StoryEditor
SplitAtak na povijest

Na Cetini uklanjaju stećke iz 15. stoljeća i stavljaju brački kamen: ‘To je kao da na crkvi sv. Spasa stavite PVC prozore ili inkartate pulsku Arenu‘

Piše Milena Budimir
1. listopada 2020. - 22:16
Pločasti most preko Cetine se - ruši?!Matko Vuković

Među znamenitostima Vrličkoga kraja naići ćete i na Pločasti most. Preko njega se generacijama preko Cetine prelazi. Generacijama kažemo, jer most je tu od 15 stoljeća.

Tada su, vjeruju povjesničari, s groblja nedaleko zaseoka Vranješi – doneseni stećci, kameni nadgrobni spomenici. Vrijedne ruke neimara su ih poredale, premostile rijeku na jedinstven način. Složen je Pločasti most od srednjovjekovnih kamenih megalita - stećaka koji su izvorno korišteni kao nadgrobni spomenici.

U blizini je taj prijelaz mnogih arheoloških lokaliteta od kojih je najznačajniji lokalitet ranoromaničke crkva Sv. Spasa, a most sličan ovome se nalazi na rukavcu Cetine kod zaseoka Vukovići, nizvodno od Vukovića izvora rijeke Cetine. Zove se, a kako bi drugačije, Vukovića most.

No, vratimo se na Pločasti. I svratimo pri tome na društvene mreže.

- Danas bio doli i nisam mogao vjerovati. Uklanjaju stećke i stavljaju novi kamen – u potpunome šoku piše jedan od stanovnika cetinske krajine, a njegov će prijatelj:

- Evo, svjedočimo devastaciji istoga. Nekome je palo na pamet napraviti još stariji most i to od bračkog kamena, grublje štokovanog, jer ovaj srednjovjekovni je realno star jbg – veli i dodaje:

- Vrličani su Englezima predložili da na Stonehenge navuku osam centi stiropora i stave silikat boje pistacija, što bi ovi 99 posto mogli prihvatiti i realizirat.  

image
Zvonimir Barišin/Arhiv Cropix

Sad se bacamo na istraživanje. Što se precizno na Pločastom mostu događa...

- To je otprilike kao da se Getani pobune kako im je promaja, pa im Grad ugradi plastična vrata na Zlatna vrata - objašnjavaju nam Vrličani.

Atak na povijest


- Ovo je atak na prirodu, kulturu, povijesno naslijeđe, na sve! Most teritorijalno spada pod Vrliku. Pitanje je tko je raspisao natječaj, tko odobrio devastaciju, tko to financira, mislim da se koristi nepovoljna situacija u RH pa se rade ovakva lokalna pogodovanja nekom izvođaču. Ovo je kao da na crkvi sv. Spasa stavite PVC prozore ili inkartate pulsku Arenu. Pa gdje je ovdje struka, gdje su institucije?! Kako nitko iz šire javnosti ne zna za projekt?! - ljutito nam kaže Matko Vuković, Sinjanin i veliki zaljubljenik u kulturnu i povijesnu baštinu koji nije mogao ostati ravnodušan na ovu devastaciju jedinstvenog spomenika kulture koji krasi svaku turističku razglednicu Vrlike i Cetinskog kraja.

M. Ilić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. veljača 2021 19:49