StoryEditor
Splitima li razloga za paniku?

Možemo li mirni na peškariju? Pronalazak opasne bakterije u školjkama zatekao i splitskog 'doktora od ribe', kupcima je uputio koristan savjet, a evo što kažu stručnjaci

Piše Ana Franić
18. travnja 2019. - 14:48
ponuda_ribarnica7-260614-1

Vijest da je Ministarstvo poljoprivrede sa splitske peškarije u srijedu povuklo dagnje u kojima je utvrđena bakterija Escherichia coli uzbunila je građane, a mi smo odlučili provjeriti ima li razloga za brigu.

Inspektori na splitskoj peškariji: u omiljenoj morskoj deliciji pronađena opasna bakterija!

- Ne pamtim ovakvu situaciju, ne znam što bih rekao. Znam samo da Splićani koliko vidim nemaju naviku kupovati školjke. Zbog čega je to tako ne znam, ali kod kupnje školjaka treba biti dodatno oprezan jer ako prodavač 'uvali' stare može biti svega. Savjetujem svima da školjku dotaknu prije kupovine, ako se zatvara znači da je živa, a ako ne reagira nemojte to kupovati - savjetuje Zlatko Ivulić, legendarni urar i 'doktor od ribe'.

Dagnje pakirane u mrežici od jednog kilograma, koje proizvodi i pakira Obrt za ribarstvo, trgovinu i usluge “Katić” iz Šibenika, Ministarstvo poljoprivrede povuklo je sa tržišta jer proizvod nije u skladu s europskom uredbom br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Riječ je o dagnjama pakiranima u mrežici od jednog kilograma pod LOT brojem 132872, s datumom proizvodnje 12. travnja 2019., u kojima je utvrđena bakterija Escherichia coli.

- Mjesta panici nema! Ovaj slučaj je dokazao da sustav monitoringa kakvoće školjkaša funkcionira i godinama radi dobro. Nisam upućen u konkretnu situaciju, ali kontrola postoji kako bi se moglo odmah reagirati i iz predostrožnosti s tržišta povući školjke koje ne odgovaraju zadanim zakonskim parametrima. Rezultati kvalitete školjaka kod nas su dobri, ali može se dogoditi da "izlete van škvare" - objašnjava Mladen Šolić, šef laboratorija za mikrobiologiju pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. rujan 2020 11:19