StoryEditor
SplitOSOBNI STAV

‘Moji najbolji prijatelji su se odselili iz Dalmacije, a ja sam ostao sam. Oni žive dobre živote, sretni su, a ja sam nigdje. Zašto i ja nisam otišao? Jer sam j....a kukavica!‘

Piše M. P.
7. rujna 2021. - 16:45

Jedan mladić, ponukan tekstom "Što ne valja s pojedinim dalmatinskim ugostiteljima i ‘velikim gazdama‘, najbolje ćete shvatiti iz pisma vrhunskog konobara koji se vratio iz inozemstva, a onda je zažalio. Evo kako kradu, zakidaju goste, lažu...", poslao nam je svoje viđenje situacije u Hrvatskoj, te odgovor na pitanje zašto nije napustio Split.

- Kako san osta sam? Jedan prijatelj je otiša u Barcelonu, drugi u Švedsku, treći u neki njemački grad prekompliciranog imena, četvrti u toliko spominjanu Irsku. Bili smo klapa, izlazili, opijali se, barili ženske, putovali... A onda odrastaš, tražiš posa i svoje misto pod suncem.

A to sunce u Hrvatskoj grije drukčije, jedni se lipo osunčaju, a drugi su cili život u sjeni, iako su u načelu sposobniji od ovih prvih. Sićan se da je jedan od njih misecima tražio posa, javlja se na sve živo, ali uvik bi upao neko ko je imao nekoga, a on nije ima nikoga. Roditelji su mu sa sela, imaju nešto zemlje i sve su stukli u njegovo školovanje.

Zašto su moji prijatelji otišli? Dvojica su otišla radi love, a dvojica jer im Hrvatska ne daje ništa, živcirala ih je korupcija, sve stranke, pa ustaše i partizani, pa... A politički profil mojih prijatelja je od krajnje desnice do ljevice, svima je bio pun k...c sustava. I sad smo se vidili priko lita, gušta sam ih vidit, izgrlit, izljubiti... Falili su mi. Zadovoljni su, pita sam ih sta im najviše fali? Kažu - familija, vrime i spiza.

Jedan se oženio, ostali su u vezama, kažu da su sritni i da već znaju di će bit za 10-20-30 godina. A to neće biti u Hrvatskoj. Oni NISU otišli privremeno nešto zaradit pa se vratit, oni ostaju tamo zauvik, jedan čak roditelje planira povući u inozemstvo... Roditelje?

Pa i u vrime Juge naši gastarbajteri bi se vraćali kući! I sad zamislite i ljude koji su u penziji, a žele otić ća. A i ta hrvatska penzija od 2000 kuna, šta moš s tim? Skupljat boce i prat tuđe skale da bi ima šta jest.

A sve te četiri žene mojih prijatelja, strankinje, kažu da zašto su napuštali ovako lipu zemlju, da je ovde krasno, lipo... E moje žene da van je znat, da van je znat...

A sad se pitate zašto sam ja osta. Jer sam j....a kukavica! - napisao nam je taj mladić.

Prvi tekst pročitajte na ovoj POVEZNICI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. siječanj 2022 14:36