StoryEditor
Split'dosta je!'

Na Bačvicama prosvjedovali zbog davanja školskog igrališta u zakup

Piše PSD.
31. siječnja 2015. - 16:43
Na mirnom prosvjedu ispred Osnovne škole "Pojišan" u subotu se okupilo 80-ak stanovnika Bačvica koji se žele izboriti za to da se školsko sportsko igralište tijekom cijelog dana prepusti na slobodno korištenje djeci iz kvarta, a ne da ga škola nakon 17.30 daje privatniku koji tu organizira školu nogometa koju roditelji plaćaju ili ga iznajmljuje rekreativcima. Kako je ranije objasnio školski ravnatelj Boris Poljak, privatnik školi ne plaća naknadu za korištenje, nego je 2006. godine uredio igralište, postavio umjetnu travu i ogradio ga, a zauzvrat ga 15 godina može koristiti u popodnevnim satima.

Što o tome misle mladi i stari s Bačvica, pokazali su na prosvjedu, pa je Lovre Dell'Orco, učenik osmog razreda OŠ "Pojišan", rekao kako na igralište želi dolaziti subotom i nedjeljom, ali je tada zaključano, zbog čega mora preskakati visoku ogradu koja je opasna.

– Ako ne preskačem ogradu, onda vikendom nemam gdje igrati nogomet. Želim da nam se otključa ulaz na igralište – kazao je mladi Lovro.

Osmaš Valian Vetma kaže da je došao na prosvjed jer bi želio da se teren oslobodi da bi se djeca na njemu mogla igrati i zabavljati, a ne da su u kući, gdje igraju igrice.

– Kada popodne škola nogometa ima treninge, onda na branke stave mreže, a kad je igralište slobodno, a to je ujutro za vrijeme nastave u školi i kad imamo odmor, onda oni te mreže skinu i tako pokazuju da uopće nemaju poštovanja prema nama – kaže Vetma.

'Prave nas ludima'

– Za malu djecu iz kvarta bilo bi dobro da se igralište otključa da tu mogu dolaziti s roditeljima. Ponekad djeca od sedam, osam godina pokušavaju ući na igralište preko ograde. Htio bih stalno igrati nogomet na školskom igralištu, a otključano je samo ujutro, kad je nastava pa tada ne možemo igrati, a popodne ovdje igram nogomet jer sam član nogometnoga kluba koji koristi teren – rekao nam je mladi Luka Šegvić, učenik osmog razreda.
Klinci i odrasli s Bačvica nosili su transparente "Gradonačelniče, zaštiti dicu", "Plati 300 kuna pa se igraj, ili na ulicu pa se drogiraj"

– Moje se dijete godinama nije imalo prilike igrati na školskom sportskom igralištu, a onda okolo plaćamo korištenje igrališta jer više ništa nije mukte. Sada je moj sin gimnazijalac i ovdje sam došla iz solidarnosti, da bi se barem buduće generacije djece mogle ovdje igrati. Još najbolje da djeci kažemo da što će trčati vani jer da im je bolje da sjede doma i igraju PlayStation – kaže Zrinka Udiljak.

Umirovljeni pukovnik Željko Petko, koji je bio u Vijeću roditelja kad se postavljala umjetna trava, tvrdi da privatnik nije uložio niti 500 kuna u školsko igralište, da je trava stara i skrpana, pokazuje kako žice iz ograda vire na sve strane…

– Prave nas ludima da se ovdje ozbiljno ulagalo, a mi roditelji s Bačvica samo tražimo da se djeca mogu slobodno igrati na školskom igralištu – rekao je Željko Petko.


Zaninović: Prosvjedovat ćemo svake subote

– OŠ "Pojišan" jedina je škola u Hrvatskoj koja je sve svoje vanjske terene dala na korištenje privatniku, a na ulicu su izbačena djeca kojima roditelji ne mogu plaćati privatnu školu nogometa. Dok se igralište ne vrati djeci kojoj i pripada, prosvjedovat ćemo ispred škole svake subote u 11 sati – kazao nam je Tomislav Zaninović, čelnik Gradskog kotara Bačvice, dodavši da školu posprdno zovu "Emmezeta" jer nema kutka koji nije iznajmljen
.

Ravnatelj: Izabrali smo najbolje

Ravnatelj Boris Poljak kaže da je Osnovna škola Pojišan 2006. godina krenula u provedbu javnog natječaja za izbor partnera koji bi uredio školska sportska igrališta i s kojim bi se sklopio ugovor o materijalno-tehničkoj i športsko-edukativnoj suradnji temeljem suglasnosti Grada Splita od 17. ožujka 2006. godine, odluke Vijeća roditelja od 21. lipnja i odluke Školskog odbora od 26. lipnja iste godine.

- Školski odbor je 09. listopada 2006. izabrao ponudu športskog kluba „Pomak“ koja je bila najpovoljnija. Najbliže ugovoru koje je naša škola sklopila je bi bilo javno-privatno partnerstvo. Pored redovitih izvješća i nadzora u školi, taj ugovor je bio predmetom inspekcijskog nadzora u siječnju 2009.godine kada je potvrđeno da nema propusta i da su sve radnje obavljene u skladu sa zakonom. U Drugoj policijskoj postaji lako se može provjeriti koliko smo puta zbog problema bili primorani tražiti njihovu pomoć prije nego što su igrališta ograđena. Svima u kotaru je poznato u kakvom je stanju tada bila škola, športski tereni i okoliš.

Pri sklapanju ugovora smo vodili računa da to bude na najmanji mogući rok (15 godina), a po isteku ugovora sve napravljeno će ostati u trajnom vlasništvu škole. Naš partner nije sve ovo napravio samo iz čistog altruizma, nego je u tome vidio i nekakav svoj interes- u ovom slučaju to je pravo korištenja uređenih terena ispred škole od 17,30 sati do 20,30 sati i to za potrebe Nogometnog kluba Pomak u koji je učlanjeno više od 80 posto djece naše škole. Poznato je da srijedom navečer iza 20,30 sati, nedjeljom kroz jutro i navečer besplatne termine koriste rekreativci i mladež kotara Bačvice. Ostali slobodni večernji termini i tijekom vikenda su na raspolaganju svim zainteresiranim u kotaru koji se obrate u školu s tim da tereni zaključaju zimi iza 22 sata, odnosno ljeti nakon 23 sata. Ključevi su nuđeni Kotaru, ali nisu ih htjeli uzeti – kaže ravnatelj Poljak.

Tanja Gattin Zebić
FOTO: PAUN PAUNOVIĆ / CROPIX

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 08:54