stdClass Object ( [id] => 1188982 [title] => Mostov kandidat za gradonačelnika dr. sc. Josip Markotić: Pokazali smo da je moguće baviti se politikom na drukčiji način, nismo uzeli ništa; Otkriva i kako bi riješio goruće gradske probleme [alias] => mostov-kandidat-za-gradonacelnika-dr-sc-josip-markotic-pokazali-smo-da-je-moguce-baviti-se-politikom-na-drukciji-nacin-nismo-uzeli-nista-otkriva-i-kako-bi-rijesio-goruce-gradske-probleme [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dr. sc. Josip Markotić (44) iz stranke Most kandidirao se za splitskoga gradonačelnika nakon dvostrukoga vijećničkog staža u Gradskom vijeću.

Splitski doktor bioetike donedavno je predavao na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a ističe kako su željeli građanima ponuditi drukčiji put, drugu opciju, koja će se baviti konkretnim problemima građana. Nadovezuje se njegova ponuda na rad mostovaca u splitskom Gradskom vijeću, gdje su zapaženi kao vrijedni i konstruktivni, kao dio vladajućih s Centrom su surađivali na osnovi projekata, dolazili su pripremljeni na sjednice, predlažući mnoštvo amandmana, te među građanima stvorili imidž marljivih vijećnika.

– Premda je mnogima bilo zbunjujuće što smo pružili ruku suradnje strankama s kojima ne dijelimo svjetonazor, kao što su Centar, Možemo, Pametno i SDP, naša je argumentacija od početka bila jasna: surađivat ćemo sa svima koji pokažu volju da rade na korist građana. Podržavali smo provođenje komunalnog reda koji su na gradske ulice uvodili bivši gradonačelnik Ivica Puljka i njegov zamjenik Bojan Ivošević, premda se nismo uvijek slagali s Bojanovim agresivnim pristupom.

Priči došao kraj

Kad je eskaliralo njegovim verbalnim napadom na vašu urednicu, ogradili smo se od takvog postupka, a kada je došla optužnica DORH-a, tražili smo razgovor s Puljkom, koji u nekoliko tjedana nije našao sat vremena za sastanak. Tako je priči došao kraj, bilo je očito da idemo na nove izbore.

Dojam je da su vijećnici na posljednjem Gradskom vijeću nanijeli izravnu štetu građanima zbog neizglasavanja projekta "Split parkinga" za gradnju i uređenje niza kvartovskih garaža?

– Složit ću se da je to propuštena prilika ili, kako ste rekli, nanesena šteta, ali nemojmo stavljati sve vijećnike u istu vreću. Mi iz Mosta bili smo spremni poduprijeti tu odluku jer znamo koliko je važna, ali dio vijećnika ostalih stranaka je opstruirao i tu nije bilo pomoći. Premda, može se postaviti i pitanje zbog čega je tako važna odluka došla na Gradsko vijeće tek na posljednjoj sjednici i zašto su materijali vijećnicima dostavljeni samo nekoliko dana prije sjednice, kad je bilo jasno da svi žele samo nove izbore.

Zapaženi ste kao vijećnici koji su na sjednice Gradskog vijeća dolazili pripremljeni, iznoseći niz dobro argumentiranih prijedloga?

– Iza toga stoje dani velikog truda i rada; posebno bih želio zahvaliti kolegici Ivani Ljulj Cvitanić i kolegi Ivici Grkoviću. Ipak, nije to bilo neko otkrivanje tople vode, naša je strategija bila slušati građane i pomoći u rješavanju konkretnih problema.

Milijun problema

Na Gradskom vijeću pokušali smo potaknuti okončanje problema koji se mogu riješiti, a ima ih milijun, posebno infrastrukturnih. Primjerice, zalagali smo se da se riješe pristupne ceste do POS-ova naselja na Korešnici, koje ima riješene papire, a nema pristup. To bi trebao biti prvi korak, za razliku od sanjarenja o novim lokacijama POS-a koje su na dugom štapu.

U prošlome mandatu, na našu su inicijativu izjednačene cijene gradskih i privatnih vrtića. Tražili smo da se roditeljima koji ostvaruju uvjete za upis djece u vrtiće a nisu upisani zbog nedostatnih kapaciteta, pomogne naknadom, a ne da im se jednostavno kaže: nema vrtića i tko zna kad će ih biti.

Jedan od prijedloga iz našeg programa bilo je i osnivanje splitskog filmskog ureda, koji bi uskoro trebao početi s radom. Bavili smo se i problemima mjesnih odbora; osim što je došao na polaganje kamena temeljca za vatrogasni dom u Slatinama, mislim da Puljak kao gradonačelnik nikad nije posjetio Sitno, Srinjine, Žrnovnicu, Kamen.

A na Šinama, koje su plansko uređeno naselje, građani Splita nemaju ceste, kanalizaciju, gotovo nikakvu infrastrukturu... Naš je prijedlog prema gradonačelniku bio – oko toga smo se usuglasili prije konstituiranja Gradskog vijeća – da se kao veliki projekt prihvati više manjih ulaganja u do sada zapuštene dijelove grada.

"Zakomplicirali" ste rušenje ilegalnih štekata po gradu i ostakljivanje prema planu gradskih službi?

– Ne, nismo zakomplicirali, nego smo tražili da se jasno komunicira temelj po kojem nije moguće predvidjeti legalno obavljanje djelatnosti u zatvorenim štekatima bez štete za Grad, premda to nekim ugostiteljima u zimskom razdoblju osigurava promet kojim mogu zadržati sve zaposlenike i opstati.

Na temelju podataka gradskog upravnog tijela, utvrdili smo da postoji četrdesetak korisnika koji su imali ugovore s Gradom za zatvorene štekate i štekate sa zaštitom od vjetra i kiše, te su uplaćivali milijun kuna naknade u gradski proračun, što je deset posto toga prihoda. Ti ugostitelji ne mogu biti izjednačeni s njihovim brojnim kolegama koji su imali ugovore za otvoreni štekat, a ostaklili su ih.

Dalje, ne može se po istom principu rješavati i Riva i gradska jezgra i prigradska naselja. Pravilnici gradonačelnika Krstulovića Opare i Puljka nisu bili usklađeni sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu jer je sva ta pitanja ovlašteno urediti isključivo Gradsko vijeće svojom odlukom o komunalnom redu.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Borba za zaradu

Kako biste riješili probleme s mladim turistima u gradskoj jezgri koji maltretiraju ono malo preostalih stanovnika?

– Turizmom se, nažalost, ne bavimo dugoročno i strateški, nego se on razvija po inerciji i slučajno. Od broja noćenja puno je bitnije pratiti kolika je turistička potrošnja i disperzira li se ona na lokalno gospodarstvo. Borba za zaradom ne smije dovesti do toga da se prestane voditi računa o potrebama lokalnog stanovništva i o staroj gradskoj jezgri, zbog koje taj turizam i postoji.

A i UNESCO je upozoravao da bi prevelik broj turista mogao ugroziti zaštićena područja. Mlade turiste može se maknuti iz centra grada na način da im se ponudi sadržaj, na primjer, na Žnjanu. Naravno, za sve to treba postojati strategija.

Ima li nade za konačno smirivanje strasti oko Marjana? Smatrate li da je koordinator Srđan Marinić krivac za kaos koji se tamo događa?

Srđan Marinić zasigurno nije glavni generator lošeg stanja u Javnoj ustanovi Park-šuma Marjan, ali njegova uloga koordinatora nije se pokazala najsretnijim rješenjem. Stvorio se dojam da imamo paralelnu vlast u toj ustanovi i da Marinić iz sjene upravlja ustanovom a bez formalne odgovornosti. Da nije pala vlast u gradu, naš prijedlog bi bio da gradonačelnik formalno imenuje Marinića u Upravno vijeće i na taj način bi Marinić preuzeo i formalnu odgovornost za stanje u toj javnoj ustanovi.

Hoće li Most na lokalne izbore izići samostalno i kako procjenjujete vaše šanse?

– Most će na izbore izići samostalno. Uvjereni smo u odličan rezultat jer nam se javlja sve više ljudi koji do sada nisu izlazili na izbore i koji su prepoznali u našem radu iskrenu borbu i zalaganje za javni interes i za konkretne gradske probleme.

Zbog čega bi građani trebali glasati za vas?

– Naša legitimacija i razlog zbog kojeg građani s punim povjerenjem mogu nama dati glas jest činjenica da smo pokazali da se može drukčije. Proteklih godinu dana pokazali smo da se može participirati u vladajućoj većini bez trgovine foteljama i traženja ikakvih funkcija i sinekura. Nismo uzeli ništa. Pokazali smo da je moguće baviti se politikom na drukčiji način, isključivo za javni interes i dobro zajednice u kojoj živimo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => doktor bioetike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => doktor bioetike 0 7135 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-29 15:05:36 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-02 05:50:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-02 05:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2257 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21822034.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/29\/21822032.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21822034_1920.jpg":"1920x1080","k_21822034_1280.jpg":"1280x1280","k_21822034_1024.jpg":"1024x1024","k_21822034_640.jpg":"640x640","k_21822034_480.jpg":"480x480","k_21822034_340.jpg":"340x340","k_21822034_220.jpg":"220x220","o_21822034_1280.jpg":"1280x853","o_21822034_1024.jpg":"1024x682","o_21822034_640.jpg":"640x426","o_21822034_480.jpg":"480x320","o_21822034_340.jpg":"340x226","o_21822034_220.jpg":"220x146","h_21822034_1280.jpg":"1280x854","h_21822034_1024.jpg":"1024x683","h_21822034_640.jpg":"640x427","h_21822034_480.jpg":"480x320","h_21822034_340.jpg":"340x227","h_21822034_220.jpg":"220x147","pp_21822034_1280.jpg":"1006x1280","pp_21822034_1024.jpg":"805x1024","pp_21822034_640.jpg":"503x640","pp_21822034_480.jpg":"377x480","pp_21822034_340.jpg":"267x340","pp_21822034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","hd_21822032_1920.jpg":"1920x1080","k_21822032_1280.jpg":"1280x1280","k_21822032_1024.jpg":"1024x1024","k_21822032_640.jpg":"640x640","k_21822032_480.jpg":"480x480","k_21822032_340.jpg":"340x340","k_21822032_220.jpg":"220x220","o_21822032_1280.jpg":"1280x840","o_21822032_1024.jpg":"1024x672","o_21822032_640.jpg":"640x420","o_21822032_480.jpg":"480x315","o_21822032_340.jpg":"340x223","o_21822032_220.jpg":"220x144","h_21822032_1280.jpg":"1280x854","h_21822032_1024.jpg":"1024x683","h_21822032_640.jpg":"640x427","h_21822032_480.jpg":"480x320","h_21822032_340.jpg":"340x227","h_21822032_220.jpg":"220x147","pp_21822032_1280.jpg":"1006x1280","pp_21822032_1024.jpg":"805x1024","pp_21822032_640.jpg":"503x640","pp_21822032_480.jpg":"377x480","pp_21822032_340.jpg":"267x340","pp_21822032_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4376629 Threads: 5 Questions: 138693725 Slow queries: 59212 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4144091 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/mostov-kandidat-za-gradonacelnika-dr-sc-josip-markotic-pokazali-smo-da-je-moguce-baviti-se-politikom-na-drukciji-nacin-nismo-uzeli-nista-otkriva-i-kako-bi-rijesio-goruce-gradske-probleme-1188982 [printLink] => /split/mostov-kandidat-za-gradonacelnika-dr-sc-josip-markotic-pokazali-smo-da-je-moguce-baviti-se-politikom-na-drukciji-nacin-nismo-uzeli-nista-otkriva-i-kako-bi-rijesio-goruce-gradske-probleme-1188982?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531512 [name] => Josip Markotić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-29 17:03:02 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-markotic [link] => /tag/josip-markotic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633163 [name] => kandidat za gradonačelnika Splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-12 12:09:19 [main_article_id] => 0 [alias] => kandidat-za-gradonacelnika-splita [link] => /tag/kandidat-za-gradonacelnika-splita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 352056 [name] => most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => most [link] => /tag/most ) [3] => stdClass Object ( [id] => 321481 [name] => izbori split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-split [link] => /tag/izbori-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => doktor bioetike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mostov kandidat za gradonačelnika dr. sc. Josip Markotić: Pokazali smo da je moguće baviti se politikom na drukčiji način, nismo uzeli ništa; Otkriva i kako bi riješio goruće gradske probleme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21822034.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21822034.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/29/21822032.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dr. sc. Josip Markotić (44) iz stranke Most kandidirao se za splitskoga gradonačelnika nakon dvostrukoga vijećničkog staža u Gradskom vijeću.

Splitski doktor bioetike donedavno je predavao na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a ističe kako su željeli građanima ponuditi drukčiji put, drugu opciju, koja će se baviti konkretnim problemima građana. Nadovezuje se njegova ponuda na rad mostovaca u splitskom Gradskom vijeću, gdje su zapaženi kao vrijedni i konstruktivni, kao dio vladajućih s Centrom su surađivali na osnovi projekata, dolazili su pripremljeni na sjednice, predlažući mnoštvo amandmana, te među građanima stvorili imidž marljivih vijećnika.

– Premda je mnogima bilo zbunjujuće što smo pružili ruku suradnje strankama s kojima ne dijelimo svjetonazor, kao što su Centar, Možemo, Pametno i SDP, naša je argumentacija od početka bila jasna: surađivat ćemo sa svima koji pokažu volju da rade na korist građana. Podržavali smo provođenje komunalnog reda koji su na gradske ulice uvodili bivši gradonačelnik Ivica Puljka i njegov zamjenik Bojan Ivošević, premda se nismo uvijek slagali s Bojanovim agresivnim pristupom.

Priči došao kraj

Kad je eskaliralo njegovim verbalnim napadom na vašu urednicu, ogradili smo se od takvog postupka, a kada je došla optužnica DORH-a, tražili smo razgovor s Puljkom, koji u nekoliko tjedana nije našao sat vremena za sastanak. Tako je priči došao kraj, bilo je očito da idemo na nove izbore.

Dojam je da su vijećnici na posljednjem Gradskom vijeću nanijeli izravnu štetu građanima zbog neizglasavanja projekta "Split parkinga" za gradnju i uređenje niza kvartovskih garaža?

– Složit ću se da je to propuštena prilika ili, kako ste rekli, nanesena šteta, ali nemojmo stavljati sve vijećnike u istu vreću. Mi iz Mosta bili smo spremni poduprijeti tu odluku jer znamo koliko je važna, ali dio vijećnika ostalih stranaka je opstruirao i tu nije bilo pomoći. Premda, može se postaviti i pitanje zbog čega je tako važna odluka došla na Gradsko vijeće tek na posljednjoj sjednici i zašto su materijali vijećnicima dostavljeni samo nekoliko dana prije sjednice, kad je bilo jasno da svi žele samo nove izbore.

Zapaženi ste kao vijećnici koji su na sjednice Gradskog vijeća dolazili pripremljeni, iznoseći niz dobro argumentiranih prijedloga?

– Iza toga stoje dani velikog truda i rada; posebno bih želio zahvaliti kolegici Ivani Ljulj Cvitanić i kolegi Ivici Grkoviću. Ipak, nije to bilo neko otkrivanje tople vode, naša je strategija bila slušati građane i pomoći u rješavanju konkretnih problema.

Milijun problema

Na Gradskom vijeću pokušali smo potaknuti okončanje problema koji se mogu riješiti, a ima ih milijun, posebno infrastrukturnih. Primjerice, zalagali smo se da se riješe pristupne ceste do POS-ova naselja na Korešnici, koje ima riješene papire, a nema pristup. To bi trebao biti prvi korak, za razliku od sanjarenja o novim lokacijama POS-a koje su na dugom štapu.

U prošlome mandatu, na našu su inicijativu izjednačene cijene gradskih i privatnih vrtića. Tražili smo da se roditeljima koji ostvaruju uvjete za upis djece u vrtiće a nisu upisani zbog nedostatnih kapaciteta, pomogne naknadom, a ne da im se jednostavno kaže: nema vrtića i tko zna kad će ih biti.

Jedan od prijedloga iz našeg programa bilo je i osnivanje splitskog filmskog ureda, koji bi uskoro trebao početi s radom. Bavili smo se i problemima mjesnih odbora; osim što je došao na polaganje kamena temeljca za vatrogasni dom u Slatinama, mislim da Puljak kao gradonačelnik nikad nije posjetio Sitno, Srinjine, Žrnovnicu, Kamen.

A na Šinama, koje su plansko uređeno naselje, građani Splita nemaju ceste, kanalizaciju, gotovo nikakvu infrastrukturu... Naš je prijedlog prema gradonačelniku bio – oko toga smo se usuglasili prije konstituiranja Gradskog vijeća – da se kao veliki projekt prihvati više manjih ulaganja u do sada zapuštene dijelove grada.

"Zakomplicirali" ste rušenje ilegalnih štekata po gradu i ostakljivanje prema planu gradskih službi?

– Ne, nismo zakomplicirali, nego smo tražili da se jasno komunicira temelj po kojem nije moguće predvidjeti legalno obavljanje djelatnosti u zatvorenim štekatima bez štete za Grad, premda to nekim ugostiteljima u zimskom razdoblju osigurava promet kojim mogu zadržati sve zaposlenike i opstati.

Na temelju podataka gradskog upravnog tijela, utvrdili smo da postoji četrdesetak korisnika koji su imali ugovore s Gradom za zatvorene štekate i štekate sa zaštitom od vjetra i kiše, te su uplaćivali milijun kuna naknade u gradski proračun, što je deset posto toga prihoda. Ti ugostitelji ne mogu biti izjednačeni s njihovim brojnim kolegama koji su imali ugovore za otvoreni štekat, a ostaklili su ih.

Dalje, ne može se po istom principu rješavati i Riva i gradska jezgra i prigradska naselja. Pravilnici gradonačelnika Krstulovića Opare i Puljka nisu bili usklađeni sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu jer je sva ta pitanja ovlašteno urediti isključivo Gradsko vijeće svojom odlukom o komunalnom redu.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Borba za zaradu

Kako biste riješili probleme s mladim turistima u gradskoj jezgri koji maltretiraju ono malo preostalih stanovnika?

– Turizmom se, nažalost, ne bavimo dugoročno i strateški, nego se on razvija po inerciji i slučajno. Od broja noćenja puno je bitnije pratiti kolika je turistička potrošnja i disperzira li se ona na lokalno gospodarstvo. Borba za zaradom ne smije dovesti do toga da se prestane voditi računa o potrebama lokalnog stanovništva i o staroj gradskoj jezgri, zbog koje taj turizam i postoji.

A i UNESCO je upozoravao da bi prevelik broj turista mogao ugroziti zaštićena područja. Mlade turiste može se maknuti iz centra grada na način da im se ponudi sadržaj, na primjer, na Žnjanu. Naravno, za sve to treba postojati strategija.

Ima li nade za konačno smirivanje strasti oko Marjana? Smatrate li da je koordinator Srđan Marinić krivac za kaos koji se tamo događa?

Srđan Marinić zasigurno nije glavni generator lošeg stanja u Javnoj ustanovi Park-šuma Marjan, ali njegova uloga koordinatora nije se pokazala najsretnijim rješenjem. Stvorio se dojam da imamo paralelnu vlast u toj ustanovi i da Marinić iz sjene upravlja ustanovom a bez formalne odgovornosti. Da nije pala vlast u gradu, naš prijedlog bi bio da gradonačelnik formalno imenuje Marinića u Upravno vijeće i na taj način bi Marinić preuzeo i formalnu odgovornost za stanje u toj javnoj ustanovi.

Hoće li Most na lokalne izbore izići samostalno i kako procjenjujete vaše šanse?

– Most će na izbore izići samostalno. Uvjereni smo u odličan rezultat jer nam se javlja sve više ljudi koji do sada nisu izlazili na izbore i koji su prepoznali u našem radu iskrenu borbu i zalaganje za javni interes i za konkretne gradske probleme.

Zbog čega bi građani trebali glasati za vas?

– Naša legitimacija i razlog zbog kojeg građani s punim povjerenjem mogu nama dati glas jest činjenica da smo pokazali da se može drukčije. Proteklih godinu dana pokazali smo da se može participirati u vladajućoj većini bez trgovine foteljama i traženja ikakvih funkcija i sinekura. Nismo uzeli ništa. Pokazali smo da je moguće baviti se politikom na drukčiji način, isključivo za javni interes i dobro zajednice u kojoj živimo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/mostov-kandidat-za-gradonacelnika-dr-sc-josip-markotic-pokazali-smo-da-je-moguce-baviti-se-politikom-na-drukciji-nacin-nismo-uzeli-nista-otkriva-i-kako-bi-rijesio-goruce-gradske-probleme-1188982 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a274f62c0189f2680e36b6d22edda781380582b3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mostov+kandidat+za+gradona%C4%8Delnika+dr.+sc.+Josip+Markoti%C4%87%3A+Pokazali+smo+da+je+mogu%C4%87e+baviti+se+politikom+na+druk%C4%8Diji+na%C4%8Din%2C+nismo+uzeli+ni%C5%A1ta%3B+Otkriva+i+kako+bi+rije%C5%A1io+goru%C4%87e+gradske+probleme&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmostov-kandidat-za-gradonacelnika-dr-sc-josip-markotic-pokazali-smo-da-je-moguce-baviti-se-politikom-na-drukciji-nacin-nismo-uzeli-nista-otkriva-i-kako-bi-rijesio-goruce-gradske-probleme-1188982 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmostov-kandidat-za-gradonacelnika-dr-sc-josip-markotic-pokazali-smo-da-je-moguce-baviti-se-politikom-na-drukciji-nacin-nismo-uzeli-nista-otkriva-i-kako-bi-rijesio-goruce-gradske-probleme-1188982 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => doktor bioetike [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitdoktor bioetike

Mostov kandidat za gradonačelnika dr. sc. Josip Markotić: Pokazali smo da je moguće baviti se politikom na drukčiji način, nismo uzeli ništa; Otkriva i kako bi riješio goruće gradske probleme

Piše Damir Šarac
2. svibnja 2022. - 07:49

Dr. sc. Josip Markotić (44) iz stranke Most kandidirao se za splitskoga gradonačelnika nakon dvostrukoga vijećničkog staža u Gradskom vijeću.

Splitski doktor bioetike donedavno je predavao na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a ističe kako su željeli građanima ponuditi drukčiji put, drugu opciju, koja će se baviti konkretnim problemima građana. Nadovezuje se njegova ponuda na rad mostovaca u splitskom Gradskom vijeću, gdje su zapaženi kao vrijedni i konstruktivni, kao dio vladajućih s Centrom su surađivali na osnovi projekata, dolazili su pripremljeni na sjednice, predlažući mnoštvo amandmana, te među građanima stvorili imidž marljivih vijećnika.

– Premda je mnogima bilo zbunjujuće što smo pružili ruku suradnje strankama s kojima ne dijelimo svjetonazor, kao što ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:11