StoryEditor
SplitDOŽIVIO PRAVI - ŠOK

Mladi turistički radnik dobio termin za ‘Astru‘ u Spaladiumu, ali zaludu: Alergičan sam na penicilin i nigdje se u Splitu ne mogu cijepiti! Dr. Rađa: Riješit ćemo...

Piše Ivica Marković
16. travnja 2021. - 08:39
U Spaladium Areni sigurno nećete moći biti cijepljeni ako imate problema s alergijskim reakcijamaNikola Vilić/Cropix

U srijedu me u Spaladium Areni nisu htjeli cijepiti AstraZenecinim cjepivom protiv koronavirusa budući da sam alergičan na penicilin, te su mi rekli kako cijepljenje moram obaviti u kontroliranim uvjetima, odnosno uz prisutnost anesteziologa.

Kako u Spaladium Areni nemaju anesteziologa, tako se nisam cijepio i od tada pokušavam doznati kada i gdje se mogu cijepiti uz prisutnost anesteziologa – govori nam naš sugrađanin Tomislav Rottoloni Miletić.

Naš sugovornik je po zanimanju turistički radnik i kako valjda uskoro počinje turistička sezona, mladić se htio cijepiti kako bi neometano počeo raditi.

– U utorak sam nazvao svoju obiteljsku liječnicu i rekao joj da bih se, zbog početka turističke sezone, htio cijepiti. Ona mi je odgovorila da se ne mogu cijepiti Pfizer-BioNTech cjepivom jer ne spadam u prioritetnu skupinu, ali da bih se mogao cijepiti AstraZenecom i da će me staviti na listu. I ja sam pristao. Nakon samo 10-ak minuta od razgovora liječnica me nazvala i rekla mi da imam termin sutra (srijeda) i da u 12 sati budem u Spaladium Areni. Uz to mi je kazala, ako budem nakon cijepljenja imao neke teže nuspojave da joj se obvezno javim na telefon ili da dođem kod nje. U tom trenutku nisam znao, jer mi to nitko nije rekao, da bi kontraindikacija za cijepljenje AstraZenecom mogla biti alergija na penicilin – kazuje Tomislav.

I tako je Tomislav u srijedu otišao u Arenu.

– Stao sam u red i moram reći da je to u Areni, prema onome što sam vidio, dobro organizirano. Kada sam došao na red za cijepljenje, osoba koja me trebala cijepiti, na svu sreću, upitala me imam li kakve alergije. Odgovorio sam da sam alergičan na penicilin, a ona mi je rekla da me ne može cijepiti jer se to mora obaviti u prisutnosti anesteziologa. Uz to mi je napomenula da se cijepljenje uz prisutnost anesteziologa još uvijek u Splitu ne može obaviti, dok u Zagrebu može. Na svu sreću me pitala jesam li na nešto alergičan, jer da nije, tko zna kako je moglo završiti moje cijepljenje – govori Tomislav.

Nakon toga on odlazi kući i od tada u srijedu cijeli dan preko telefona pokušava doznati gdje bi se mogao cijepiti uz prisustvo anesteziologa.

– Nažalost, na sve telefonske brojeve koje sam nazivao u Splitu i u Zagrebu, nitko mi se nije javljao. I nije mi bilo druge nego da se obratim medijima. Svi me pitaju jesam li se cijepio, a ja uopće ne znam kada bih i gdje to mogao obaviti u kontroliranim uvjetima – kaže Tomislav Rottoloni Miletić.

image
U Spaladium Areni sigurno nećete moći biti cijepljeni ako imate problema s alergijskim reakcijama Nikola Vilić/CROPIX
Nikola Vilić/Cropix

Sličnih slučajeva bilo je i prije 10-ak dana, kada je troje naših sugrađana također u Spaladium Areni odbijeno za cijepljenje jer su u prošlosti imali razne alergijske reakcije.

Da bismo točno doznali gdje se naši sugrađani koji su riskantni zbog mogućnosti razvijanja neželjene reakcije nakon cijepljenja mogu cijepiti uz prisutnost anesteziologa i hoće li im to biti omogućeno, nazvali smo dr. Marka Rađu, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

– Naši sugrađani koji se ne mogu cijepiti zbog alergije na penicilin ili neke druge neželjene alergijske reakcije moraju se strpjeti još koji dan. Naime, KBC Split nema takvu ambulantu za odrasle ljude u kojoj bi bio anesteziolog i kontrolirao tijek situacije nakon cijepljenja.

Za djecu takva ambulanta postoji na Klinici za dječje bolesti, ali za odrasle takve ambulante nema. No, za najviše 10-ak dana bit će oformljena i takva ambulanta, u kojoj će se moći cijepiti svi "rizični", odnosno koji bi mogli razviti neku jaku alergijsku reakciju nakon cijepljenja – govori dr. Rađa.

image
Dr. Marko Rađa: 'Naši sugrađani morat će se još malo strpjeti' 
Vladimir Dugandžić/Cropix

Zanimalo nas je kako će ti naši sugrađani uopće doći do te ambulante.

– Sada je sve na obiteljskim liječnicima, koji će svoje "riskantne" pacijente uputiti u tu ambulantu u KBC Split. No, da bi pacijent bio upućen u tu ambulantu, obiteljski liječnik mora obrazložiti zašto ga šalje tamo, jer oni imaju najbolji uvid u zdravstveno stanje svojih pacijenata.

No, koliko je stvarno netko alergičan na penicilin i koliki je broj alergičara, teško je ocijeniti. Ne tako davno, u onoj bivšoj državi, čim bi netko tko se cijepio pao u nesvijest pisali su da je alergičan na penicilin, a zapravo je možda izgubio svijest jer se boji igle. Takvih koji izgube svijest prilikom uboda igle ili nakon što vide krv ima jaku puno, ali oni nisu alergični, nego su prestrašeni – zaključuje dr. Rađa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2021 23:19