StoryEditor
Split'Pravda za djevojčicu'

Mnoštvo Splićana se okupilo ispred suda, održana i minuta šutnje za pravosuđe: 'Nisi sama. Danas smo ovdje zbog tebe i svih drugih žrtava silovanja'

Piše PSD
19. listopada 2019. - 13:16

U 10 sati diljem Hrvatske počela je većina prosvjeda pod nazivom ''Pravda za djevojčicu'' koji se održavaju nakon što je javnost zgrozio slučaja silovanja djevojčice u okolici Zadra. 

Prosvjed u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu, održao se u subotu u 10 sati u Zagrebu, Splitu, Zadru i još nekoliko hrvatskih gradova.

Mnoštvo ljudi okupilo se na prosvjedu u organizaciji udruge Domine ispred splitskog Županijskog suda.

''Nisi sama. Danas smo svi ovdje zbog tebe i svih drugih žrtava silovanja. Pravosuđe vas nije zaštitilo, nije vam poručilo da ste važne. Zato smo danas tu. Želimo poručiti svima da preuzmu odgovornost za nasilje, da pravosuđe preuzme odgovornost", kazali su organizatori prosvjeda u Splitu. 

OkupIjeni ispred suda u Splitu su održali i minutu šutnje za pravosuđe.

U Zagrebu se okupilo više tisuća ljudi.

- Institucije su zakazale, mi kao društvo smo zakazali. U društvu koje neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, u kojem nedostaju znanstveno utemeljeni edukativni programi - mi nemamo slučaj ili slučajeve, mi imamo društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo. O nasilju prema ženama ne možemo govoriti samo onda kada naslovnice ispune ovaskvi tragični slučajevi, kazala je uvodno jedna od organizatorica prosvjeda, piše N1.

- Nasilje se ne prijavljuje, jer se žrtve s razlogom boje progovoriti o onome što su doživjele - institucije ih ostavljaju na cjedilu, jer se žrtve pita koliko su popile, što su obukle i zašto nisu pazile. Prestanimo propitivati žrtve. Ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje. Zar nakon što prežive, i to doslovno, hrabre djevojčice i žene moraju trpjeti i institucionalno nasilje? U sudskim procesima ispaštaju djevojčice i žene, ističu organizatorice.

#ZADAR#PROSVJED#SPLIT#SILOVANJE#UDRUGA DOMINE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 15:29