StoryEditorOCM

Na Danima Radunice feštali i Šveđani (FOTO)

Piše PSD.
26. lipnja 2011. - 12:24
Uz pjesmu, crno vino i srdele sa gradela, u subotu navečer je održana završna fešta 18. Dana Radunice. Okupilo se više stotina građana koje su zabavljali Neno Papić, pjevačko društvo Marjan i klapa Ježinac. - Od 1993. godine šest dana u zadnjem tjednu lipnja organiziramo proslavu, a u čemu nam pomaže Grad Split. Igra se na balun, na balote, pjevaju mladi pjevači, utrkuje se karetima... A danas je udarna subota kojom završava fešta i dajemo mukte vino i srdele - kazao je Željko Arapović, član organizacijskog odbora Dana Radunice i pjevač u klapi Ježinac.

Uz 300 kilograma srdela ide i puno štruca kruha koje je trebalo narezati na fete, a tog velikog posla su se uhvatili 52-godišnja Vinka Zorović i njen suprug Andrija. Kako nam je kazao prof. Ivan Tokić, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Radunice, Vinka i Andrija su u osamnaest godina proslavaDana  Radunice ukupno izrezali preko pet tisuća kilograma kruha.

- U Radunici je lipo živjeti jer je mirna kala i susjedi su dobri. A kada je fešta ja sam uzbuđena i lijepo je jer se onda svi okupimo - rekla nam je gospođa Vinka.
Uz pjesmu su zaplesali i mladi i stari, a održana je i tombola na kojoj je glavna nagrada bila televizor. Listiće za tombolu su prodavale i 13-godišnjakinje Nina i Lara.

- Neke ljude trebamo pomalo i nagovoriti da kupe listiće. Jedan listić je pet kuna, pa im nudimo popust ako ih uzmu više. Tko se dvoumi kažemo mu da će sigurno baš on osvojiti televizor - ispričale su snalažljive djevojčice.

Feštalo se i u dvorištima kuća u Radunici, pa je tako i Josip Jurić okupio rodbinu, prijatelje, susjede, ali i goste koji su stigli iz Švedske.

- Prvi put smo u Hrvatskoj, stigli smo jutros i jako nam se sviđa fešta. Ovakvih proslava nema u gradiću iz kojeg dolazimo, da se susjedstvu peče roštilj, da susjedi dolaze i pozdravljaju, malo popričaju i popiju. Svi su vrlo prijateljski. Kod nas se svakog ljeta održava gradski festival u kojem sudjeluje cijeli grad, ali ovo je potpuno drugačiji doživljaj - ispričali su nam 59-godišnji Seppo  i njegova supruga
Lisbeth Benjaminsson.

Tanja GATTIN ZEBIĆ
FOTO: DUJE KLARIĆ / CROPIX


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 22:37