StoryEditor
Splitpodržalo ga 14 vijećnika

Mostovac Čikotić uspio prikupiti potpise za još jednu tematsku sjednicu GV-a o Marjanu; Gradonačelnik je dužan sazvati u roku 15 dana, evo o kojim će se gorućim pitanjima raspravljati

14. studenog 2019. - 19:24
gradsko_vijece22-121119

Gradsko vijeće Grada Splita po treći puta će održati tematsku sjednicu o park šumi Marjan. Prijedlog predsjednika GO Mosta Ante Čikotića potpisalo je 14 vijećnika.

Zahtjev su potpisali Most, SDP, Pametno i Tonči Blažević iz HSLS-a. Potpisnici predlažu “tematsku raspravu o imovinsko-pravnim odnosima u Park šumi Marjan u odnosu na stvarna prava na šumi i šumskom zemljištu, upravljanje, gospodarenje, korištenje i raspolaganje šumom i šumskim zemljištem, što je pitanje osobito značajno za Grad Split”.

Predlaže se da se na sjednicu pozovu Državno odvjetništvo (koje potražuje od Grada tabularnu izjavu kojim bi državi prepustio vlasništvo nad park šumom), Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Javna ustanova za upravljanje PŠ Marjan, Hrvatske šume, te udruge Društvo Marjan i Sunce.

Osim imovinsko-pravnih problema, vezanih za pitanje pripada li Marjan Gradu ili Republici Hrvatskoj, vijećnike bi se upoznalo sa aktualnim problemima oko upravljaja i gospodarenja park šumom.

Naime, trenutno nema onoga tko bi se zakonito bavio šumarskim radovima, jer Javna ustanova za to nije ovlaštena od Grada. Postoje mogućnosti da gospodarenje Marjanom preuzmu Hrvatske šume, a da Javna ustanova njime upravlja, ali vijećnike bi se upoznalo i sa pretpostavkama koje bi trebale biti zadovoljene da Javna ustanova upravlja i gospodari park-šumom.

Ističe se da nije moguće izraditi temeljni akt za gospodarenje šumom dok se ne riješi vlasničko pitanje. 

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić uputio je gradonačelniku Andru Krstuloviću Opari Prijedlog sa potpisima vijećnika, uz napomenu da je s obzirom na broj potpisa vijećnika dužan sazvati sjednicu u roku od 15 dana od primitka Prijedloga.

- Molim Vas da zbog što kvalitetnije rasprave na Gradskom vijeću dostavite materijale kao prilog tematskoj raspravi - napisao je predsjednik Gradskog vijeća gradonačelniku.

 

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 09:03