StoryEditorOCM
Splittužitelji kontra policije

Mladi Splićanin koji je motociklom divljao po gradskim ulicama dosad je šest puta osuđivan zbog prometnih prekršaja; Sada je u pritvoru, kaže da se kaje te da je snimku ludovanja na svojoj 'Suzani' objavio želeći zaraditi

15. studenog 2019. - 12:59

Općinsko državno odvjetništvo odbilo je kaznenu prijavu za obijesnu vožnju koju je policija podnijela protiv Adriana P. (19) iz Splita, procijenivši da u postupanju mladića koji se snimao i objavio svoje “divljanje” motociklom po splitskim ulicama, nema elemenata navedenog kaznenog djela.

– Nakon pregledavanja kaznene prijave i dostavljenih priloga nije utvrđeno da su prijavljenim postupanjem ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela obijesne vožnje iz članka 226. Kaznenog zakona, ali je utvrđeno počinjenje brojnih prekršaja iz područja Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je nadležnom Prekršajnom sudu optužni prijedlog protiv mlađeg punoljetnika te ujedno predložilo da se odredi zadržavanje jer osobite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti istovjetne prekršaje, što je dežurni sudac prihvatio – priopćio je splitski ODO.

Potvrda sa suda: splitski Mad Max hladit će se na Bilicama!; Tužiteljstvo traži i da mu se trajno oduzme njegova ljubljena 'Suzana' vrijedna 15 tisuća eura

Splitski Mad Max ide u pritvor, ali neće kazneno odgovarati: 'Naučio sam lekciju. Snimke ću sad objavljivati isključivo na svojem profilu'

Kako doznajemo, na splitskom Prekršajnom sudu, mladiću je određeno 13 dana zadržavanja u zatvoru na Bilicama zbog većeg broja prekršaja počinjenih 7. studenoga, a koji se uglavnom odnose na prekoračenje brzine i prolaske kroz crveno svjetlo.

Pred sucem nije poricao ono za što ga terete nego je, doznajemo, kazao da mu je žao, da je snimku napravio i stavio na društvene mreže kako bi zaradio nešto novca, no da ju je, kad je vidio kakvu je to reakciju izazvalo, uklonio, a isto je zamolio i portale koju su je objavili.

Uhićen bahati mladi Splićanin koji divlja na motociklu pa objavljuje snimke svojih podviga; Splitska policija oglasila se o slučaju koji je uznemirio javnost

Mladi Splićanin iz ugledne obitelji divljački juri ulicama grada, još sve snima: Ugrožavam li ljudske živote? Korak sam ispred drugih vozača... Platim kaznu i idem dalje

Šest puta osuđivan

Mladić je dosad šest puta pravomoćno osuđivan zbog počinjenih prometnih prekršaja, a ODO je Prekršajnom sudu predložio da ga se kazni zatvorom primjereno počinjenim prekršajima i najvećom novčanom kaznom za svaki pojedini prekršaj.

Također su predložili izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja na rok od dvije godine te da mu se trajno oduzme motocikl Suzuki u vrijednosti od 15 tisuća eura, odnosno njegova “Suzana”, kako je mladić od milja zvao svoju jurilicu.

Zavirimo malo u Kazneni zakon, njegov 226. članak koji definira kazneno djelo obijesne vožnje.

U njemu stoji da je ovo kazneno djelo kad “sudionik u cestovnom prometu iz obijesti teško krši propise o sigurnosti prometa vozeći u stanju nesposobnosti za vožnju izazvanoj trošenjem alkohola uz koncentraciju od najmanje 1,50 g/kg alkohola u krvi, ili droge ili psihoaktivnih lijekova, ili vozeći u zabranjenom smjeru, ili pretječući na nepreglednom mjestu kolonu vozila, ili vozeći brzinom koja prelazi 50 km/h iznad dopuštene u naseljenom mjestu ili području s naznačenim ograničenjem brzine, ili kad izazove opasnost za život ili tijelo ljudi”.

Za to je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Zanimljivo je kako je splitska policija procijenila jedno, a ODO Split nešto sasvim drugo, iako je uobičajeno da se u gotovo svakoj iole spornoj situaciji u vezi bilo kojeg kaznenog djela policija konzultira s odvjetništvom prije pisanja kaznene prijave.

Na snimci se, među ostalim, vidi da mladić prolazi kroz crvena svjetla na semaforu te da neoprezno ulazi u križanja.

Splitska policija je, pak, nakon objave snimke mladićeva ludovanja provela kriminalističko istraživanje i utvrdila da je u 25-minutnoj snimci, snimljenoj kamerom, koju je imao na kacigi dok se vozio Splitom na svojem Suzukiju GXS 1000, osim obijesne vožnje, počinio i tridesetak prekršaja. Policija ga je uhitila i privela, a oduzet mu je i motocikl. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 19:39