StoryEditorOCM
SplitBrdo prošlosti – oaza budućnosti

Muke po Marjanu: u dvije godine milijunskog projekta nije izgrađen nijedan ključni objekt!; Javna ustanova traži produljenje dozvole za radove, ali bez adrenalinskog parka i paintball terena

1. srpnja 2019. - 22:30

U Službenom glasniku gradske uprave objavljeno je kako je, odlukom poteštata Andre Krstulovića Opare, kao najpovoljniji ponuditelj za izgradnju brdskih biciklističkih staza na Marjanu odabrana tvrtka "Cestar" s ponudom od 660.000 kuna.

Ista tvrtka izabrana je i za uređenje boćališta na Benama, s ponudom od 82.000 kuna. Prošli put smo pisali kako je Vinko Miketek, predsjednik Biciklističkog kluba "Krš", koji ima više od 20 godina iskustva u tom sportu, kazao da način na koji je predviđena trasa, s razbijanjem kamenih vrhova, ravnanjem ulegnutih dijelova terena kameno-zemljanim materijalom, te širinom staze od 1,6 metara, nema nikakve veze s onim što se smatra brdskim biciklizmom.

Iskusni biciklist: Nigdje u svijetu mehanizacija ne obrađuje brdske staze, osim na Marjanu!?

Međutim, zanimljivo je i to kako je "Cestar" odabran u vrijeme kad je poslovima za koje je angažiran istjecao rok. Naime, Županija je dala dopuštenje da se svi zahvati u sklopu EU-ova projekta "Marjan 2020.: Brdo prošlosti – oaza budućnosti" mogu obaviti u razdoblju od svibnja 2017. do konca svibnja ove godine.

Dakle, spomenuta tvrtka je odabrana da bude izvođač u svibnju, kad je bilo jasno da ne može obaviti radove. Sad je već istekao rok u kojem je bilo dopušteno da zahvati uopće počnu. Što se može napraviti, upitali smo odgovorne u Županiji.

– Dopuštenje se izdaje na određeni rok, te ako planirani radovi nisu obavljeni u ostavljenom roku, potrebno je zatražiti produžetak roka uz odgovarajuće obrazloženje. Dana 21. lipnja 2019. Javna ustanova za upravljanje Marjanom podnijela nam je zahtjev za produženje roka trajanja predmetnog dopuštenja do završetka trajanja projekta "Marjan 2020.: Brdo prošlosti – oaza budućnosti", odnosno do 31. prosinca iduće godine. O zahtjevu Javne ustanove će se odlučiti u zakonskom roku – odgovorila nam je Marija Vuković, v.d. pročelnika županijskog Upravnog odjela za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša.

Gradska institucija zadužena za upravljanje park-šumom podnijela je prvi zahtjev za izvođenje radova po EU-ovu projektu još u travnju 2017. godine. No, 30. svibnja 2019. istekao je rok od dvije godine otkad je Županija izdala dopuštenje za izvođenje zahvata, a ništa nije realizirano po tom projektu, ukupno vrijednom 26 milijuna kuna, za koji je Unija odobrila nepovratno sufinanciranje od 16 milijuna kuna.

U sklopu spomenutog projekta nije se izvelo: revitalizaciju Botaničkog vrta, adaptaciju i opremanje kamenih kućica, revitalizaciju Dječjega grada, školu u prirodi za djecu, piknik-zone "Prvi vrh" i "Bene", trim i pješačke staze, biciklističke brdske putove, obnovu i dopunu signalizacije, komunalnu opremu, opremu za evidenciju, praćenje i kontrolu posjetitelja...

Koordinator Kriznog stožera Civilne zaštite za Marjan Nenad Ružić kazao je kako se neće moći obavljati radovi u vrijeme dok traje sanacija šume zbog potkornjaka.

No, nije samo kukac kriv zašto su prošle dvije godine a da se ništa nije napravilo. Dozvola za radove je dobivena pola godine prije nego je obznanjeno kako je novac osiguran. Natječaji za izvođače su sporo raspisivani, neki su propali, pa su morali biti ponovljeni, sve je išlo birokratski traljavo.

Također, za vidilicu na Telegrinu je mijenjan projekt jer konzervatori nisu htjeli dati suglasnost na izvornu verziju. Po svemu sudeći, slično bi izgledalo i bez problema s nametnikom koji je uništio dio šume. Dapače, neke od nabrojenih zahvata moglo se izvesti neovisno o sanaciji zaraženih stabala.

Tako, na primjer, Javna ustanova u bivšoj trafostanici na Trumbićevoj obali, nasuprot gradilišta hotela "Ambasador", još nije otvorila informacijski centar, za koji su 2017. dobili 137.000 kuna od Ministarstva turizma.

Da cijeli EU-ov projekt nije vođen uspješno, govori i to što o njemu nije bilo javne rasprave na kojoj bi se provjerilo koje su stavke potrebne. Zbog toga su neki prijedlozi Krešimira Budiše, gradonačelnikova savjetnika za EU-ove fondove, izazvali veliki otpor javnosti kroz medije i društvene mreže, jer su bili u neskladu s načinom na koji većina građana doživljava budućnost park-šume, poput paintball terena ili adrenalinskog parka, a ni betoniranje površine na Benama radi vježbališta na otvorenom nije dočekano s oduševljenjem.

Projekt "Marjan 2020." traje do prosinca iduće godine, što znači da za sve navedeno ima još godinu i pol da se realizira.

Uzmemo li da je još neizvjesna uspješnost sanacije šume, koja je izazvala dosta kontroverzija, dapače iz Javne ustanove su poslali nekoliko prijava nadležnim tijelima, pitanje je hoće li se sve stavke EU-ova projekta realizirati do krajnjeg roka, posebice ako se na jesen pokaže da potkornjaci opet napadaju zdrava stabla.

Zbogom adrenalinu i paintballu

U novom zahtjevu Javne ustanove za produženje roka za obavljanje radova na Marjanu više nema adrenalinskog parka i paintball terena.

– Javna ustanova za upravljanje park-šumom je 21. lipnja 2019. podnijela zahtjev za produženje roka izvođenja radova iz dopuštenja od 27. travnja 2017. godine. U zahtjevu se traži produženje roka provođenja zahvata do 31. prosinca 2020. godine. Javna ustanova u zahtjevu je navela da se iz novog dopuštenja izostave podtočke 4. i 5. koje se odnose na uređenje površine za paintball i postavljanje adrenalinskog parka. Rješenjem od 18. lipnja 2019. naš Upravni odjel djelomično je poništio dopuštenje, i to upravo za navedena dva zahvata – stoji u odgovoru Marije Vuković, vršiteljice dužnosti pročelnika.

KRONOLOGIJA SLUČAJA

27. travnja 2017. – Županija izdaje dopuštenje Javnoj ustanovi za obavljanje radova na Marjanu

31. svibnja 2019. – istječe rok za obavljanje zahvata po tom odobrenju, ali ključnim radovima ni traga

21. lipnja 2019. – Javna ustanova za upravljanje park-šumom podnosi zahtjev za produženje roka iz prijašnjeg dopuštenja

31. prosinca 2020. – zadnji dan provedbe projekta 'Marjan 2020.', ali i produljenja roka izdanog od Županije

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 21:08