUS POKUS

Na FESB-u eksperimentirali osnovnoškolci i srednjoškolci: evo kako eksplodirajumali gumeni medvjedići

Piše Martina Melvan
21. travnja 2016. - 20:03

Šećerna duga, zlatna kiša i leteći medvjedići pojmovi su koji zvuče kao da pripadaju svijetu bajki, no oni su tek djelić stvarne fantastične priče koja nas je dočekala na 6. smotri učeničkih pokusa i istraživačkih radova, koja se u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti održala u četvrtak na FESB-u.

– Događaj uspješno organiziramo evo već šestu godinu, a ove imamo više od 200 prijavljenih učenika i njihovih mentora iz osnovnih i srednjih škola iz cijele županije. Ideja je da učenici svoje radove prezentiraju jedni drugima, kao i ostalim posjetiteljima. A kao što ste se imali prilike uvjeriti, atmosfera je svakako jako živopisna – rekao nam je Ivica Puljak, član organizacijskog odbora Smotre.

Kreativni školarci uistinu su se potrudili izvući ono najbolje i najzanimljivije iz prirodnih znanosti, pa su se veliki i mali posjetitelji nagledali uistinu svega, od eruptirajućih maketa vulkana, preko glazbe u bocama i duge u epruveti, do krvavog željeza i komore za detekciju kozmičkih zraka.

U pokusima su ipak prednjačili učenici Prirodoslovne tehničke škole, koji su nam rado pojasnili pozadinsku priču iza njihovih eksperimenata.

– Pokus "Leteći medvjedići" izvodimo tako da u epruveti otopimo kalijev klorat, pa u nju ubacimo običnog gumenog medvjedića, pri čemu nastane burna, odnosno eksplozivna reakcija, što izgleda dosta efektno. Inače, nastavnica nam je najavila da ćemo sudjelovati na Festivalu znanosti pa smo se potrudili pronaći pokuse koji su nam zanimljivi – kazao nam je Mateo Tadić, jedan od učenika.

Učenici četvrtog razreda III. gimnazije su na svom štandu među ostalim odlučili predstaviti vlastiti silikatni vrt koji su "uzgojili" u staklenci.

– Riječ je zapravo o strukturama sličnim biljkama koje nastaju kada topive soli metala ubacimo otopinu natrijeva silikata, odnosno staklene vode. Kombinacija osmoze i uzgona zaslužna je za zanimljivu morfologiju ovih formacija koje nastaju u rasponu od nekoliko minuta do nekoliko sati – objasnili su nam gimnazijalci.

Iz Donjeg Muća stigli su i učenici Osnovne škole kneza Branimira koji su od mobitela, plastike CD-a i kartonske kutije kreirali vlastiti hologram, odnosno trodimenzionalnu sliku.

– Na mobitelu se vrti snimka koja u četiri kuta ekrana prikazuje sliku. Od plastike CD-a napravili smo šuplju piramidu bez dna, te je smjestili na sredinu ekrana kako bi prikazala hologram. On nastaje tako što se svjetlost lomi, odnosno laserska svjetlost dijeli kroz piramidu – pojasnili su nam entuzijastični osnovnoškolci.


Znanost i umjetnost

Budući da je tema ovogodišnjeg festivala "Znanost i umjetnost", u auli FESB-a izloženi su radovi učenika Škole likovnih umjetnosti, koji su u pratnji ravnatelja Mladena Bilankova prisustvovali Smotri. Time je uspješno zaokružena komunikacija umjetnosti i znanosti, budući da oboje uče razmišljanju na drugačiji, apstraktan način.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. kolovoz 2022 12:58