StoryEditor
SplitNA TVOJOJ RUCI PRSTEN...

Moje splitsko vjenčanje: sale rasprodane i godinu unaprijed, a ljetni termini rezervirani uglavnom za bogate strance; Iskusni ugostitelji otkrili nam najnovije trendove dalmatinskih pireva

14. listopada 2018. - 19:48

Mjesecima unaprijed dogovorene sale, pa i više od godinu dana rezervirani termini – trend je koji ne jenjava kad su u pitanju dalmatinska vjenčanja, pa tako ni ona u Splitu. Mladenci zavjet ljubavi i najvažniji dan u životu žele podijeliti sa širokim krugom obitelji i prijatelja pa još uvijek prevladavaju velika vjenčanja.

No, pojavljuju se neki novi trendovi, pa parovi žele ponešto drugačiji jelovnik od klasičnog dalmatinskog, dodaju jela po svojem guštu, žele maštovitiju dekoraciju sala, te općenito više pažnje polažu na detalje.

Prva bračna noć

To su nam potvrdili iskusni ugostitelji u ovom poslu iz tvrtke "Dolis", koji organiziraju vjenčanja u tri sale u poslovnoj zoni Dugopolje koje mogu primiti od 100 do 600 osoba.

– Mladenci sve više paze na detalje, uređenje sale, svjetlosne efekte, pa im nudimo dekoriranje po njihovim željama, dodatne navlake na stolice, svijećnjake, baš sve što im treba. Hrana je ipak najvažniji dio pa mladenci žele imati i drugačiji meni, a mi pratimo te trendove. Primjećujemo kako je ljeto prije bilo najtraženije, a sada su atraktivni proljeće i jesen.

No, i zima je postala zanimljiva mladencima, kao i vjenčanja petkom i nedjeljom, kad su cijene ipak niže – rekli su nam iz "Dolisa".

Kažu da su vrlo traženi i popunjeni, no ističu kako uvijek mogu pronaći idealan prostor za mladence. Od prošle godine otvorili su i hotel "Salona Palace" s četiri zvjezdice, gdje nude dvoranu za vjenčanje kapaciteta do 300 osoba, s odvojenim ulazom za vjenčani par, koji je prvu bračnu noć besplatno smješten u de luxe sobi.

– Dosta mladenaca koristi naš bazen za doček gostiju, u blizini smo arheološkog parka Salona pa imamo puno upita za vjenčanje u Saloni, u dijelu Tusculum. To je sve više zanimljivo stranim gostima koji nam se obraćaju – ispričali su nam, a za cijene su kazali kako se dogovaraju s mladencima.

Ambijent i hrana

U razgovoru s ostalim njihovim kolegama koji nude svadbene sale, doznali smo kako je Split i šire splitsko područje iznimno atraktivno za strance, koji baš tu žele izreći sudbonosno "da". Potvrdili su nam to i iz restorana "Gusar", jednog od najomiljenijih prostora mladenaca u Splitu koji ulazak u brak žele proslaviti uz pogled na more, hvaljeni ambijent i hranu, a u čemu može uživati do 200 uzvanika.

– Sljedeća godina nam je više-manje popunjena, no uvijek postoje neki dani i razdoblja kad je manje vjenčanja. Izražen je veći interes stranaca i vidljivo je kako je Split sve popularnija destinacija za vjenčanja. Pisali ste o nigerijskom princu koji se ovoga ljeta vjenčao u Galeriji Meštrović, mi smo bili zaduženi za catering. Mladoženjin stric bio je Meštrovićev učenik, a mlada se htjela udati izvan svoje rodne zemlje, na nekoj atraktivnoj i drugačijoj lokaciji – rekao nam je Marko Balić, vlasnik restorana "Gusar", gdje za "stolicu" vikendom treba izdvojiti 48 eura, radni dani su ipak nešto jeftiniji, dok ta cijena raste za tridesetak posto kada rade catering za vjenčanja na otvorenom

Dalje nam je rekao kako u njihovu restoranu pireve organiziraju brojni mladenci koji nemaju nikakvih dodirnih točaka s Hrvatskom, ali i djeca naših iseljenika.

– Baš nam je jutros došao jedan par iz Škotske, a na svojem vjenčanju žele 50 ljudi. Mi dosta radimo s agencijama, imamo dobar odnos i povjerenje je uzajamno. Dovode nam strance, od kojih se neki odlučuju i za Vilu Dalmaciju te nas unajme za catering. Hrvatska je svakako u trendu u pogledu vjenčanja – istaknuo je Balić.

Predsjednički tretman

Slična su i iskustva naših hotela, što su nam posvjedočili iz "Presidenta", koji imaju dva hotelska objekta, jedan u Splitu, a drugi u Solinu, a na obje lokacije mogu organizirati proslavu za 50 do 350 ljudi. Strancima je posebno atraktivna njihova solinska sala zbog mogućnosti cateringa uz vanjski olimpijski bazen, ali i zbog specifične unutarnje sale koja ima bazen.

– U blizini je crkva Gospe od Otoka, mnogi organiziraju tratamenat u našem vanjskom dijelu pa se poslije crkve vrate u salu. Mladencima dajemo gratis apartman u kojem mogu obaviti ekskluzivno fotografiranje, moguće je organizirati vatromet, ledene figure, specijalnu rasvjetu, mi sve to organiziramo – kažu nam iz hotela "President", dodajući kako od svibnja kreće intenzivna sezona svadbi, zaključno sa sredinom listopada.

A stranci im dolaze vjenčati se u visokoj sezoni.

– Ljudi dođu na godišnji, pozovu obitelj i prijatelje pa prirede svadbu uz paket od sedam ili više noćenja. Naša vjenčanja u Hrvatskoj su znatno jeftinija u odnosu na europske destinacije. Dolaze nam iz Njemačke, Austrije, Engleske i drugih zemalja. Primjerice, ovoga ljeta je par iz Irske došao vjenčati se kod nas. Doveli su obitelj i prijatelje, bilo je oko 100 ljudi. Proveli su kod nas četiri noći, a kasnije su otišli na Hvar. Gotovo cijeli hotel bio je personaliziran za njih, od dekoracije pa do prijema gostiju.

Mi inače služimo internacionalnu i domaću kuhinju, ali promoviramo i naše tradicionalne specijalitete, pa su jeli pašticadu s domaćim njokima, pršut, sir i slično – prisjetili su se ti, kod kojih po osobi treba izdvojiti 60 eura s uključenom konzumacijom pića, no cijene ovise o paketu i sezoni.

Zamijetili smo još jedan novi trend u razgovoru s našim ugostiteljima, a to je da su sve popularnija i vjenčanja na otvorenom, što su nam potvrdili iz "Arkade", gdje ispunjavaju želje mladenaca u pogledu cateringa.

– Primijetili smo da je sve više upita za vanjska vjenčanja, izvan sala. Među popularnijima su Vila Dalmacija i Galerija Meštrović, što ovisi o broju gostiju jer je prva lokacija dobra za manje pireve od 60-ak ljudi, a druga ipak za one velike svadbe. No, organizirali smo i vjenčanje u kinu "Bačvice", kafiću "Žbirac" na Bačvicama, zaista se mijenjaju lokacije. Trend je i da se unajme vile s bazenima pa se tu priredi vjenčanje za 40 do 50 ljudi, a sve su popularnije i plaže – kazao nam je njihov Marko Bogdanović.

U 'Skyu' više neće biti vjenčanja, ali opet se otvara obnovljena 'Šumica'

Na tržištu sala za pireve na splitskom području došlo je do novosti i promjena. Tako će restoran "Sky" posljednja dogovorena vjenčanja odraditi do 1. siječnja iduće godine i više ne primaju rezervacije za svadbe i ostale svečane prigode u 2019. godini. Uskoro se otvara i obnovljena "Šumica", restoran "Grunwald", a moći će primiti do 250 osoba za vjenčanja i druge proslave.

Izdvojeno

22. kolovoz 2020 16:51